Afectarea ligamentelor genunchiului: Ligamentoplastia, printre cele mai bune tehnici de reconstructie

Asa-numitele accidentele de iarna sunt destul de frecvente in aceasta perioada, asa ca e important sa stii ce optiuni de tratament ai, in cazul in care ligamentele genunchiului sunt afectate, mai ales daca vorbim de rupturi de ligament. Una dintre tehnicile recomandate pentru reconstructia ligamentului incrucisat anterior este ligamentoplastia.

Poate ca ai avut o lovitura la genunchi in trecut si nu ai apucat sa o tratezi in mod corespunzator. Sau poate ca acea lovitura de cand ai fost la schi, anul trecut, inca iti mai creeaza probleme astazi. Indiferent care a fost cauza si cat de mult timp a trecut, o lovitura sau un traumatism la genunchi poate sa influenteze modul in care te misti.

Din fericire, poti trata aceste neplaceri cu ajutorul fizioterapiei, scaderii in greutate si apeland la alte strategii. Uneori, daca ligamentele sunt afectate, iar lucrurile sunt mai grave, medicul tau iti poate sugera interventia chirurgicala, cum ar fi ligamentoplastia.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Insa cum stii cand operatia este cea mai buna optiune pe care o ai? Aceasta este o discutie pe care trebuie sa o ai cu medicul tau, pentru ca interventia chirurgicala nu poate "repara" orice problema a genunchiului si nu toata lumea este un bun candidat. 

Semnele care iti dau de inteles ca ai nevoie de operatie

O lista alcatuita din trei puncte poate, de cele mai multe ori, sa iti spuna daca genunchiul tau ar putea avea sau nu de beneficiat de pe urma unei operatii, spun chirurgii ortopezi. 

•    Daca ai o pierdere persistenta a gamei de miscari, astfel incat observi ca nu iti poti indoi sau nu iti poti intinde complet genunchiul, acesta este primul semn.
•    Daca nu poti face o genuflexiune (adica nu te poti apleca asa) sau nu poti sa suporti greutatea corpului tau pe genunchi, acesta este un alt semn care indica faptul ca ai nevoie de operatie.
•    Iar daca te intorci ori te rasucesti intr-un anumit mod si auzi un sunet ca un trosnet sau genunchiul tau face acest gen de sunete, acesta este al treilea semn ca ai nevoie de o interventie chirurgicala.

Nu uita ca natura loviturii sau leziunii tale va determina tratamentul de care ai nevoie, iar medicul iti va explica daca ai sau nu nevoie de operatie.

Intinderile sau rupturile de ligament la nivelul genunchiului

Acestea sunt frecvente in randul sportivilor. Exista doua tipuri de ligamente: incrucisate si colaterale. Ai patru ligamente principale in structura genunchiului tau: 

1.    ligamentul colateral medial;
2.    ligamentul colateral lateral;
3.    ligamentul cruciat posterior;
4.    ligamentul incrucisat anterior (LIA).

Ligamentele ajuta la mentinerea stabilitatii oaselor in zona genunchiul tau, insa ele sunt predispuse la accidentari si lovituri, in special prin contactul direct sau din cauza schimbarii bruste a directiei atunci cand alergi. Accidentarile la ligamentul colateral medial si la ligamentul incrucisat anterior (LIA) pot tine "pe bara" sportivii de performanta chiar si luni intregi. Una dintre cele mai bune tehnici de reconstructie a ligamentului incrucisat anterior este ligamentoplastia si spre ea ne indreptam astazi atentia.

Ce este ligamentoplastia?

Reparatia ligamentelor genunchiului sau ligamentoplastia este o tehnica minim-invaziva care face posibila repararea ligamentului incrucisat anterior si/sau a ligamentului incrucisat posterior. De aceasta problema sufera, in general, pacientii tineri, activi, care au avut o accidentare, de regula in timp ce faceau sport sau cu alte ocazii, cum ar fi la sporturile de iarna.

Principiul de la baza ligamentoplastiei este destul de simplu: scopul este inlocuirea ligamentelor rupte cu o grefa sau proteza, in incercarea de a reproduce cursul anatomic al ligamentului si proprietatile lui functionale, cat mai fidel posibil.

Beneficiile pe care le are ligamentoplastia

Aceasta tehnica sau acest set de tehnici a devenit tratamentul standard pentru problemele ligamentelor genunchiului. Este o procedura care progreseaza tot timpul, iar cu ajutorul acestor tehnici moderne, este posibil ca medicul chirurg sa repare leziunile ligamentelor pacientului, astfel incat acesta sa se recupereze si sa sa poata face din nou sport.

Descrierea ligamentoplastiei

Leziunile ligamentelor genunchiului pot fi tratate cu ajutorul artroscopiei de genunchi, ceea ce inseamna ca sunt necesare doar cateva mici incizii. Exista mai multe tehnici folosite pentru a repara acest tip de leziune, in functie de originea grefei folosite pentru a inlocui ligamentul rupt, precum si in functie de metodele diferite folosite pentru fixarea acestei grefe in osul genunchiului. Ligamentele care sunt cel mai adesea "reparate" cu ajutorul acestor tehnici sunt ligamentele incrucisate (anterior si posterior).

Campanie DOC-Time RMN

Este nevoie de o incizie in plus, pentru ca prin aceasta mica incizie tendoanele sunt indepartate. Medicul chirurg va folosi o grefa care va inlocui ligamentul rupt. 

Acest nou ligament poate fi:
•    autogrefa, un nou ligament creat din structurile proprii organismului pacientului; 
•    allogrefe, prelevate de la un cadavru, 
•    ligamente sintetice care inlocuiesc ligamentele rupte.

Materialele folosite pentru a fixa noul ligament de os sunt biocompatibile si nu trebuie sa fie indepartate, cu exceptia situatiei in care apar complicatii. Discuta cu medicul specialist inainte de operatie, iar acesta iti va explica intreaga procedura, riscurile si complicatiile ligamentoplastiei.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0