Ce trebuie să știi despre luxația de rotulă?

Rotula este unul dintre oasele care formează articulația genunchiului. Luxația de rotulă apare de obicei în urma unei căzături sau lovituri.

Rotula face parte din articulația genunchiului, împreună cu tibia și femurul (osul coapsei). Așezată în partea din față a articulației genunchiului, rotula îmbunătățește extensia genunchiului, alunecând peste o canelură a articulației când piciorul este îndoit sau îndreptat. 

Care sunt leziunile frecvente ale rotulei?

Cele mai frecvente tipuri de leziuni ale rotulei includ ruptura de tendon rotulian, luxația de rotulă, subluxația rotuliană și fractura. Deoarece rotula acționează ca un scut pentru articulația genunchiului, este vulnerabilă la fracturi în situația în care cazi direct pe genunchi sau îl lovești într-un accident de mașină. 

  • Ruptura de tendon rotulian necesită de obicei tratament chirurgical, care trebuie făcut cât mai rapid după producerea leziunii (altfel, tendonul se poate întări într-o poziție neadecvată)
  • Subluxația rotuliană, specifică mai ales copiilor și tinerilor, se tratează în general nechirurgical, cu orteze pentru imobilizarea genunchiului, medicamente antiinflamatoare și odihnă
  • O fractură rotuliană este o leziune gravă care poate face dificilă îndreptarea mersului. Unele fracturi simple pot fi tratate prin purtarea unei piese turnate sau a unei atele până când osul se vindecă. Cu toate acestea, în majoritatea fracturilor rotuliene, bucățile de os se deplasează atunci când apare leziunea. Pentru aceste fracturi mai complicate, este necesară o intervenție chirurgicală pentru a restabili și stabiliza rotula și pentru a permite revenirea funcției sale originale.

În acest articol ne vom referi mai pe larg la luxația de rotulă.

Ce este luxația de rotulă?

Luxația sau dislocarea de rotulă apare atunci când rotula iese complet din canelura sa pe femur, de obicei în lateral. Deși este dureroasă, nu este la fel de gravă ca o luxație a genunchiului. O rotulă dislocată are nevoie de aproximativ 6 săptămâni pentru a se vindeca.

Din ce cauze apare luxația de rotulă?

Luxația de rotulă este adesea cauzată de o lovitură sau de o schimbare bruscă de direcție atunci când piciorul este ținut ferm pe pământ, cum ar fi în timpul practicării unor sporturi sau al dansului. Când rotula este dislocată, aceasta iese din canelura articulației și țesuturile de susținere pot fi întinse sau rupte.

Printre factorii de risc pentru luxația de rotulă se numără displazia trohleară (canelura nu este suficient de adâncă), patela alta (rotulă anormală congenitală sau dobândită) ori ligamentului patelofemural slăbit.

Care sunt simptomele rotulei dislocate?

Când o rotulă se dislocă, de obicei se observă cu ochiul liber că nu mai este așezată la locul ei. În multe cazuri, va reveni la normal în scurt timp după luxație. Alte simptome pot include o senzație de trosnire a osului, dureri severe de genunchi, de a îndrepta piciorul, umflarea bruscă a genunchiului sau imposibilitatea de deplasare.

Ce trebuie să faci dacă ai o luxație de rotulă?

O rotulă dislocată poate să nu fie o problemă gravă și să se rezolve de la sine. Dacă nu se rezolvă, e nevoie să mergi la urgență sau, dacă nu te poți deplasa, să chemi salvarea. Până la sosirea ajutorului medical, piciorul cu rotula dislocată trebuie ținut nemișcat.

Cum se pune diagnosticul?

Medicul va efectua anamneza, adică va întreba pacientul ce anume s-a întâmplat și ce simptome are, după care va efectua un consult fizic. Va evalua funcția articulară, cât de bine își poate mișca pacientul piciorul (dacă poate), precum și aspectul genunchiului. Investigațiile imagistice pot ajuta medicul să stabilească un plan de tratament. 

Cum se tratează luxația de rotulă?

Dacă rotula nu s-a corectat până când ajungi la spital, medicul o va manipula pentru a o aduce în poziția ei normală. Este posibil să ți se administreze unele medicamente pentru a nu simți durere în timpul acestui procedeu. Odată ce rotula se întoarce la locul său, este posibil să ți se facă o radiografie pentru ca medicul să verifice dacă oasele sunt în poziția corectă și nu există alte leziuni sau un RMN, care oferă o imagine mai precisă a structurilor moi din preajma genunchiului, cum sunt ligamentele.  

Nu este nevoie de spitalizare pentru luxația de rotulă, ci poți pleca imediat; în mod normal, genunchiul va fi imobilizat cu o orteză, care să păstreze rotula în poziție corectă și să contribuie la vindecare. Medicul îți poate recomanda și medicamente antiinflamatorii și analgezice, care să reducă inflamația și durerea. De asemenea, pot fi recomandate câteva săptămâni de fizioterapie pentru a ajuta la recuperare. 

Intervenția chirurgicală este de obicei necesară numai dacă a existat o fractură sau o altă leziune asociată, cum ar fi o ruptură a ligamentului. Operația poate fi indicată și în cazul în care ai mai suferit și altă dată o luxație de rotulă.

Cum te recuperezi după o luxație de rotulă?

În primele câteva zile, piciorul ar trebui ridicat atunci când stai jos și, de asemenea, poți ține un pachet de gheață pe genunchi timp de 10-15 minute la fiecare câteva ore. Fizioterapeutul te va învăța și câteva exerciții pe care să le faci acasă pentru a întări mușchii care stabilizează rotula și pentru a îmbunătăți mișcarea genunchiului.

De obicei, durează aproximativ 6 săptămâni pentru a-ți reveni complet de la o rotulă dislocată, deși uneori poate dura puțin mai mult pentru a reveni la efectuarea unor exerciții sportive sau a altor activități extenuante.

Majoritatea persoanelor care își dislocă rotula o dată nu vor mai avea această problemă din nou, dar la unii oameni se poate întâmpla și a doua oară. Această situație poate apărea dacă țesuturile care susțin rotula sunt slăbite, cum ar fi la persoanele cu articulații hipermobile sau pentru că șanțul din osul de sub rotulă este inegal.

Cum poți preveni luxația de rotulă?

Efectuarea regulată a exercițiilor recomandate de kinetoterapeut poate ajuta la întărirea țesuturilor care mențin rotula în poziție și la reducerea riscului de a o disloca din nou. Însă, poate fi necesară o intervenție chirurgicală dacă rotula continuă să se disloce. O procedură obișnuită este repararea ligamentului patelofemural medial.

Printre exercițiile care pot contribui la prevenirea luxației de rotulă se numără și genuflexiunile, care lucrează practic fiecare mușchi din coapsă; se pot face trei seturi a câte 15 genuflexiuni, cu 30 de secunde pauză între seturi.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Dislocated kneecap
https://www.nhs.uk/conditions/dislocated-kneecap/
OrthoInfo - Patellar (Kneecap) Fractures
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/patellar-kneecap-fractures/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0