Focus Gonartroza
Durerea artrozica: ce sa faci si ce sa nu faci cand te dor articulatiile
Durerea artrozica: ce sa faci si ce sa nu faci cand te dor articulatiile
Simptome și diagnostic în artroză Durerea artrozica: ce sa faci si ce sa nu faci cand te dor articulatiile Dacă ai frecvent dureri articulare cauzate de artroză, faptul că faci mișcare...
Citește mai mult
Recomandari pentru articulatii sanatoase
Recomandari pentru articulatii sanatoase
Îngrijire și lifestyle în artroză Recomandari pentru articulatii sanatoase Ce poti sa faci ca sa ai articulatii sanatoase pentru mai multa vreme?
Citește mai mult
Suplimente si substante active pentru cei cu dureri de sold
Suplimente si substante active pentru cei cu dureri de sold
Tratament și opțiuni în artroză Suplimente si substante active pentru cei cu dureri de sold Ce suplimente alimentare pot fi utile daca ai dureri de sold?
Citește mai mult
Cum lupti contra imbatranirii articulatiilor genunchilor
Cum lupti contra imbatranirii articulatiilor genunchilor
Îngrijire și lifestyle în artroză Cum lupti contra imbatranirii articulatiilor genunchilor Iti poti mentine genunchii sanatosi si intr-o forma optima daca nu uiti sa respecti...
Citește mai mult
Stil de viata sanatos pentru pacientul cu gonartroza: 5 pasi de urmat
Stil de viata sanatos pentru pacientul cu gonartroza: 5 pasi de urmat
Îngrijire și lifestyle în artroză Stil de viata sanatos pentru pacientul cu gonartroza: 5 pasi de urmat Ce inseamna un stil de viata sanatos daca suferi de gonartroza bilaterala?
Citește mai mult
Efectele adverse digestive si hepatice ale AINS
Efectele adverse digestive si hepatice ale AINS
Tratament și opțiuni în artroză Efectele adverse digestive si hepatice ale AINS AINS reprezinta una dintre optiunile terapeutice de prima linie in tratamentul...
Citește mai mult
Suferi de gonartroza? Incearca aceste exercitii pentru flexibilitatea genunchilor
Suferi de gonartroza? Incearca aceste exercitii pentru flexibilitatea genunchilor
Îngrijire și lifestyle în artroză Suferi de gonartroza? Incearca aceste exercitii pentru flexibilitatea genunchilor Iata de ce sunt benefice exercitiile fizice daca suferi de gonartroza!
Citește mai mult
Beneficiile masajului terapeutic in gonartroza
Beneficiile masajului terapeutic in gonartroza
Îngrijire și lifestyle în artroză Beneficiile masajului terapeutic in gonartroza <p>Cum ajuta masajul pacientii cu gonartroza?</p>
Citește mai mult
Tai chi calmeaza durerea si ajuta pacientii cu gonartroza [studiu]
Tai chi calmeaza durerea si ajuta pacientii cu gonartroza [studiu]
Noutăți în artroză Tai chi calmeaza durerea si ajuta pacientii cu gonartroza [studiu] Iata cum practicarea tai chi ameliorează disconfortul la persoanele afectate...
Citește mai mult
Kinetoterapia ca optiune de tratament in gonatroza
Kinetoterapia ca optiune de tratament in gonatroza
Tratament și opțiuni în artroză Kinetoterapia ca optiune de tratament in gonatroza Kinetoterapie extensiva este nu numai esentiala in tratamentul conservator al...
Citește mai mult
Tratamente locale (creme si geluri) pentru artroza
Tratamente locale (creme si geluri) pentru artroza
Tratament și opțiuni în artroză Tratamente locale (creme si geluri) pentru artroza Specialistii recomanda tratamentele topice ca prim tratament pentru durerea...
Citește mai mult
Durere de Genunchi - Cauze, Tratament & Remedii Naturiste
Durere de Genunchi - Cauze, Tratament & Remedii Naturiste
Despre gonartroză și coxartroză Durere de Genunchi - Cauze, Tratament & Remedii Naturiste  Iata ce trebuie sa stii despre durerea de genunchi si cum se trateaza!
Citește mai mult
Încarcă mai multe

