Cele mai populare suplimente pentru durerile de genunchi

Dacă te confrunți cu dureri de genunchi și acestea nu îți dau pace, este bine de știut că o serie de suplimente îți pot fi de ajutor: ele pot reduce durerea de la nivelul genunchiului și pot îmbunătăți funcția articulațiilor.

Durerea de genunchi este o problemă frecventă cu care se confruntă mulți oameni. Cauzele acestor dureri pot fi - începând de la accidentări ori lovituri sau leziuni, până la complicații ale unor afecțiuni medicale. Durerea de genunchi se poate manifesta local, într-o singură zonă a genunchiului sau poate fi difuză, adică se resimte în tot genunchiul. De cele mai multe ori, durerea de genunchi este acompaniată de restricții de natură fizică. Un examen clinic amănunțit, efectuat de medicul specialist, va stabili diagnosticul durerii de genunchi.

Campanie DOC-Time RMN

Fie că durerea ta este cauzată de o lovitură sau de o accidentare (în timp ce făceai sport sau altă activitate fizică), fie că durerea și disconfortul se datorează înaintării în vârstă sau unei afecțiuni precum gonartroza (artroza genunchiului), este important să abordezi problema în stadii incipiente și să nu lași durerea să se agraveze și să îți afecteze mobilitatea articulației genunchiului.

Tratamentul durerii de genunchi depinde de cauza din substratul acestei dureri, iar diagnosticul în cazul pacientului cu durere de genunchi este, de obicei, bun, deși persoana poate avea nevoie de o operație sau de alte intervenții. Adesea, durerea de genunchi poate fi evaluată și tratată de medicul curant.

Dacă durerea de genunchi necesită o intervenție chirurgicală sau cauza durerii de genunchi are nevoie de o evaluare mai amănunțită, chirurgul ortoped va fi, de regulă, cel căruia i se va cere părerea. În cazul artritei, gutei sau problemelor articulațiilor de natură inflamatoare, reumatologul poate fi cel mai în măsură să consulte pacientul și să stabilească diagnosticul.

Cum reduc suplimentele durerea de genunchi?

Suplimentele alimentare pot îmbunătăți starea unui genunchi afectat de durere în mai multe moduri:
•    ele oferă o bază pentru "repararea" cartilajelor, ligamentelor și tendoanelor;
•    acționează ca un semnal, pentru a stimula repararea țesuturilor deteriorate și producerea lichidului sinovial, un lichid vâscos, extrem de important, care are scopul de a umezi ușor suprafața articulațiilor mobile;
•    reglează enzimele implicate în descompunerea sau construirea de cartilaj nou;
•    reduc inflamația;
•    exercită un efect analgezic.

Glucozamina și condroitina pentru durerea de genunchi

Glucozamina este produsă în mod natural în organism, ca fiind una din "cărămizile" de bază de care acesta are nevoie pentru a produce cartilajul, tendoanele, ligamentele și lichidul sinovial. Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de glucozamină scade. Ea acționează ca un semnal biologic care activează repararea țesuturilor deteriorate ale articulației și ajută la suprimarea inflamației și a descompunerii cartilajului, care sunt caracteristici ale artrozei.

Condroitina este o altă componentă structurală a articulațiilor. Ea are proprietăți antiinflamatoare și acționează precum un semnal biologic pentru a crește sinteza colagenului și a lichidului sinovial, cât și pentru a inhiba enzimele care dizolvă cartilajul.

Cât de eficiente sunt cele două substanțe pentru durerea de genunchi?

Datele colectate de la 54 de studii, care au implicat 16.427 de oameni cu durere de genunchi datorată gonartrozei (osteoartrita genunchiului), au arătat că glucozamina și condroitina au fost mult mai eficiente decât substanțele placebo administrate, în ceea ce privește ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției articulațiilor. Atât glucozamina, cât și condroitina au redus îngustarea spațiului articular, așa cum s-a văzut în urma radiografiilor, ceea ce a indicat că progresia artrozei a fost încetinită.

Suplimentele cu colagen pentru durerea de genunchi

Deși glucozamina și condroitina îi conferă cartilajului flexibilitate și elasticitate, acesta obține alte calități, cum ar fi rezistența, dintr-o proteină fibroasă cunoscută sub numele de colagen de tip 2. Colagenul este o proteină compusă din lanțuri lungi de aminoacizi. Aceste "frânghii" flexibile, lungi și dure de colagen îi asigură cartilajului rezistență, cât și flexibilitate.

Cât de eficient este colagenul pentru durerea de genunchi?

Suplimentele alimentare pot conține colagen în starea lui originală (cunoscut și sub numele de colagen nehidrolizat) sau pot fi concepute într-o formă de colagen hidrolizat sau solubilizat. Când iei suplimente cu colagen hidrolizat, acesta este rapid absorbit în organism, apoi este extras de celulele care au nevoie de aceste "cărămizi" pentru întărirea cartilajului, iar acolo el acționează ca un semnal biologic, pentru a declanșa sinteza de noi fibre de colagen. Pe lângă faptul că ajută în ceea ce privește sănătatea articulațiilor, suplimentele cu colagen au beneficii și pentru suplețea pielii, elasticitate și hidratare, pentru a reduce formarea ridurilor.

