Chisturile hepatice - cum se tratează

Chisturile hepatice sunt formatiuni (saculeti) umplute cu lichid, care apar la nivelul ficatului. Aceste excrescente sunt benigne, ceea ce inseamna ca nu sunt canceroase. De cele mai multe ori, nu necesita tratament si afecteaza foarte rar functiile hepatice.

In cele mai multe cazuri, chisturile de la ficat nu prezinta simptome si nu necesita tratament. Exista, insa, si situatii in care acestea cresc atat de mult incat pot cauza durere sau disconfort in partea dreapta a abdomenului.

Cauze chisturi hepatice

In general, cauza chisturilor hepatice ramane necunoscuta. Acestea pot aparea la nastere, insa totodata se pot dezvolta de-a lungul timpului. Evolutia acestora este lenta.

Chisturile la ficat apar din cauza unei malformatii de cauza necunoscuta la nivelul cailor biliare. Bila este un lichid produs de ficat, care contribuie la digestie si care pleaca din ficat catre vezica biliara prin caile biliare.

Chistul hidatic

Chisturile hepatice sunt cauzate uneori de infectia cu parazitul echinococ, care se regaseste in grajdurile bovinelor si ovinelor. Pacientul se poate infecta prin consumul unor alimente contaminate sau prin contactul cu fecalele animalelor de case. Uneori cainii pot fi purtatori ai echinococului si prezenta unui astfel de chist la copii si tineri care au caini implica si suspectarea chistului hidatic.

Recomandările experților DOC

Echinococoza chistică  este o boală helmintică larg endemică cauzată de infecția cu metacestode (stadiul larvar) a teniei Echinococcus granulosus și transmisă de câini. E. granulosus sunt paraziți comuni în anumite părți ale lumii și sunt prezenți pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii. Ca urmare, un număr mare de persoane sunt afectate de infectie.

Dupa ingestia alimentelor, parazitul poate forma chisturi in diverse parti din organism, dar mai ales in ficat si plamani, desi eset posibila si localizarea la nivelul osului. Un examen de sange va fi concludent.

In acest caz chistul se numeste hidatic, necesita indepartarea prin interventie chirurgicala care impune precautii speciale, pentru evitarea diseminarii parazitului in alte zone abdominale. 

Simptome chisturi hepatice

Chisturile hepatice de dimensiuni reduse nu cauzeaza simptome si pot ramane nediagnosticate ani la rand. Daca se maresc, insa, apar durerea si disconfortul.

Un chist mare va cauza totodata si balonare in partea dreapta a abdomenului. Daca acest chist incepe sa sangereze, apare durerea intensa, ascutita.

Statistic vorbind, doar 5% dintre pacientii care au de-a face cu chisturi la ficat au simptome din cauza acestora.

In cazul chistului cu Echinococ,  boala se caracterizează prin creșterea lentă a chistului care apare frecvent în ficat și plămâni. Caracteristicile clinice sunt în principal durerea în cadranul superior drept, senzația de noduli și ficatul sensibil mărit.

Chistul poate fi complicat de infecție sau ruptură și poate duce la o reacție anafilactică. Diagnosticul depinde de suspiciunea clinică. Ele apar în două moduri ca simptome generale (sistemice) și simptome locale bazate pe locul și organul pe care se instalează larva. În timp ce chisturile se vindecă uneori spontan sau in urma antibioterapiei, la persoanele imunodeprimate se observă manifestări clinice mai severe.

Complicatii chisturi hepatice

Foarte rar, chisturile hepatice pot cauza insuficienta hepatica sau alte complicatii similare.

Diagnosticare chisturi hepatice

Avand in vedere ca majoritatea chisturilor hepatice nu cauzeaza simptome, acestea sunt depistate cu ajutorul ecografiei sau tomografiei computerizate (CT), facuta in alt scop.

Daca aceste chisturi sunt simptomatice, medicul va face o tomografie computerizata pentru a vedea ficatul, dar si analize de sange pentru a exclude varianta infectiei parazitare.

În timp ce echografia hepatica reprezinta cel mai frecvent test, tomografia computerizată (CT) și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) pot fi, de asemenea, utilizate în diagnosticul chisturilor hepatice.

Ecografia poate diferenția, în general, un chist simplu de unul complicat. Chisturile hepatice simple vor apărea ca un spațiu unilocular plin cu lichide. Pereții sunt subțiri și există o îmbunătățire acustică posterioară.

La CT și RMN, chisturile hepatice simple nu se intensifică chiar dacă se utilizează contrast. Chisturile hepatice complicate pot apărea ca leziuni hipoecogene cu pereți neregulați și groși, cu ecouri reprezentând resturile sau noduritatea peretelui.

Diagnosticare chist hidatic

Chisturile echinococice pot apărea adesea ca simple chisturi la imagistica radiologică. Atunci când sunt prezente cu chisturi fiice, ecografia poate detecta septurile interne caracteristice. Alte constatări caracteristice la imagistică includ nisipul hidatic (cârlige și scolexuri din protoscolice), pliurile interne ale peretelui chistului și separarea membranei hidatice de peretele chistului.

