Un regim pentru diabet trebuie sa includa si ceapa - Iata de ce!

Ceapa este benefică pentru cei cu diabet de tip 2, iar prin consumul acestui aliment, pacienții diabetici și-ar putea îmbunătăți controlul glicemiei și ar putea să își scadă nivelul colesterolului.

Ce are în compoziție ceapa

Ceapa conține cantități mari de fibre, fier, potasiu, vitamina C și numeroși nutrienți esențiali care contribuie la menținerea sănătății în diverse moduri. Așa că astăzi încercăm să aflăm răspunsul la o întrebare: au diabeticii voie să consume ceapă?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Parte din familia de plante erbacee cu bulbi Alliaceae, care include usturoiul, prazul și arpagicul, ceapa reprezintă una dintre cele mai sănătoase legume și este cultivată și la noi în țară. Conține puține calorii, însă este bogată în vitamine, minerale și antioxidanți puternici, care te pot ajuta să îți reduci riscul în privința a numeroase afecțiuni, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă etc.

Ceapa are un profil de aromă larg, în funcție atât de soi, cât și de modul de preparare. Ceapa gătită poate lua adesea arome dulci („caramelizate”), în timp ce ceapa crudă poate varia în ceea ce privește gradul de iuțeală.

Ceapa crudă (ca majoritatea fructelor și legumelor) are cele mai multe beneficii pentru sănătate. Cea mai mare concentrație de fitonutrienți, cum ar fi flavonoidele, se află în straturile exterioare ale cepei.  

Ce beneficii are ceapa

Utilă pentru sănătatea cardiovasculară

Beneficiile pe care această legumă le are pentru sănătatea cardiovasculară sunt nenumărate, iar indicele glicemic scăzut al cepei sugerează capacitatea de a ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. 

Ajută la menținerea oaselor puternice

Deși lactatele primesc o mare parte din creditul pentru menținerea sănătății oaselor, multe alte alimente, inclusiv ceapa, pot ajuta la menținerea oaselor puternice.

Un studiu mai vechi efectuat pe 24 de femei de vârstă mijlocie și în postmenopauză a arătat că persoanele de sex feminin care au consumat 100 mililitri de suc de ceapă zilnic timp de 8 săptămâni au avut densitate minerală osoasă și activitate antioxidantă îmbunătățite în comparație cu grupul de control.

Un alt studiu mai vechi, efectuat pe 507 femei în perimenopauză și postmenopauză a constatat că persoanele care au mâncat ceapă cel puțin o dată pe zi au avut o densitate osoasă totală cu 5% mai mare decât persoanele care au consumat ceapă o dată pe lună sau mai puțin. În plus, studiul acesta vechi a demonstrat că persoanele în vârstă care au mâncat cel mai frecvent ceapă și-au redus riscul de fractură de șold cu mai mult de 20% în comparație cu cei care nu obișnuiau să consume ceapă.

Având toate cele de mai sus, oamenii de știință au ajuns la concluzia că această legumă poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, la creșterea nivelului de antioxidanți și la reducerea pierderii osoase, ceea ce poate preveni osteoporoza și poate crește densitatea osoasă.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Poate echilibra nivelul de zahăr din sânge

Consumul de ceapă poate echilibra nivelul de zahăr din sânge, ceea ce este deosebit de important pentru persoanele cu diabet sau prediabet. Un studiu mai vechi pe 42 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 a demonstrat că un consum de 100 de grame de ceapă roșie crudă a redus semnificativ nivelul de zahăr din sânge după 4 ore de la consum. În plus, mai multe studii pe animale au arătat că quercetina și compușii cu sulf care se găsesc în ceapă au și efecte antidiabetice.

De exemplu, s-a demonstrat că quercetina interacționează cu celulele din intestinul subțire, pancreas, mușchii scheletici, țesut adipos și ficat pentru a controla reglarea zahărului din sânge în întregul corp.

Cercetările au arătat, de asemenea, că sucul de ceapă coaptă are proprietăți antidiabetice și, în special, că consumul său poate ajuta la prevenirea hiperglicemiei la diabetici.

Regimul alimentar pentru diabet

Regimul alimentar joacă un rol esențial când vine vorba de menținerea sub control a diabetului, mai ales că atât hiperglicemia, cât și hipoglicemia pot pune viața pacientului în pericol. O dietă sănătoasă, care este bogată în nutrienți și conține foarte puține grăsimi și calorii poate ajuta la evitarea complicațiilor asociate cu diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Alimentele precum ceapa reprezintă un aliat de top, care poate fi inclus în regimul pentru diabet, pentru că aceasta poate reduce nivelul de zahăr (glucoza) din sânge.

Cum îi ajută consumul de ceapă pe cei cu diabet

Potrivit unui studiu dat publicității în 2015, de The Endocrine Society, extractul din bulbul de ceapă a reușit să scadă hiperglicemia și nivelul colesterolului total la șoarecii diabetici, când li s-a administrat un medicament antidiabetic. Potrivit cercetătorilor, „ceapa este un aliat ieftin și disponibil, care a fost folosit multă vreme ca supliment nutritiv. Ea are potențialul de a fi folosită în tratarea pacienților cu diabet", spune Anthony Ojieh, de la Delta State University din Abraka, Nigeria.