Gonartroza

Autor: Dr. Sorina Mustațea, Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

1. Despre gonartroză
   a. Ce este gonartroza?
   b. Factorii favorizanți ai gonartrozei
   c. Simptomele gonartrozei
   d. Diagnosticarea gonartrozei
   e. Stadiile gonartrozei
   f. Cum poți reduce riscul apariției gonartrozei?
2. Cum se tratează gonartroza?
   a. Tratarea gonartrozei în fazele incipiente
   b. Schimbarea stilului de viață – mobilitate, greutate, suplimente nutritive
   c. Kinetoterapia – o opțiune pentru tratarea sau amelioararea gonartrozei
   d. Medicamente pentru tratarea gonartrozei
   e. Remedii naturiste pentru ameliorarea gonartrozei
   f. Tratamentul chirurgical pentru gonartroză
   g. Protezarea genunchiului operat de gonartroză
3. Sfaturi pentru cei care suferă de gonartroză

 

Despre gonartroză

 

Ce este gonartroza?

Gonartroza (artroza genunchiului) este o afecțiune degenerativă care apare la nivelul articulațiilor genunchilor, cauzând dureri și modificări în structura ligamentelor și a oaselor. În timp, gonartroza poate evolua, și de la dureri și rigiditate se poate ajunge la pierderea mobilității articulației. Boala este de două tipuri: primară (pentru care există predispoziție odată cu înaintarea în vârstă) și secundară (care se dobândește în urma unor traumatisme ori a unor anomalii).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Gonartroza primară este cea care apare în mod natural, în urma unor modificări la nivelul cartilajului, survenite în urma îmbătrânirii. Gonartroza secundară, pe de altă parte, este cauzată de accidente, anomalii, inflamarea cartilagiilor ori dereglări hormonale și obezitate.

Gonartroza poate să apară la unul (unilaterală), dar și la ambii genunchi (bilaterală) în același timp. În general însă, această afecțiune apare la ambii genunchi, mai ales atunci când este vorba despre gonartroză primară, care apare din cauza înaintării în vârstă. Termenul folosit cel mai des în popor pentru definirea gonartrozei este de „durere de genunchi”.

Cum reumatismul descrie o serie de boli de natură reumatică, printre care și artrozele, adică afecțiunile degenerative ale articulațiilor, se poate spune că gonartroza este o afecțiune reumatică.

Factorii favorizanți ai gonartrozei

Cel mai comun factor favorizant pentru apariția gonartrozei îl reprezintă vârsta. Cu cât înaintăm mai mult în vârstă, cu atât e mai mare riscul de gonartroză. Printre factorii de risc atunci când vine vorba despre gonartroză se află și:

  • Obezitatea
  • Traumatisme la nivelul genunchiulor (fracturi oasiase, rupturi de ligamente sau probleme cu meniscul)
  • Afecțiuni de natură inflamatorie precum reumatismul sau artrita
  • Bolile metabolice
  • Efort fizic prelungit (în special la atleți)
  • Predispoziția genetică

Risc crescut de gonartroză prezintă vârstnicii, sportivii de performanță, persoanele supraponderale, precum și persoanele care au suferit accidente la nivelul genunchilor.

Simptomele gonartrozei

Simptomele care apar odată cu gonartroza sunt:

  • Rigiditate la nivelul genunchilor
  • Dureri la nivelul genunchilor, inițial apărute după efort sau repaus
  • Zgomote produse de genunchi
  • Inflamarea genunchilor și acumularea de fluide
  • Modificarea posturii genunchiului ori a întregului picior

Gonartroza poate fi confundată cu alte boli care afectează articulațiile printre care: poliartrita reumatoidă, lupusul, fibromialgia ori guta.

Diagnosticarea gonartrozei

Diagnosticul de gonartroză este stabilit de medic în urma anamnezei (discuție purtată cu pacientul cu privire la simptomele resimțite, precum și la istoricul său medical), în urma unui examen fizic, precum și în urma realizării unor analize precum radiografia, CT-ul (computer tomograf), RMN-ul (rezonanță magnetică nucleară), ecografia genunchilor ori analizele de sânge.