În plus față de imagistică, testarea serologică este în general utilizată pentru diagnosticarea chisturilor echinococice. Diagnosticul pentru acesta  se bazeaza pe semne clinice și microbiologice de infecție, precum febră si  leucocitoză, trăsături imagistice caracteristice, probe în concordanță cu abcesele obținute prin aspirații, culturi bacteriene de sânge sau puroi, rezultate pozitive la  teste imuno-enzimatice împotriva Echinococcus multilocularis.

Tratament chisturi hepatice

De multe ori, tratamentul pentru chisturile la ficat nu este necesar. Daca dimensiunile acestora sunt reduse, medicul va recomanda expectativa si controalele regulate, pentru observarea evolutiei chisturilor. Chisturile mai mari de 4 cm în diametru ar trebui monitorizate. Se pot efectua ecografii de urmărire pentru a monitoriza dimensiunea și stabilitatea chisturilor. Se fac la intervale de 3 și 12 luni. Dacă chistul este stabil timp de 2 până la 3 ani, nu este nevoie de o monitorizare ecografică suplimentară

Insa daca dimensiunile chisturilor se modifica, acesta crescand foarte mult, si cauzeaza dureri sau sangerari, medicul va recomanda tratamentul.

În ceea ce privește chisturile hepatice simptomatice, există trei proceduri comune care pot fie să scadă dimensiunea chistului, fie chiar să îndepărteze chistul cu totul. Aceste proceduri includ

  • aspirația percutanată,
  • îndepărtarea capsulei chistului,  laparoscopic
  • excizia completă a chistului.

Aspirația percutanată poate fi efectuată singură sau alături de agenți sclerozanți, cum ar fi alcoolul sau clorhidratul de minociclină. De la sine, aspirația percutanată nu previne recidiva. Cu ajutorul unui agent sclerozant, rata de recurență scade semnificativ. Această metodă este sigură și minim invazivă si consta in inserarea unui tub fin prin abdomen, cu ajutorul caruia se va scoate tot lichidul din chist prin drenaj. Este posibil ca rezultatele sa fie unele temporare, iar fluidele sa se acumuleze din nou. In aceasta situatie, eliminarea chirurgicala a intregului chist este singura optiune de tratament eficienta.

Deroofing-ul  sau îndepărtarea capsulei chistului,poate fi efectuat laparoscopic. Există o rată de recurență mult mai mică pentru această metodă, cu dezavantajul unei morbidități mai mari.

Excizia completă a chistului sau hepatectomia este ultima linie de opțiuni de tratament. Aceste opțiuni sunt mai radicale și ar trebui efectuate numai dacă este necesar. Interventia chirurgicala este una minim invaziva si nu necesita mai mult de 2-3 incizii. 

Daca se constata ca infectia parazitara este responsabila pentru aparitia chisturilor, medicul va folosi un tratament cu antibiotice pentru eliminarea parazitului. Tratamentul variază de la intervenție chirurgicală la tratamente minim invazive (drenaj percutanat) sau terapii medicale. Chirurgia este încă cea mai bună modalitate de tratament. Drenajul percutan al chistului este o opțiune bună în cazuri selectate. În ultimii 10 ani au fost dezvoltate noi metode sensibile și specifice de diagnostic și abordări terapeutice eficiente împotriva echinococozei.

Cum se trateaza chisturile hepatice la pacientul cu hepatita C

In cazul in care pacientul care sufera de hepatita C are de-a face cu chisturi la ficat, medicul va recomanda tratamentul necesar. Se prefera eliminarea chirurgicala a chisturilor, pentru reducerea riscurilor.

 Unele chisturi sunt canceroase și tratamentul precoce este vital. Dacă nu sunt tratate, chisturile benigne pot provoca complicații grave, inclusiv infecție - chistul se umple de bacterii și puroi și devine un abces. Dacă abcesul izbucnește în interiorul corpului, există riscul de septicemie.

Prevenire chisturi hepatice

Nefiind cunoscute cauzele care determina aparitia chisturilor la nivelul ficatului, nu se cunosc nici metode de prevenire a acestora.

Ce este boala polichistica hepatica

Boala polichistica hepatica determina aparitia mai multor chisturi la nivelul ficatului. Este o boala mostenita genetic, cu care te nasti, insa in general chisturile mai mari apar la maturitate, de aceea aceasta afectiune este adesea diagnosticata dupa perioada adolescentei.

Daca o persoana din familie primeste diagnosticul de boala polichistica hepatica, toti membrii familiei ar trebui sa fie testati pentru a se verifica daca nu exista aceasta afectiune.

De multe ori, pacientii care sufera de boala polichistica hepatica au in paralel si boala polichistica renala, care determina aparitia chisturilor la nivelul rinichilor si creste riscul de hipertensiune si insuficienta renala. Foarte rar, un pacient care sufera de aceste afectiuni poate avea nevoie de un transplant de ficat sau de rinichi.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Hepatic Cyst, 2022, Michelle A. Bernshteyn; Umair Masood

Differentiating Cystic Liver Lesions: A Review of Imaging Modalities, Diagnosis and Managementm 2018, Marianna G. Mavilia,Tina Pakala

Hepatic echinococcosis: A review, 2018, NamitaBhutaniPradeepKaja

 

 

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0