Efectele secundare ale terapiei cu interferon

Terapia cu interferon este folosita pentru tratarea hepatitei C si dureaza, de regula, 6-12 luni. Efectele secundare ale terapiei cu interferon reprezinta o provocare pentru pacientii care urmeaza un asemenea tratament pentru eliminarea virusului hepatic C.

Interferonul are o serie de efecte adverse, mai ales pentru ca este un tratament indelungat, oferind astfel efectelor secundare sansa sa se dezvolte si sa se inrautateasca in timp. Un alt motiv pentru care terapia cu interferon are atat de multe efecte nedorite consta in faptul ca adesea acesta este folosit in asociere cu ribavirina, care la randul ei are multe efecte adverse.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Efecte adverse ce apar la inceputul terapiei cu interferon

La inceputul tratamentului pe baza de interferon, pacientul poate experimenta efecte adverse blande, care se amelioreaza pe masura ce trece timpul. Este vorba despre simptome similare cu cele provocate de o gripa:

  • Febra
  • Frisoane
  • Dureri musculare si articulare
  • Palpitatii

Efecte adverse ce apar in timpul terapiei cu interferon

Pe masura ce tratamentul este continuat apar si simptome precum:

  • Insomnii
  • Greata
  • Varsaturi
  • Diaree
  • Oboseala accentuata
  • Pierderea apetitului
  • Irascibilitate
  • Mancarimi la nivelul pielii

Efecte adverse severe ale terapiei cu interferon, pe termen lung

In cazuri mult mai rare, adica la 2 pacienti din 10, pot aparea si efecte adverse mult mai agresive in timpul terapiei pe baza de interferon, eventual combinat cu ribavirina.

Anemia

Interferonul impiedica functionarea maduvei osoase, ceea ce inseamna ca aceasta nu va produce suficiente celule sanguine, cauzand o serie de afectiuni printre care si anemia.

Celulele rosii ale sangelui sunt cele care transporta oxigenul in organism. Un nivel redus al celulelor rosii din sange cauzeaza deci anemie, care se manifesta prin simptome precum: oboseala, slabiciune, paloare, aritmie.

Risc crescut de infectie

Celulele albe din sange sunt cele care se lupta cu infectia, iar un nivel redus al acestor celulele creste riscul de infectie. Infectiile se manifesta prin simptome precum: febra, frisoane, durere in gat, dureri la urinare, simptome de gripa.

Boala autoimuna

Interferonul poate mari productia unor anumiti anticorpi din organism. Organismul poate confunda acesti anticorpi in exces cu invadatori, reactionand in consecinta si astfel pot aparea afectiuni autoimune precum psoriazisul, artrita reumatoida sau lupusul.

Depresie severa

Terapia cu interferon poate declansa o depresie sau o tulburare psihica. Riscul este si mai mare daca pacientul s-a confruntat deja cu o asemenea problema in trecut. Simptomele pot fi urmatoarele: comportament agresiv, halucinatii, manie si ganduri suicidale.

Accident vascular cerebral

Terapia cu interferon poate cauza cresterea tensiunii arteriale, ceea ce inseamna ca si riscul de accident vascular cerebral este marit. Simptomele accidentului vascular cerebral pot fi urmatoarele: durere puternica de cap, confuzie, slabiciune, probleme de vedere precum vederea incetosata sau dublata, discurs incoerent.

Pana de curand, tratamentul pentru hepatita C se baza, in mod exclusiv, pe terapia cu interferon si ribavirina. In ultimii ani insa, au aparut tratamente noi mai eficiente, care pot vindeca hepatita C si necesita o perioada de tratament mult mai scurta, ceea ce inseamna ca si efectele secundare au o intensitate mai slaba.

Intrucat noile tratamente sunt foarte scumpe si sunt eficiente numai in anumite cazuri, medicii folosesc in continuare terapia cu interferon pentru hepatita C.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0