În caz de dureri articulare, indicat ar fi să fie anunțat imediat medicul de familie. Medicul generalist va trimite pacientul la specialistul în ortopedie, care îl va examina și va pune diagnosticul, în funcție de care va prescrie și un tratament adecvat.

Stadiile gonartrozei

Fiind o afecțiune de natură degenerativă, gonartroza evoluează, simptomele sale agravându-se pe măsură ce trece timpul.

Gonartroza se poate împărți în 4 stadii:

Stadiul 1: este vorba despre faza incipientă a gonartrozei, caracterizată de rigiditatea articulară, precum și de disconfort, apărute în special seara, după o zi în care genunchii sunt solicitați. În faza incipientă, radiografiile vor scoate la iveală o mică îngustare a spațiului articular.

Stadiul 2: durerile articulare sunt mai puternice atunci când gonartroza ajunge în cel de-al doilea stadiu, mai ales atunci când genunchiul este flexat. Și atrofia musculară este resimțită în acest stadiu. Radiografia scoate la iveală o îngustare semnificativă a spațiului articular.

Stadiul 3: durerea capătă un aspect permanent și mobilitatea articulațiilor este tot mai scăzută. Se aud zgomote în timpul mișcării genunchilor. La radiografie se poate observa dispariția completă a spațiului articular, precum și apariția osteofitelor marginale și modificarea axului membrului inferior.

Stadiul 4: durerile sunt permanente, devin adesea insuportabile și apar chiar și în timpul repausului. În gonartroza în stadiu 4 durerile nu mai pot fi calmante cu medicamente cu efect analgezic. La radiografie se poate observa dispariția completă a spațiului articular, osteofitele marginale, precum și scleroza osoasă ori lipsa alinierii structurilor osoase.

Gonartroza apare, în general, după împlinirea vârstei de 50 de ani. Statistic vorbind, gonartroza apare în proporție de 35% în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani și în proporție de 21% în rândul bărbaților din aceeași categorie de vârstă.

Cum poți reduce riscul apariției gonartrozei?

Gonartroza poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, din care exercițiile fizice să facă parte, însă nu în mod excesiv.

Pentru a preveni apariția gonartrozei se pot lua următoarele măsuri:

  • Purtarea unor încălțări comode, care să nu solicite articulațiile foarte tare
  • Alimentație sănătoasă, bogată în vitamine și minerale
  • Sport (în special mersul pe bicicletă este de ajutor)
  • Evitarea ridicării unor greutăți prea mari, care pot pune presiune pe articulațiile genunchilor.
  • Evitarea frigului pe timp de iarnă

Cum se tratează gonartroza?

Tratarea gonartrozei în fazele incipiente

Gonartroza nu este o boală care se vindecă, însă poate fi tratată pentru stagnarea bolii, pentru ameliorarea simptomelor precum și pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului diagnosticat cu această afecțiune. Rapiditatea cu care gonartroza evoluează depinde de stadiul în care este depistată, precum și de modul în care pacientul se comportă după aflarea diagnosticului. Schimbarea stilului de viață este extrem de importantă în tratarea gonartrozei.

Gonartroza diagnosticată în fază incipientă poate fi tratată prin schimbări ale stilului de viață (pierderea kilogramelor în plus, limitarea activităților care solicită genunchii, evitarea ridicării greutăților), prin exerciții fizice (kinetoterapie, pilates sau yoga), prin folosirea unor dispozitive care reduc presiunea pusă pe genunchi (orteze, baston) și prin tratament medicamentos care are rolul de a reduce durerile. 

Pe măsură ce afecțiunea evoluează, medicamentele analgezice nu vor mai fi de ajutor și se pot folosi infiltrațiile cu acid hialuronic, acid care se comportă precum un lubrifiant care permite articulațiilor să se comporte normal. Tratamentul făcut în mod responsabil va încetini evoluția gonartrozei și va amâna tratamentul chirugical, care devine necesar atunci când afecțiunea ajunge în stadiul 4 și tratamentul de altă natură nu mai dă rezultate. 

