Metode uzuale de investigare a ficatului afectat de hepatita

De cele mai multe ori, pacientii cred ca valoarea transaminazelor este cea care ajuta la depistarea unor afectiuni hepatitice, mai ales de tip viral, insa si unele analize uzuale pot orienta eficient medicul pentru a confirma sau nu un diagnostic de ciroza hepatica: scaderea hemoglobinei, leucocitelor, trombocitelor, colesterolului, protrombinei sau fibrinogenului.

Daca medicul suspecteaza ca pacientul poate suferi de hepatita, va recomanda o serie de teste si analize, in vederea stabilirii diagnosticului corect.

Diagnosticarea hepatitei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Intr-adevar, efectuarea dozarii transaminazelor este importanta in cazul bolilor de ficat, fiind crescute de obicei in hepatita acuta virala, insa in hepatita cronica pot fi normale, iar in ciroza pot fi chiar scazute.

Analizele de sange care verifica nivelul albuminei, enzimelor ALP, ALT si AST, precum si al bilirubinei pot trada prezenta hepatitei. Albumina este proteina produsa de ficat, care ajuta la transportarea mineralelor si nutrientilor prin sange. Daca nivelul acesteia este scazut, poate fi vorba despre o boala hepatica.

Enzimele ALP, ALT si AST sustin cresterea osoasa, procesarea proteinelor precum si transformarea alimentelor in energie. Un nivel prea mare al acestor enzime poate fi asociat cu hepatita.

Bilirubina este pigmentul produs de descompunerea celulelor rosii. Daca ficatul e afectat de hepatita si nu functioneaza corespunzator, bilirubina poate inregistra o crestere. Nivelul anormal de bilirubina cauzeaza icter – ingalbenirea pielii si a ochilor, simptom ce apare daca boala hepatica se agraveaza.

Viremia este o alta investigatie de ajutor, aratand incarcarea organismului cu virusuri in bolile de ficat virale – dar in hepatita cronica virala sau ciroza cu viremie foarte mica sau absenta, poate fi mica, acelasi lucru intamplandu-se deseori si cu alte analize – bilirubina, GGT, fosfataza alcalina.

Ecografia ca investigatie in hepatita

In afara punctiei (biopsiei) hepatice, ce asigura un diagnostic de precizie, exista si o serie de investigatii mai putin invazive, utile, cum ar fi binecunoscuta ecografie, importanta in diagnosticul cirozei hepatice, insa mai putin relevanta in diagnosticul hepatitei acute sau cronice. In hepatita cronica, ecografia poate releva un aspect relativ normal al ficatului, dar in ciroza ea poate sugera diagnosticul, cu un grad crescut de probabilitate.

Ea ofera date utile in urmarirea evolutiei bolii – aparitia ascitei, aparitia unor noduli hepatici sau a litiazei biliare, complicatii frecvente ale cirozei. In ciroza hepatica, ecografia releva marirea splinei, cresterea diametrului venei porte si splenice, dublu contur al peretilor colecistului, eventual noduli de regenerare in ficat si uneori, ascita (lichid in abdomen).

Elastografia este o metoda superioara ecografiei, la fel de neinvaziva si dureroasa. Aceasta se efectueaza cu un ecograf special - FibroScan - care masoara "elasticitatea" ficatului; cu cat ficatul este mai dur, cu atat nivelul de fibroza este mai mare. Elastografia este o modalitate neinvaziva la care pot apela atat persoanele sanatoase care doresc sa afle informatii exacte despre starea ficatului, cat si persoanele diagnosticate cu steatoza sau "ficatul gras".

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicul fixeaza sonda aparatului in zona intercostala, iar sonda va emite vibratii ce sunt preluate de undele reflectate din zona hepatica. Viteza undelor va indica duritatea ficatului. Elastografia este o forma superioara de investigatie ecografica, folosita si pentru investigarea sanilor si a prostatei, iar in institutiile medicale de stat, pacientii pot beneficia gratuit de aceste analize.

Biopsia hepatica, denumita si punctie a ficatului, este analiza care ofera cele mai multe informatii cu privire la sanatatea ficatului. Aceasta implica recoltarea de tesut hepatic, in vederea analizarii la microscop. Aceasta procedura nu permite numai identificarea bolii, ci si stadiul in care aceasta se afla. Totodata, biopsia poate fi folosita pentru stabilirea celui mai eficient tratament.

Hepatita si alte boli hepatice rareori prezinta simptome cand sunt in stadiu incipient, de aceea e important ca pacientul sa isi faca analize si teste pentru depistarea timpurie a bolilor de ficat.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0