

Toxiinfectia alimentara la copii si la adolescenti: cum o recunosti si cum o tratezi
Toxiinfectia alimentara la copii si la adolescenti: cum o recunosti si cum o tratezi
Toxiinfectia alimentara la copii si la adolescenti: cum o recunosti si cum o tratezi
Intoxicatia alimentara este cauzata de bacterii si, uneori, de virusuri sau de alte microorganisme. Acestea pot patrunde in alimentele si bauturile pe care le consumam.
Toxiinfectia alimentara poate dura, in cele mai multe cazuri, cateva zile, spun specialistii. De regula, cauza sunt consumul de alimente ori apa contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziti - sau cu toxinele pe care acestea le produc. Atunci cand microorganismele care cauzeaza intoxicatia alimentara patrund in organismul nostru, ele elibereaza niste toxine, iar aceste toxine sunt nocive, cauzand diaree si varsaturi.
Ce este intoxicatia alimentara?
Toxiinfectia alimentara este un tip de gastroenterita. Afectiunea are conditiile necesare atunci cand microorganismele de dezvolta pe alimente precum carnea rosie, de pui, fructe de mare, oua sau smantana care se altereaza. Aceste mici vietuitoare se dezvolta deoarece alimentele nu sunt bine preparate termic, sunt reincalzite prea putin sau nu sunt pastrate la frigider in mod corespunzator.
Simptome toxiinfectie alimentara la copii
Intoxicatia alimentara este foarte frecventa atat la copii, cat si la adulti. Multi parinti, insa, intampina dificultati in a descoperi cand copiii au mancat alimente contaminate sau cand au simptomele unei alte afectiuni la stomac. De aceea, este foarte important ca parintii sa cunoasca simptomele toxiinfectiei alimentare la copii si la adolescenti.
Cele mai frecvente simptome ale toxiinfectiei alimentare la copii sunt:
• diareea
• greata
• varsaturile
• crampele abdominale
• febra.
Bineinteles, sa nu uitam ca si alte conditii, pe langa intoxicatia alimentara, pot cauza aceleasi simptome, iar din acest motiv, diagnosticul de toxiinfectie alimentara este dificil de stabilit. De pilda, copiii pot dezvolta diaree si varsaturi o data cu o infectie virala (cum este rotavirusul) sau dupa ce au o infectie cu Salmonella, luata din cauza ca s-au jucat cu un animalut de companie.
Cum recunosti toxiinfectia alimentara
De regula, vei vedea simptomele la cel mic sau la copilul mai mare incepand de la 30 dfe minute pana la 2 zile dupa ce acesta a mancat alimentele contaminate. Timpul poate varia, in functie de cauza exacta, dar te poti astepta, de regula, la unul sau mai multe dintre aceste simptome:
- cel mic are stari de greata
- copilul vomita
- are diaree
- are febra
- are stomacul deranjat
- are crampe si dureri in zona burticii
- se simte slabit
- are durere de cap.
Copilul trebuie sa fie vazut de medic in legatura cu posibilitatea unei intoxicatii alimentare?
Mergi imediat la medicul pediatru daca copilul tau:
- are diaree care dureaza de mai mult de cateva zile
- sangele este prezent in scaunul moale al copilului.
Totodata, este extrem de important sa duci imediat copilul / adolescentul la spital, la Urgenta, daca:
- are dureri severe de stomac si are varsaturi; elimina imediat orice lichid pe care il inghite
- copilul nu bea lichide si prezinta semne de deshidratare - nu urineaza sau elimina o cantitate prea mica de urina, scaderea in greutate, oboseala, sete extrema
- copilul are simptome de toxiinfectie alimentara si are sub 1 an
- esti ingrijorat/a ca micutul este extrem de afectat.
Cum tratezi toxiinfectia alimentara la copil
Este bine sa il suni pe medicul pediatru daca micutul tau prezinta simptomele unei intoxicatii alimentare, astfel incat sa poti sti sigur de ce alimente sa te feresti.
In cazul in care copilul sau adolescentul nu poate sa bea lichide fara sa vomite sau daca prezinta semne de deshidratare, va trebui sa il duci cat mai repede la spital, unde i se vor administra perfuzii. In acest fel, se inlocuiesc lichidele pe care organismul lui le pierde si se va restabili echilibru electrolitic. Electrolitii sunt minerale precum sodiul si potasiul, care ajuta la mentinerea unor functii normale in organism. De exemplu, electrolitii controleaza cat de multa apa exista in corp.
In cazul in care toxiinfectia alimentara este severa ori este cauzata de o anumita bacterie, precum Listeria, este posibil ca micutului sau adolescentului sa i se administreze antibiotice.
Tine cont de recomandarile medicului pediatru si hidrateaza copilul, oferindu-i in cantitati mici:
- lapte matern sau lapte formula, daca este sugar
- apa sau sucuri naturale - daca varsta copilului este suficient de mare.
Poti cumpara de la farmacie solutii de rehidratare orala, pe care i le poti da copilului mai mare sau adolescentului, la recomandarea medicului. Este important sa te asiguri ca fiul sau fiica ta bea suficiente lichide. Cel mai bine, pentru a preveni deshidratarea, este sa ii dai sa bea, cu inghitituri mici, lichide de rehidratare orala, la intervale regulate.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- WebMD - https://www.webmd.com/children/features/is-it-really-food-poisoning#1
- WebMD - https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/food-poisoning-in-children-what-to-know#2