În funcție de situația pacientului, medicul poate recomanda una dintre următoarele intervenții chirurgicale pentru tratarea gonartrozei: arteroscopie, osteotomie sau artroplastie (înlocuirea totală/ parțială a articulației).

Schimbarea stilului de viață – mobilitate, greutate, suplimente nutritive

Pentru încetinirea evoluției gonartrozei, pacientul trebuie să facă tot posibilul pentru a-și păstra mobilitatea articulațiilor. În acest sens, acesta poate alege să facă exerciții fizice, poate să limiteze mișcările dăunătoare articulațiilor genunchilor dar poate și să apeleze la suplimente nutritive de ajutor pentru menținerea sănătății articulațiilor.

Care sunt contraindicatile pentru gonartroză? Pacienții care au primit diagnosticul de gonartroză ar trebui să țină cont de sfaturile medicilor și să aibă în vedere contraindicațiile valabile în caz de gonartroză. Mai exact, pacientul nu trebuie să facă următoarele lucruri:

  • Să ridice greutăți
  • Să urce scările prea des
  • Să facă efort fizic îndelungat
  • Să stea în frig pentru o perioadă îndelungată
  • Să acumuleze kilograme în plus 

Obezitatea reprezintă un factor declanșator al gonartrozei, așa că pacientul care suferă de această afecțiune trebuie să facă tot ce îi stă în putință pentru a scăpa de kilogramele în plus. Cu cât pacientul câștigă în greutate, cu atât mai multă presiune este pusă pe articulațiile genunchilor, care sunt slăbite. Așadar, evoluția gonartrozei este mai rapidă la pacienții care suferă de obezitate.

Kinetoterapia – o opțiune pentru tratarea sau amelioararea gonartrozei

Kinetoterapia reprezintă o opțiune de tratament demnă de luat în seamă de către pacienții care suferă de gonartroză. Studiile făcute în domeniu au demonstrat eficacitatea pe care kinetoterapia o are în încetinirea evoluției gonartrozei.

Și fizioterapia are rezultate bune în tratarea gonartrozei. Această metodă de recuperare este în special recomandată în faza incipientă a gonartrozei, pentru încetinirea evoluției acesteia, dar și pentru ameliorarea durerilor specifice acestei afecțiuni a genunchilor. Pe măsură ce boala înaintează în evoluție, atât kinetoterapia cât și fizioterapia devin din ce în ce mai ineficiente.

Pacienții diagnosticați cu gonartroză pot fi ajutați în stațiunile balneoclimaterice întrucât atât hidroterapia cât și balneoterapia ameliorează simptomele acestei afecțiuni, dar încetinesc și evoluția sa. În România, se pot alege următoarele stațiuni balneoclimaterice pentru tratarea bolii articulare: Băile Herculane, Băile Felix, Sovata, Borsec, Slănic Prahova, Slănic Moldova, Căciulata, Moneasa, Băile Olănești, Băile Harghita, Tușnad, Biborțeni sau Techirghiol.

Medicamente pentru tratarea gonartrozei

Tratamentul medicamentos prescris pentru pacienții cu gonartroză este stabilit de medic în funcție de stadiul afecțiunii, precum și de bolile asociate ale acestuia. Acetaminofenul (paracetamolul) este cel mai folosit medicament pentru reducerea durerilor specifice gonartrozei, însă și alte medicamente cu efect analgezic pot fi recomandate. 

De asemenea, și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt prescrise pentru reducerea inflamației, deci și a durerilor cauzate de această inflamație. În stadiile avansate ale bolii pot fi folosite și antialgicele, însă pe o perioadă scurtă de timp întrucât efectele secundate ale acestora nu sunt deloc de neglijat.

Remedii naturiste pentru ameliorarea gonartrozei

Gonartroza poate fi ținută sub control și prin folosirea unor remedii naturiste, însă acestea dau rezultate numai în faza incipientă a bolii. Pe măsură ce lucrurile se complică și artroza genunchiului se agravează, remediile naturiste își pierd eficiența și este necesar un tratament medicamentos prescris de medic.

