Rotula deplasată sau luxația de rotulă: cauze, simptome, tratament

O rotulă dislocată/ deplasată este un traumatism frecvent, care în mod normal are nevoie de 6 săptămâni ca să se vindece. O luxație de rotulă apare atunci când rotula genunchiului iese lateral din canelura sa verticală la nivelul articulației genunchiului.

De obicei, este cauzată de o forță, în urma unei coliziuni, a unei căderi sau a unui pas greșit. O rotulă dislocată este dureroasă și vă va împiedica să mergeți, dar este ușor de corectat și uneori se corectează singură.

Recomandările experților DOC.ro

Rotula, numită și patelă, este un os scurt care face parte din structura genunchiului, situat în partea din față a articulației. Când îți îndoi sau îți îndrepți genunchiul, partea de dedesubt a patelei alunecă peste un "șanț" sau canal ce există între oasele care alcătuiesc articulația.
O luxație de rotulă este o dislocare a rotulei din canelura sa de la nivelul articulației genunchiului. Articulația genunchiului este o întâlnire a trei oase: osul coapsei, tibia și rotula din mijloc. De asemenea, o rețea de tendoane și ligamente fixează rotula în interiorul șanțului, flexându-se pe măsură ce aceasta se mișcă.

Atunci când rotula alunecă parțial în afara (exteriorul) acestui canal, se numește subluxație. Când rotula alunecă sau se deplasează complet în exteriorul acestui canal, se numește dislocare (deplasare).

Atunci când rotula se dislocă, este forțată în afara șanțului trohlear și nu se mai poate mișca în sus și în jos. Acest lucru blochează genunchiul și trage ligamentele din loc, deseori rupându-le. Cel mai frecvent (93% din timp), rotula iese lateral, în partea laterală a șanțului. Luxația rotuliană este, de obicei, o leziune acută cauzată de un impact sau de o întoarcere și răsucire bruscă. Ca orice luxație, este dureroasă și debilitantă până când este corectată.

De cele mai multe ori, o luxație de rotulă este o leziune acută cauzată de forță. Aceasta se numește luxație acută de rotulă. Este o leziune relativ frecventă, deoarece rotula are nevoie de mai puțină forță pentru a se disloca decât alte articulații. De asemenea, este relativ ușor de repus la loc. Rareori, luxația de rotulă poate să apară și pe cale de dezvoltare, de la o afecțiune numită luxație congenitală de rotulă (sau displazie trohleară). Atunci când rotula se dezvoltă în afara șanțului trohlear, aceasta nu poate fi mutată înapoi la locul ei. Aceste cazuri necesită intervenții chirurgicale pentru a fi corectate. 

Cauzele luxației de rotulă

Luxația de rotulă este cauzată de o lovitură sau de o schimbare subită a direcției, când piciorul este bine fixat pe podea, cum ar fi situația în care persoana dansează sau practică un sport. Când patela (rotula) se deplasează, ea iese din poziția normală în care stă, iar țesuturile care o susțin pot fi întinse peste măsură sau rupte.

Există mai multe moduri prin care rotula poate deveni instabilă sau se poate disloca. Totodată, luxația de rotulă poate să aibă loc și la copii. În multe cazuri, rotula se deplasează cu o forță foarte mică, din cauza unei anomalii în structura genunchiului copilului.

Alte cauze care pot duce la o rotulă deplasată:

  • un canal al femurului prea puțin adânc sau inegal poate crește riscul ca rotula să se deplaseze din poziția ei normală;
  • la unii copii, ligamentele sunt mai slabe, iar articulațiile micuților sunt extrem de flexibile și mai predispuse la luxația de rotulă;
  • copiii cu sindromul Down pot avea rotule care se deplasează mai des, din cauza unui dezechilibru și din cauza slăbiciunii mușchilor;
  • rareori, unii copii se nasc cu rotule instabile, iar deplasarea acestor oase începe la o vârstă foarte fragedă, de multe ori chiar fără dureri.

Ce simptome apar când ai rotula deplasată

Când persoana are o luxație de rotulă, de obicei osul acesta (patela) se va vedea că nu se află în locul care trebuie sau se va vedea că se află într-un unghi ciudat. În multe cazuri, însă, rotula deplasată va avea și alte simptome, cum ar fi:

  • durere severă de genunchi
  • o senzație de disconfort, pacientul simte că ceva a trosnit la genunchi
  • pacientul nu își poate îndrepta genunchiul
  • genunchiul se umflă subit
  • pacientul nu poate să meargă.

O rotulă deplasată nu este o afecțiune gravă, de regulă, și de cele mai multe ori va reintra singură în poziția corectă. Chiar și așa, este bine ca genunchiul să fie evaluat de un medic:

  • Dacă rotula a reintrat singură pe poziția corectă - este bine să mergi la un medic, la departamentul de urgențe minore
  • Dacă rotula nu a reintrat pe poziția corespunzătoare – cheamă o ambulanță și nu încerca să îți așezi acest os în locul în care se află.

Este important să stai cu piciorul în cea mai confortabilă poziție în drumul spre spital sau cât timp aștepți sosirea ambulanței.

Diagnostic

Medicul va efectua anamneza (va pune pacientului mai multe întrebări), apoi va efectua examinarea fizică. El va întreba pacientul cum a avut loc traumatismul (cum s-a deplasat rotula) și care sunt simptomele. Apoi va evalua funcția articulară, cât de bine își poate mișca pacientul articulația, sensibilitatea ei și aspectul genunchiului.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Investigațiile de imagsitică medicală îl pot ajuta pe medic să diagnosticheze instabilitatea rotulei și să stabilească un plan de tratament. El va recomanda, în funcție de fiecare caz, radiografii (pentru a vedea anomaliile de la nivelul genunchiului) ori un RMN (care creează o imagine mai bună a structurilor moi din preajma genunchiului, cum sunt ligamentele).  

Tratamentul pentru luxația de rotulă

Dacă rotula a rămas dislocată, pacientul va merge de urgență la spital. Acolo, rotula va fi așezată în poziția sa normală, medicul va prescrie înainte medicamente pentru calmarea durerii și apoi va aplica o presiune nu foarte mare, pentru a deplasa rotula către poziția normală.

Urmează apoi perioada de recuperare, când medicul va recomanda, în funcție de severitate, o perioadă de imobilizare de 3-4 săptămâni sau pănă la 6 săptămâni. După ce rotula a fost așezată la loc, se va efectua o radiografie, pentru ca medicul să verifice dacă osul se află în poziția corectă și nu există alte traumatisme sau leziuni. Pacientul va fi externat, i se vor prescrie calmante, iar piciorul va fi imobilizat. Medicul va recomanda câteva săptămâni de fizioterapie, pentru că ședințele acestea vor ajuta la recuperarea pacientului.

Intervenția chirurgicală este necesară doar dacă a existat și o fractură sau un alt traumatism asociat cu luxația de rotulă, cum ar fi ruptura de ligament.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS Choices - Dislocated kneecap - https://www.nhs.uk/conditions/dislocated-kneecap/
National Institutes of Health - Kneecap dislocation - aftercare - https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000585.htm
Patellar Dislocations - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21633-patellar-dislocations 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0