Testele de laborator care depisteaza hepatita C

Singurul mod prin care se poate depista infectia cu hepatita C sunt testele de laborator. Avand in vedere ca analizele de sange obisnuite nu depistează hepatita C, persoanele care cred ca au fost expuse vreodata la acest virus trebuie sa se testeze.    

Hepatita C este o infectie care poate cauza daune serioase ficatului, dar poate genera si complicatii de alta natura. Virusul hepatitic C (VHC), cel care cauzeaza hepatita C, se transmite prin sange. Fie ca ai simptome care te fac sa suspectezi o afectiune la nivelul ficatului, fie ca te afli in categoria celor cu risc crescut de hepatita C, analizele de sange sunt cele care te pot lamuri cu privire la starea ta de sanatate. Hepatita C este considerata o boala “muta” intrucat nu se manifesta prin simptome intotdeauna, asa ca e bine sa soliciti medicului testele de laborator necesare pentru depistarea VHC, daca prezinti risc crescut de infectare.

Teste necesare pentru diagnosticarea Hepatitei C

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru diagnosticarea hepatitei C se folosesc doua teste: testul de indentificare al anticorpilor din organism si testul PCR (determinarea cantitativa a revers transcriptazei virale QRT-PCR), care detecteaza in mod direct prezenta particulelor virusului hepatic C din organism, utilizat pentru diagnostic si monitorizarea raspunsului la tratament.

Se pot efectua de asemenea si alte teste precum:  
 •      teste ale enzimelor hepatice care pot indica prezenta afectiunilor hepatice  
 •      biopsia ficatului care poate ajuta medicul să determine severitatea afectiunilor ficatului cauzate de hepatită C  

Un test pentru genotip se va efectua doar de catre persoanele care au fost diagnosticate cu hepatita C, pentru a determina tipul virusului pe care il poarta.  

Exista sase genotipuri ale virusului hepatitei C. Cele mai des intalnite sunt genotipurile 1 si 3, reprezentand o mare majoritate a cazurilor de infectie, in Romania cel mai predominant fiind genotipul 1.

Atat tratamentul cat si durata sa vor fi determinate de catre medical specialist in functie de genotipul hepatitei C. Din acest motiv testul genotipului este extrem de important. Testul se va efectua de asemena si pe parcursul tratamentului pentru ca medical specialist sa poata observa eficienta tratamentului.

Analizele pentru depistarea VHC in sange sunt analize care pot fi facute in timpul analizelor de sange de rutina. O mostra de sange este analizata la laborator. Aceste analize sunt decontate de CNAS.

Pentru analizele ce au rolul de a depista hepatita C nu este necesara nicio pregatire a organismului (de pilda, postitul) in vederea recoltarii.

 

 

Situatiile in care e recomandata testarea pentru hepatita C

Hepatita C este adesea asociata cu consumul de droguri pe cale intravenoasa, intrucat consumatorii folosesc adesea acele la comun, favorizand astfel infectia cu VHC. Exista insa si alte situatii care predispun la infectare:

  • Daca lucrezi in domeniul medical si intri adesea in contact cu sangele altor persoane
  • Daca ti-ai facut un tatuaj sau piercing fara sa te asiguri ca salonul respecta normele de igiena impuse prin lege
  • Daca ai primit sange/ organe inainte de anul 1992, atunci cand a fost introdus screeningul obligatoriu pentru donatori
  • Daca ai un partener sexual care a fost diagnosticat cu hepatita C
  • Daca ai facut, pentru o perioada indelungata, hemodializa
  • Daca ai fost incarcerat

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0