Durerile de genunchi, printre cauzele principale ale șchiopătatului

Șchiopătatul este un simptom neplăcut și inestetic care poate avea mai multe cauze: dureri de genunchi, dureri de șold, afecțiuni articulare sau osoase. În general trădează o suferință și provoacă dureri de picioare care îi trimit pe pacienți la medic.

Ce cauze are mersul șchiopătat

Există varianta mersului șchiopătat antalgic, în care pacienții resimt durerea în momentul în care calcă, încercând de fapt să solicite cât mai puțin piciorul afectat. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cele mai întâlnite cauze ale schiopătatului sunt dureri de genunchi, scolioza lombară, discopatia și hernia de disc, dar și afecțiuni circulatorii periferice, venoase sau arteriale. 

Există situația când există o asimetrie la nivelul articulației șoldului cu oasele piciorului, cauzată de o displazie de șold poate chiar congenitală netratată, de gravitate variabilă în funcție de stilul de viață al pacientului. 

Sunt multe situațiile în care schiopătatul este generat de reumatism sau osteoartrită, care acționează bilateral, dar poate afecta pe rând articulatile. Durerea de genunchi rămâne în topul cauzelor cele mai frecvente la personele supraponderale și sedentare, mai ales dacă intervine și procesul degenerativ - osteoartrita, care afectează întregul sistem articular. 

Nu rare sunt situațiile în care șchiopătatul este cauzat de o durere în călcâi, din cauza pintenilor calcaneeni, bursitei sau inflamației tendonului achilian. Și în cazul gutei ori a dislipidemiei, tendonul poate fi afectat de depunerile specifice acestor afecțiuni. În cazul multor adolescenți schiopătatul poate fi cauzat de o verucă plantară, o infecție virală ce îi afectează pe tineri dar și alte persoane care au o imunitate scăzută.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Și cei care suferă de diabet și prezintă neuropatie periferică, cu parestezie poate prezenta schiopătat, cu afectarea echilibului și a mersului. De asemenea se experimentează schiopătatul în scleroză multiplă, miastenia Gavis iar pentru bolile Parkinson, Alzheimer pot fi unul din semnele ce anunța instalarea sau agravarea bolii. Și în insuficiență venoasă cronică (varice) se poate întâlni șchiopătatul din cauza durerii și inflamației. 

Investigații recomandate când apar dureri de genunchi și mersul șchiopătat

  • Radiografia simplă presupune o metodă imagistică de vizualizare a osaturii și articulațiilor membrului inferior. 
  • Ecografia sau ultrasonografia urmărește patologia articulară și de țesuturi moi, recomandată în cazul insuficienței venoase cronice sau arteriopatiei din cadrul unui tablou patologic cardiocirculator mai vast. 
  • Scanarea tomografică se recomandă în absența identificării unei patologii neuromusculare și neurologice evidente când se suspectează o posibilă patologie intraabdominaă precum apendicită, abcesul de psoas, litiazele, anomaliile tractului urinar. 
  • Rezonanța magnetică este o metodă imagistică pentru evaluarea discopatiilor vertebrale, scoliozei lombare, patologiei de os și țesuturi moi, osteonecroză, afecțiuni cerebrale sau medulare. 
  • Artrocenteza și artroscopia reprezintă metode invazive de vizualizare și aspirare de fluid din articulațiile șoldului, genunchiului, gleznei, pentru a identifica posibilele afecțiuni intraarticulare ori confirma neoplaziile osoase.  

 

Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi? Completează chestionarul disponibil aici pentru tine sau pentru ei și află rapid dacă acestea indică un risc de gonartroză. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit!

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0