Armurariul, aliat de pret pentru sanatatea ficatului tau

Plantă cu proprietăți curative, armurariul are diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv cea a ficatului. Află care sunt aceste beneficii și cum poate fi utilizată planta.

Armurariul este o plantă care crește în zonele sălbatice cu climat cald și însorit precum zona Dobrogei și a Câmpiei Române și, în limbajul popular, este cunoscută sub numele de „ciulinul laptelui”. Această denumire i-a fost atribuită întrucât în momentul în care se sparg semințele, este eliberată o substanță lăptoasă.

Semințele de armurariu sunt folosite în industria farmaceutică deoarece au un conținut ridicat de silimarină – substanță hepatoprotectoare. Consumul de armurariu are un efect detoxifiant asupra organismului, eliminând toxine acumulate în timp. Armurariul este benefic oricum ar fi consumat: semințele sunt comestibile, iar din flori se fac ceaiuri. Pentru o doză concentrată, oamenii preferă însă extractul de armurariu.

Armurariul a fost folosit de-a lungul timpului ca terapie complementară de către persoanele care suferă de leziuni hepatice din cauza unor afecțiuni precum steatoza hepatică alcoolică, ficatul gras non-alcoolic, hepatita și chiar cancerul hepatic.

Silimarina din armurariu susține funcțiile ficatului

Principalul beneficiu al aportului de armurariu constă în efectul pozitiv pe care îl are asupra ficatului. Silimarina este un complex de bioflavonoide care se regăsește în semințele de armurariu și care ajută la susținerea funcției hepatice și contribuie la sănătatea ficatului.
O serie de studii făcute pe animale au dovedit că silimarina protejează ficatul de toxine precum alcoolul, fierul în exces, radiațiile, tetraclorura de carbon și fenilhidrazina.

Nu numai că silimarina ajută la protejarea ficatului, însă are și capacitatea de a vindeca celulele hepatice intoxicate și de a stimula regenerarea celulară la nivelul ficatului. În ceea ce privește abuzul de alcool, silimarina poate crește vitalitatea celulară și poate reduce atât peroxidarea lipidelor, cât și necroza celulară. 

În plus, utilizarea silimarinei/silibinei are efecte biologice importante în boala ficatului gras non-alcoolic. Aceste substanțe antagonizează progresia bolii hepatice grase non-alcoolice, intervenind în diverse ținte terapeutice: stresul oxidativ, rezistența la insulină, acumularea de grăsime hepatică și disfuncția mitocondrială. Silimarina este, de asemenea, utilizată în ciroza hepatică și carcinomul hepatocelular care reprezintă stadii finale comune ale diferitelor hepatopatii prin modularea diferitelor modele moleculare.

Ce alte beneficii are armurariul?

În afară de beneficiile pentru ficat, armurariul are și alte calități:

Armurariul are proprietăți antioxidante

Silimarina din armurariu este un antioxidant care are un efect puternic și în lupta cu stresul oxidativ, contribuind la prevenirea efectelor îmbătrânirii.

Armurariul, de folos și în diabet

Silimarina echilibrează nivelul de zahăr din sânge și remediază problemele rezistenței la insulină. Așadar, administrarea de remedii cu armurariu are efecte benefice asupra pacienților diagnosticați cu diabet.

Armurariul îmbunătățește sănătatea inimii

O serie de studii au indicat faptul că armurariul poate fi eficient în lupta cu colesterolul mărit. Efectul pe care silimarina din semințele de armurariu îl are asupra colesterolului este vizibil rapid întrucât nivelul de colesterol scade considerabil după ce este administrat extract de armurariu sau după ce se consumă ceai de armurariu.

Armurariul poate încetini apariția semnelor îmbătrânirii

Odată cu efectul detoxifiant al silimarinei asupra ficatului, dar și cu combaterea stresului oxidantiv, semnele îmbătrânirii de pe chip apar mai greu dacă se consumă armurariu.

Armurariul, remediu tradițional pentru afecțiuni neurologice

Armurariul este utilizat și ca remediu natural în Alzheimer și boala Parkinson. Proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante îl califică drept posibil neuroprotector, care ar putea ajuta la prevenirea scăderii funcției cerebrale care apare odată cu înaintarea în vârstă. În studiile în eprubetă și în cele efectuate pe animale, s-a demonstrat că silimarina previne deteriorarea oxidativă a celulelor creierului, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea declinului mental.

Cercetările au arătat, de asemenea, că armurariul ar putea să reducă numărul de plăci de amiloid din creierul animalelor cu boala Alzheimer. Plăcile de amiloid sunt grupuri aderente de proteine amiloide care se pot acumula între celulele nervoase pe măsură ce o persoană îmbătrânește. Acestea sunt observate în număr foarte mare în creierul persoanelor cu boală Alzheimer, ceea ce înseamnă că armurariul ar putea fi folosit pentru a ajuta la gestionarea acestei afecțiuni.

Armurariul poate fi util și în caz de acnee

S-a sugerat că stresul oxidativ din organism poate juca un rol în dezvoltarea acneei așa că, datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatoare, armurariul poate fi un supliment util pentru persoanele care se confruntă cu acnee. Un studiu a constatat că la participanții cu acnee care au luat 210 miligrame de silimarină pe zi timp de 8 săptămâni s-a observat o scădere cu 53% a leziunilor provocate de acnee.

Cum se utilizează armurariul?

Pentru a beneficia de efectele acestei plante curative, aceasta poate fi utilizată în mai multe feluri.

Semințele de armurariu sunt comestibile, au o textură uleioasă și un gust dulceag și pot fi consumate ca atare, adăugate în salate sau în smoothie-uri pentru a obține beneficii pentru sănătate.

Ceaiul de armurariu poate fi cumpărat din comerț. Pentru a prepara o cană de ceai este nevoie de o lingură de plantă peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se lasă 15 minute să se infuzeze, după care se strecoară. Se pot bea 3 căni pe zi pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de masă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Extractul de armurariu se găsește, de asemenea, în farmacii și magazine naturiste. Adulții pot lua cam 30 de picături de 3 ori pe zi, dar cel mai bine este să se respecte indicațiile de pe ambalajul produsului sau, dacă este luat la recomandarea medicului, vor fi urmate sfaturile acestuia.

Suplimentele alimentare trebuie luate cu acordul medicului

Orice supliment alimentar ar trebui luat doar după ce se cere sfatul medicului, mai ales de către persoanele care suferă de boli cronice și se află în diverse tratamente. Suplimentele alimentare, chiar și cele naturale, pot interfera cu medicamentele și pot avea efecte adverse de la neplăcute până la grave. Foarte important, femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să nu ia niciun supliment alimentar fără acordul medicului.

În ceea ce privește armurariul, deși, așa cum am discutat, unele studii au găsit dovezi despre proprietățile sale benefice pentru sănătate, oamenii de știință consideră că este nevoie de mai multe cercetări pentru a se stabili clar efectele pozitive ale acestei plante. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Milk Thistle
https://www.nccih.nih.gov/health/milk-thistle
Pub Med - Silymarin/Silybin and Chronic Liver Disease: A Marriage of Many Years
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28125040/
Studiul „Silymarin/Silybin and Chronic Liver Disease: A Marriage of Many Years”, apărut în Molecules, 2017 Jan 24;22(2):191. doi: 10.3390/molecules22020191, autori: Alessandro Federico, Marcello Dallio, Carmelina Loguercio


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1