Fiertura de oase de natură bovină este adesea folosită pentru tratarea gonartrozei. Această fiertură este eficientă întrucât conține colagen bovin, proteină care se găsește în mod natural în cartilaje și oase. Efectele consumului acestei fierturi se văd în timp, așa că nu este un remediu naturist care să aibă efect peste noapte. Turmericul este de asemenea folosit pentru ameliorarea simptomelor gonartrozei, acesta având un puternic efect antiinflamator. Turmericul poate fi aplicat pe genunchii dureroși sub formă de pastă, amestecat cu miere sau cu apă. Și mierea combinată cu oțetul de mere poate fi folosită pentru masarea genunchilor dureroși, aceste două ingrediente naturale având proprietăți antiinflamatoare și efecte calmante, care pot face durerile de genunchi mai ușor de suportat.

Campanie DOC-Time RMN

Tratamentul chirurgical pentru gonartroză

Intervenția chirurgicală în gonartroză este necesară numai atunci când tratamentul medicamentos și terapiile precum fizioterapia și kinetoterapia nu mai dau deloc rezultate. În caz de gonartroză severă, medicul poate recomanda tratament chirurgical.

Există mai multe intervenții chirurgicale care se pot folosi pentru tratarea gonartrozei. Debridarea articulară este una dintre metodele chirurgicale prin care se poate trata gonartroza. Această intervenție presupune meniscectomie, eliminarea osteofitelor precum și abraziune articulară. 

Și grefarea cartilaginoasă reprezintă o variantă de intervenție chirurgicală care se folosește în tratamentul persoanelor cu gonartroză, mai ales în cazul când cartilajul articular este afectat pe o porțiune mică. Osteotomia și realinierea osoasă sunt necesare dacă structurile osoase și articulare au fost afectate sever în urma unui diagnostic vechi de gonartroză.

Acest tip de intervenție este recomandat pacienților tineri, care au un stil de viață activ. Protezarea articulară presupune înlocuirea completă a articulației cu una artificială și este recomandată în cazurile foarte grave de gonartroză, în special persoanelor în vârstă. Procesul de recuperare fizică este extrem de important după această intervenție chirurgicală.
Intervențiile chirugicale în tratarea gonartrozei implică riscuri precum: apariția unei infecții, apariția unor cheaguri de sânge (tromboză venoasă), persistența durerii, dar și degradarea implantului, dacă este vorba despre un implant.

Protezarea genunchiului operat de gonartroză

Proteza este necesară în gonartroză atunci când genunchii își pierd complet mobilitatea și durerile devin insuportabile.

Protezarea genunchiului redă mobilitatea articulațiilor și elimină durerile cauzate de gonartroză. Recuperarea după o intervenție chirurgicală care presupune implantarea unei proteze la nivelul genunchilor nu durează mai mult de 8 săptămâni.

Sfaturi pentru cei care suferă de gonartroză

Diagnosticarea gonartrozei în stadiu incipient ajută pacientul să încetinească evoluția bolii și să amâne pentru o perioadă cât mai lungă intervenția chirurgicală. Odată ce primește diagnosticul de gonartroză, pacientul ar trebui să urmeze sfaturile medicului pentru a preveni evoluția artrozei genunchilor și pentru menținerea calității vieții în parametrii normali pentru cât mai mult timp.

Adoptarea unui stil de viață sănătos, exercițiile fizice de intensitate moderată, kinetoterapia sub îndrumarea unui specialist, fizioterapia și respectarea unor reguli stricte care țin de reducerea presiunii puse pe genunchi garantează încetinirea evoluției gonartrozei. Tratamentul naturist poate fi, de asemenea, de ajutor în ameliorarea durerilor de genunchi cauzate de artroză.

Netratată corespunzător, gonartroza poate duce la pierderea completă a mobilității articulare, deci la imobilizarea piciorului. De aceea, este foarte important ca această afecțiune să fie diagnosticată și tratată timpuriu. Gonartroza nu este o afecțiune care poate determina nevoia de amputare a piciorului. Aceasta poate imobiliza articulația, însă în acest caz se poate face o intervenție chirurgicală pentru înlocuirea articulației nesănătoase cu o proteză.