Chisturile hepatice - cum se trateaza acestea la pacientul cu hepatita C

Chisturile hepatice sunt formatiuni (saculeti) umplute cu lichid, care apar la nivelul ficatului. Aceste excrescente sunt benigne, ceea ce inseamna ca nu sunt canceroase. De cele mai multe ori, nu necesita tratament si afecteaza foarte rar functiile hepatice.

In cele mai multe cazuri, chisturile de la ficat nu prezinta simptome si nu necesita tratament. Exista, insa, si situatii in care acestea cresc atat de mult incat pot cauza durere sau disconfort in partea dreapta a abdomenului.

Cauze chisturi hepatice

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In general, cauza chisturilor hepatice ramane necunoscuta. Acestea pot aparea la nastere, insa totodata se pot dezvolta de-a lungul timpului. Evolutia acestora este lenta.

Chisturile la ficat apar din cauza unei malformatii de cauza necunoscuta la nivelul cailor biliare. Bila este un lichid produs de ficat, care contribuie la digestie si care pleaca din ficat catre vezica biliara prin caile biliare.

Chisturile hepatice sunt cauzate uneori de infectia cu parazitul echinococ, care se regaseste in grajdurile bovinelor si ovinelor. Pacientul se poate infecta prin consumul unor alimente contaminate. Dupa ingestia alimentelor, parazitul poate forma chisturi in diverse parti din organism, dar mai ales in ficat.

Simptome chisturi hepatice

Chisturile hepatice de dimensiuni reduse nu cauzeaza simptome si pot ramane nediagnosticate ani la rand. Daca se maresc, insa, apar durerea si disconfortul.

Un chist mare va cauza totodata si balonare in partea dreapta a abdomenului. Daca acest chist incepe sa sangereze, apare durerea intensa, ascutita.

Statistic vorbind, doar 5% dintre pacientii care au de-a face cu chisturi la ficat au simptome din cauza acestora.

Complicatii chisturi hepatice

Foarte rar, chisturile hepatice pot cauza insuficienta hepatica sau alte complicatii similare.

Diagnosticare chisturi hepatice

Avand in vedere ca majoritatea chisturilor hepatice nu cauzeaza simptome, acestea sunt depistate cu ajutorul ecografiei sau tomografiei computerizate (CT), facuta in alt scop.

Daca aceste chisturi sunt simptomatice, medicul va face o tomografie computerizata pentru a vedea ficatul, dar si analize de sange pentru a exclude varianta infectiei parazitare.

Tratament chisturi hepatice

De multe ori, tratamentul pentru chisturile la ficat nu este necesar. Daca dimensiunile acestora sunt reduse, medicul va recomanda expectativa si controalele regulate, pentru observarea evolutiei chisturilor. Insa daca dimensiunile chisturilor se modifica, acesta crescand foarte mult, si cauzeaza dureri sau sangerari, medicul va recomanda tratamentul.

Una dintre metodele de tratament consta in inserarea unui tub fin prin abdomen, cu ajutorul caruia se va scoate tot lichidul din chist – procedura se numeste drenaj. Este posibil ca rezultatele sa fie unele temporare, iar fluidele sa se acumuleze din nou. In aceasta situatie, eliminarea chirurgicala a intregului chist este singura optiune de tratament eficienta.

Interventia chirurgicala este una minim invaziva si nu necesita mai mult de 2-3 incizii.

Daca se constata ca infectia parazitara este responsabila pentru aparitia chisturilor, medicul va folosi un tratament cu antibiotice pentru eliminarea parazitului.

Cum se trateaza chisturile hepatice la pacientul cu hepatita C

In cazul in care pacientul care sufera de hepatita C are de-a face cu chisturi la ficat, medicul va recomanda tratamentul necesar. Se prefera eliminarea chirurgicala a chisturilor, pentru reducerea riscurilor.

Prevenire chisturi hepatice

Nefiind cunoscute cauzele care determina aparitia chisturilor la nivelul ficatului, nu se cunosc nici metode de prevenire a acestora.

Ce este boala polichistica hepatica

Boala polichistica hepatica determina aparitia mai multor chisturi la nivelul ficatului. Este o boala mostenita genetic, cu care te nasti, insa in general chisturile mai mari apar la maturitate, de aceea aceasta afectiune este adesea diagnosticata dupa perioada adolescentei.

Daca o persoana din familie primeste diagnosticul de boala polichistica hepatica, toti membrii familiei ar trebui sa fie testati pentru a se verifica daca nu exista aceasta afectiune.

De multe ori, pacientii care sufera de boala polichistica hepatica au in paralel si boala polichistica renala, care determina aparitia chisturilor la nivelul rinichilor si creste riscul de hipertensiune si insuficienta renala. Foarte rar, un pacient care sufera de aceste afectiuni poate avea nevoie de un transplant de ficat sau de rinichi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0