Testele de laborator care depisteaza hepatita C

Netratată, hepatita C este o afecțiune care poate provoca probleme grave de sănătate, inclusiv leziuni hepatice, ciroză și cancer hepatic. Singurul mod prin care se poate depista infecția cu hepatita C sunt testele de laborator. Având în vedere că analizele de sânge obișnuite nu depistează hepatita C, persoanele care cred că au fost expuse vreodată la acest virus trebuie să se testeze.    

Hepatita C este o infecție care poate cauza daune serioase ficatului, dar poate genera și complicații de altă natură. virusul hepatitei C (VHC), cel care cauzează hepatita C, se transmite prin sânge. Fie că ai simptome care te fac să suspectezi o afecțiune la nivelul ficatului, fie că te afli în categoria celor cu risc crescut de hepatita C, analizele de sânge sunt cele care te pot lămuri cu privire la starea ta de sănătate. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Virusul hepatitei C se transmite de regulă prin consumul de droguri injectabile, transfuzii de sânge, practici de injectare nesigure. Transmiterea verticală este mai puțin frecventă (aproximativ 3% de la mamele purtătoare) și actul sexual vaginal este considerat cu risc scăzut, în comparație cu actul sexual anal.

Virusul hepatitei C provoacă hepatită acută, care este în mare parte subclinică, dar care evoluează treptat în hepatită cronică la aproximativ 80% dintre cei infectați. Persoanele infectate cu VHC sunt expuse riscului de a dezvolta boală hepatică cronică, ciroză și carcinom hepatocelular primar (HCC). Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii (SUA) recomandă screeningul tuturor persoanelor cu factori de risc pentru infecția cu VHC.

Simptomele hepatitei C

Hepatita C este considerată o boală “mută”, întrucât nu se manifestă prin simptome întotdeauna, așa că e bine să soliciți medicului testele de laborator necesare pentru depistarea VHC, dacă prezinți risc crescut de infectare. Totuși, atunci când se manifestă, hepatita C are ca simptome icterul. Acesta se observă numai la 10-15% dintre pacienți și poate fi sever, insuficiența hepatică fulminantă fiind rară.  

Hepatita cronică C este marcată de persistența ARN-ului VHC în sânge timp de cel puțin 6 luni de la debutul infecției acute. Printre factorii de risc care favorizează infecția cronică cu VHC se numără: 

  • Vârsta la momentul infecției (mai mult dacă infecția apare la vârsta > 25 de ani)
  • Gen (bărbați > femei)
  • Etnie (mai mare la africani decât la caucazieni și hispanici albi)
  • Coinfecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV)
  • Consumul de alcool
  • Afecțiuni comorbide precum cancerul, imunosupresia, rezistența la insulină, steatohepatita non-alcoolică, obezitatea etc.

De ce este necesară depistarea hepatitei C?

Cu cât mai repede depistată hepatita C , cu atât tratamentul antiviral poate fi oferit mai devreme în cursul bolii. De altfel, detectarea precoce împreună cu consilierea și modificarea stilului de viață pot reduce riscul de transmitere a infecției cu virusul hepatitei C la alte persoane.

Teste necesare pentru diagnosticarea Hepatitei C

Există mai multe tipuri de teste de laborator care se folosesc pentru diagnosticarea HCV, inclusiv HCV/anticorpi, ARN HCV. Pentru diagnosticarea hepatitei C se folosesc, de regulă, două teste: testul de identificare al anticorpilor din organism și testul PCR (determinarea cantitativă a revers transcriptazei virale QRT-PCR), care detectează în mod direct prezența particulelor virusului hepatic C din organism, utilizat pentru diagnostic și monitorizarea răspunsului la tratament.

Testul de identificare al anticorpilor din organism

Acest test este folosit pentru a afla dacă o persoană are anticorpi împotriva virusului hepatitei C. Anticorpii sunt substanțe chimice eliberate în sânge când cineva se infectează. 
În funcție de laborator, rezultatele acestui test ajung în cel mult 2 săptămâni.

Ce înseamnă un rezultat al anticorpilor anti-HCV non-reactiv?

Un rezultat non-reactiv sau negativ înseamnă că nu ești infectat în prezent cu virusul hepatitei C. Dacă pacientul suspectează că există riscul să fi luat acest virus în ultimele șase luni, este necesar să repete această testare. 

Ce înseamnă un rezultat al anticorpilor anti-HCV reactiv?

Un rezultat reactiv sau pozitiv înseamnă că ai fost infectat cu virusul hepatitei C la un moment dat.Un pacient infectat cu virusul hepatitei C va avea întotdeauna anticorpi în sânge, chiar dacă s-a  vindecat de boală. Dacă în urma acestui test se obține un rezultat reactiv, asta nu înseamnă neapărat că ai hepatită C, fiind necesar efectuarea unui alt test. Este vorba despre testul PCR (determinarea cantitativă a revers transcriptazei virale QRT-PCR), care detectează în mod direct prezența particulelor virusului hepatic C din organism.

Testul PCR

Tehnicile virologice moleculare joacă un rol-cheie în diagnosticarea și monitorizarea tratamentului pentru virusul hepatitei C. Testarea de amplificare a acidului nucleic (NAT) este considerată „standardul de aur” pentru detectarea replicării active a virusului hepatitei C. Testarea de amplificare a acidului nucleic HCV este extrem de utilă în stabilirea diagnosticului de infecție acută cu HCV, deoarece ARN-ul este detectabil încă de la o săptămână după expunere prin înțepare cu ac sau transfuzie de sânge și cu cel puțin 4-6 săptămâni înainte de seroconversie .