 

Suplimentele cu vitamina C pentru durerea de genunchi

Vitamina C este esențială pentru conversia unui aminoacid în timpul sintezei colagenului. De asemenea, ea este necesară pentru metabolismul proteoglicanilor prezenți în cartilajul articular și este un antioxidant puternic, util mai ales pentru lichidul sinovial. Un aport bun de vitamina C poate reduce pierderea cartilajului și poate încetini progresia bolii când e vorba de artroză, în timp ce acțiunea sa antioxidantă poate reduce inflamația articulațiilor.

Cât de eficientă este vitamina C pentru durerea de genunchi?

În cadrul unui studiu amplu (Framingham Osteoarthritis Cohort Study), persoanele care aveau cele mai mari aporturi de vitamina C (inclusiv suplimente) au avut de 3 ori mai puține riscuri de a vedea gonartroza progresând. Acest lucru fiind urmărit comparativ cu cei care au avut un consum mai mic de vitamina C. Această protecție era legată în mare parte de reducerea riscului de pierdere a cartilajului. De asemenea, persoanele cu un aport mare de vitamina C au avut un risc redus cu 70% de a dezvolta dureri de genunchi.
Un studiu similar (Clearwater Osteoarthritis Study) a arătat că pacienții care au luat suplimente cu vitamina C au avut cu 11% mai puține riscuri să dezvolte gonartroză, comparativ cu cei care nu luau suplimente cu vitamina C.

Extractele din membrana cojii de ou, un aliat pentru pacienții cu gonartroză

Studiile arată că membrana din coaja de ou poate fi folosită în tratamentul durerii și redorii (înțepenirii) articulare, cauzate de gonartroză1. Pe piață există anumite suplimente ce conțin un extract obținut din membrana cojii de ou, iar un studiu subliniază că această membrană este o sursă naturală a unei combinații de glucozamină, condroitină și acid hialuronic, motiv pentru care oamenii de știință și-au dorit să evalueze cât mai repede acest extract, ca pe un potențial tratament pentru artroză.

Cât de eficientă este membrana din coaja de ou pentru a calma durerea de genunchi?

În studiile clinice preliminare1, care au inclus în total 37 de subiecți cu afecțiuni ale articulațiilor și ale țesutului conjunctiv, suplimentele orale cu 500 mg de extract din membrana cojii de ou, administrate zilnic, au rezultat într-o scădere a intensității durerii în 7-30 de zile.
 
După studiile clinice preliminare, oamenii de știință1 au inclus în cercetare pacienți cu vârsta peste 18 ani, cu gonartroză simptomatică. Pentru a evalua răspunsul la tratamentul pe baza extractelor din membrana din coaja de ou în ceea ce privește calmarea durerii, ameliorarea redorii articulare și disconfortului asociate cu gonartroza moderată, cercetătorii le-au dat participanților să completeze niște chestionare la 10 zile de tratament, la 30 de zile și la 60 de zile.
 
Analiza răspunsurilor oferite de pacienți prin intermediul chestionarelor a scos la iveală că suplimentele cu NEM (membrana din coaja de ou) au produs o rată de răspuns absolută. Aceasta a fost semnificativ mai bună decât substanța placebo folosită în cercetare în ceea ce privește durerea articulară și redoarea articulară.
Cercetătorii au spus că au observat răspunsuri rapide la tratament în ceea ce privește criteriile de evaluare a durerii și cele de evaluare a redorii articulare. La 60 de zile de administrare a acestor suplimente, răspunsul la durere s-a menținut, iar redoarea articulară s-a îmbunătățit și mai mult, pacienții observând o reducere a înțepenirii articulațiilor.
 
NEWSLETTER DOC DEDICAT

 
Pentru a preveni anumite dureri de genunchi este important să înțelegem înainte cauzele care pot declanșa durerea. Prin urmare, există strategii diferite pentru a preveni acest lucru, de la întărirea musculaturii la nivelul picioarelor, încălzirea musculaturii înainte de efort fizic, evitarea accidentelor prin folosirea unor protecții, alimentație corectă pentru întărirea articulațiilor, o postură corectă, evitarea sedentarismului și chiar și controlul greutății. Nu toate cauzele care pot provoca dureri de genunchi pot fi prevenite, astfel, este important să consultăm și un medic specialist dacă durerea nu a pornit din cauza unei lovituri sau leziuni.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul "Eggshell membrane in the treatment of pain and stiffness from osteoarthritis of the knee: a randomized, multicenter, double-blind, placebo-controlled clinical study", publicat in 2009, in Clinical rheumatology, autori: Kevin J. Ruff, Anne Winkler, Robert W. Jackson, Dale P. DeVore, Barry W. Ritz. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2711914/ 
 

Te-ar mai putea interesa și...DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0