Au existat trei grupuri de șoareci, cu diabet indus pe cale medicală. Cercetătorii le-au dat acest medicament antidiabetic animalelor și doze variate de extract de ceapă: 200, 400 și 600 mg per kilogram de masă corporală, zilnic (mg/kg/zi), pentru a vedea dacă această legumă poate spori efectele medicamentului. Pentru comparație, cercetătorii au administrat medicamentul antidiabetic și extractul de ceapă la trei grupuri de șoareci care nu sufereau de diabet, animalele având o glicemie normală.

Două grupuri de control, unul cu animale diabetice, altul cu animale sănătoase, nu au primit nici medicamentul antidiabetic, nici extractul de ceapă. Alte două grupuri de animale (unul cu șoareci diabetici, unul cu șoareci sănătoși) au primit doar medicamentul antidiabetic și nu și extract de ceapă.

Două doze de extract de ceapă, de 400 și de 600 mg/kg/zi, au redus semnificativ glicemia pe nemâncate (a jeun) la șoarecii diabetici cu până la 50% și, respectiv, cu până la 35% în comparație cu nivelurile "de bază" ale glicemiei, la începutul studiului, înainte ca rozătoarelor să le fie administrat extractul de ceapă.

Oamenii de știință au raportat că extractul de ceapă a scăzut nivelul de colesterol total în cazul șoarecilor diabetici, iar două dintre dozele cele mai mari au înregistrat cele mai mari efecte în acest sens.
Extractul de ceapă a dus la o creștere în ceea ce privește greutatea medie în cazul șoarecilor care nu sufereau de diabet, însă acest lucru nu s-a observat la rozătoarele diabetice. "Ceapa nu este bogată în calorii, însă cu toate acestea, extractul pare să crească rata metabolică și, odată cu această creștere, a crescut și apetitul, ducând la o hrănire mai intensă a șoarecilor", a explicat Anthony Ojieh, cercetător.

"Trebuie să investigăm mecanismul prin care extractul de ceapa a reușit să reducă nivelul glucozei din sânge. Nu avem încă o explicație", a mai declarat Anthony Ojieh. Extractul de ceapă folosit pentru acest experiment a fost un preparat în stare crudă, obținut din bulbul de ceapă. Dacă acesta ar fi fost administrat la oameni, preparatul ar trebui să fie, în mod normal, purificat astfel încât doar ingredientele active să fie determinate pentru dozele adecvate pentru subiecții umani, mai spune cercetătorul.

Și alte studii arată că acest aliment (ceapa) este benefic pentru diabetici

O meta-analiză din 2009 a scos la iveală că efectele antidiabetice ale extractului de ceapă și ale ingredientelor din compoziția cepei au fost semnificative în ceea ce privește concentrația de glucoză și greutatea corporală. Studiile se referă tot la grupuri de șoareci diabetici, care au fost tratați cu ajutorul suplimentelor ce conțineau fie extract de ceapă, fie extract de usturoi. Oamenii de știință spun că efectele extractului de usturoi nu au fost semnificative.

Un studiu nou și-a propus să evalueze efectele cepei (Allium cepa L.) împotriva hiperglicemiei și dislipidemiei și să determine eventualele modificări ale acestor efecte în urma diferitelor tratamente termice aplicate cepei 1.

32 de șobolani masculi Wistar-albino au fost împărțiți în 4 grupuri, după cum urmează: grupurile C și DC au fost hrănite cu dietă standard pentru șobolani; grupul DLO a fost hrănit cu dietă de șobolani incluzând 5% pulbere de ceapă uscată la -76°C într-un liofilizator, iar grupul DFO a fost hrănit cu dietă de șobolani incluzând 5% pulbere de ceapă uscată la 80°C într-un cuptor. Diabetul a fost indus în grupurile DC, DLO și DFO prin injectarea de streptozotocină (45 mg/kg).

Pe de o parte, s-a observat o tendință de scădere a valorilor glicemiei a jeun (FBG) ale grupului DLO în timpul perioadei de experiment și s-a constatat că valorile din săptămâna a 6-a și a 8-a au fost semnificativ mai mici decât valorile din săptămâna 1 și a 2-a (p<0,05). Pe de altă parte, nu a fost observată nicio diferență statistică în valorile glicemiei a jeun măsurate la diferite săptămâni în grupul DFO. 

De asemenea, s-au observat diferențe semnificative între grupuri în ceea ce privește valorile lipidelor plasmatice. S-a determinat că grupul DLO are niveluri mai scăzute de trigliceride (p<0,001), colesterol „rău” (LDL) și colesterol total și niveluri mai mari de colesterol „bun” (HDL) (p<0,05 pentru toate cazurile) comparativ cu grupul DC, în timp ce nu s-a găsit nicio diferență semnificativă între aceste valori în grupurile DFO și DC.

Concluzia cercetătorilor a fost că pulberea de ceapă liofilizată poate fi protectoare împotriva hiperglicemiei și dislipidemiei cauzate de diabet. Cu toate acestea, tratamentele termice aplicate cepei afectează negativ acest rol protector.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The effects of onion (Allium cepa L.) dried by different heat treatments on plasma lipid profile and fasting blood glucose level in diabetic rats”, Avicenna J Phytomed. 2020 Jul-Aug, Taha Gökmen Ülger, Funda Pınar Çakiroglu
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7430960/
Defeat Diabetes Foundation - Onions
https://defeatdiabetes.org/resources/healthful-eating/vegetables/onions/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0