Dacă rezulatatul este:

  • Negativ, înseamnă că ai fost infectat cu virusul hepatitei C, dar virusul a dispărut din organism pentru că te-ai vindecat sau pentru că ai eliminat virusul în mod natural.
  • Pozitiv, înseamnă că acum ai virusul în sânge.

În cazul în care ai un test de anticorpi reactiv și un NAT pozitiv pentru ARN HCV, este important să ajungi la medic pentru tratament. Sunt disponibile tratamente care pot vindeca cazurilor de hepatită C în 8 până la 12 săptămâni.

Alte teste recomandate în hepatita C

Se pot efectua de asemenea și alte teste precum:  
 •      teste ale enzimelor hepatice care pot indica prezența afecțiunilor hepatice  
 •      biopsia ficatului care poate ajuta medicul să determine severitatea afecțiunilor ficatului cauzate de hepatita C  

Un test pentru genotip se va efectua doar de către persoanele care au fost diagnosticate cu hepatita C, pentru a determina tipul virusului pe care îl poartă. Există șase genotipuri ale virusului hepatitei C. Cele mai des întâlnite sunt genotipurile 1 și 3, reprezentând o mare majoritate a cazurilor de infecție, în România cel mai predominant fiind genotipul 1.

În genotipul 1, este de asemenea important să se determine dacă pacientul este subtipul 1a sau 1b, deoarece aceasta determină durata tratamentului și necesitatea ribavirinei în schema de tratament. Este suficient ca pacientul să fie testat doar o singură dată pentru a se determina ce genotip are, deoarece acesta rămâne același pe tot parcursul infecției. Repetarea testului pentru genotip este justificată numai dacă există suspiciunea că un pacient ar fi putut fi reinfectat cu un genotip diferit după realizarea unui răspuns virologic susținut (SVR).

Atât tratamentul, cât și durata acestuia vor fi determinate de către medical specialist în funcție de genotipul hepatitei C. Din acest motiv testul genotipului este extrem de important. Testul se va efectua de asemenea și pe parcursul tratamentului pentru ca medical specialist să poată observa eficiența tratamentului.

Analizele pentru depistarea VHC în sânge sunt analize care pot fi făcute în timpul analizelor de sânge de rutină. O mostră de sânge este analizată la laborator. Aceste analize sunt decontate de CNAS.
Pentru analizele ce au rolul de a depista hepatita C nu este necesară nicio pregătire a organismului (de pildă, postitul) în vederea recoltării.

Virusul hepatitei C- rezistența la antivirale

În anii 2010, au fost aprobate o serie de medicamente în tratarea hepatitei C numite antivirale cu acțiune directă (DAA). Aceste medicamente vizează direct proteinele virale care sunt esențiale pentru replicarea virusului hepatitic C. Clasele de medicamente DAA includ inhibitori NS5A, inhibitori de polimerază NS5B și inhibitori de protează NS3/4A. Rezistența la antivirale se referă la mutațiile care apar în enzimele-țintă care conferă rezistență2

De exemplu, pacienții cu genotip 1a care nu sunt tratați anterior ar trebui testați înainte de a începe tratamentul cu elbasvir /grazoprevir pentru a determina dacă este necesară ribavirina sau dacă este necesară o durată prelungită a tratamentului.  

Situațiile în care e recomandată testarea pentru hepatita C

Hepatita C este adesea asociată cu consumul de droguri pe cale intravenoasă, întrucât consumatorii folosesc adesea acele la comun, favorizând astfel infecția cu VHC. Există însă și alte situații care predispun la infectare:

  • Dacă lucrezi în domeniul medical și intri adesea în contact cu sângele altor persoane
  • Dacă ți-ai făcut un tatuaj sau piercing fără să te asiguri că salonul respectă normele de igienă impuse prin lege
  • Dacă ai primit sânge/ organe înainte de anul 1992, atunci când a fost introdus screeningul obligatoriu pentru donatori
  • Dacă ai un partener sexual care a fost diagnosticat cu hepatita C
  • Dacă ai făcut, pentru o perioada îndelungată, hemodializă
  • Dacă ai fost încarcerat

Complicațiile hepatitei C

Este important de știut că majoritatea persoanelor care se infectează cu virusul hepatitei C (VHC) dezvoltă o infecție cronică. Dacă nu este tratată din vreme, hepatita cronică C poate provoca probleme grave de sănătate, iar printre acestea se numără leziuni hepatice, ciroză, cancer hepatic și, în cele din urmă, deces.

Hepatita C se poate preveni?

Nu există un vaccin pentru hepatita C. Cel mai bun mod de a preveni boala este evitarea comportamentelor prin care afecțiunea se poate răspândi, în special injectarea de droguri. Testarea pentru hepatita C este crucială, întrucât tratamentele pot vindeca majoritatea persoanelor cu hepatită C în 8 până la 12 săptămâni.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Overview of HCV Life Cycle with a Special Focus on Current and Possible Future Antiviral Targets”, Viruses. 2019 Jan, Nathalie Alazard-Dany, Solène Denolly, Bertrand Boson, François-Loïc Cosset
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356578/
Centers for Disease Control and Prevention - Hepatitis C Testing
https://www.cdc.gov/hepatitis/hcv/HepatitisCTesting.htm
U.S. Department of Veterans Affairs - Viral Hepatitis and Liver Disease
https://www.hepatitis.va.gov/hcv/screening-diagnosis/laboratory-tests.asp
National Library of Medicine - Hepatitis C virus: Screening, diagnosis, and interpretation of laboratory assays
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3943138/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0