Durerile de genunchi: ce poți și ce nu trebuie să faci

Durerea de genunchi este una dintre cele mai comune afecţiuni, cu o varietate mare de cauze şi o mulțime de tratamente specifice. Aceasta poate apărea în părți diferite ale genunchiului și, uneori, poate fi agravată de anumiți factori externi. Există, însă, câteva metode simple care reduc durerea de genunchi.

Cum apar durerile de genunchi?

Aceste tipuri de durere sunt declanșate, de regulă, de 3 tipuri de situație: fracturi survenite la nivelul genunchiului, leziuni ale ligamentului sau ale meniscului, sau anumite afecțiuni. În ceea ce privește fracturile, trauma provocată structurii osoase poate influența, pe termen lung, funcționarea corectă a genunchiului. 

Leziunile ligamentului încrucișat anterior (LIA) sunt cele mai frecvente tipuri de leziuni ale genunchiului și apar, de obicei, în timpul antrenamentelor fizice. Alte tipuri de leziuni ale ligamentului, care pot produce dureri ale genunchiului, dar au incidență mai rară, sunt leziunile ligamentelor colaterale mediale sau cele laterale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alături de leziunile de ligament, leziunile meniscului (medial și lateral), pot genera dureri ale genunchiului. Răsucirea bruscă a genunchiului poate leza meniscul, acest tip de vătămare fiind specifică celor care joacă fotbal frecvent.

Nu în ultimul rând, câteva dintre afecțiunile care pot determina apariția durerilor la nivelul genunchiului sunt: poliartrita reumatoidă (boală autoimună care afectează articulațiile), artrita infecțioasă (infecția poate ajunge la genunchi, provocând inflamarea acestuia, însoțită de dureri), tendinita patelară (presupune inflamarea tendoanelor care leagă genunchiul de partea inferioară a piciorului), osteoartrita (boală degenerativă a oaselor, specifică persoanelor de vârsta a treia), sau guta (un tip de artrită localizată în degetul mare al piciorului, dar care poate afecta și genunchiul, și care se manifestă prin episoade de durere acută).

Durerile la nivelul genunchiului pot fi înrăutățite de practicarea exercițiilor fizice intense, de mișcările bruște sau, din contră, de un sedentarism pronunțat. 

Metode de ameliorare a durerii de genunchi

Repausul genunchiul afectat este cea mai simplă modalitate de a remedia senzația de durere. Una-două zile de repaus la domiciliu poate rezolva durerile minore, în timp ce afecțiunile mai severe necesită mai mult timp de odihnă. Dacă situația nu se ameliorează, este indicat să consultați medicul specialist.

Deși odihna este tămăduitoare, este important ca, odată ce durerea a trecut, să reveniți la un ritm de viață activ, în limita parametrilor normali. Exercițiul fizic ajută la fortifierea mușchilor care îmbracă articulațiile și ligamentele oaselor, deci oferă o protecție crescută genunchilor. Dacă vă gândiți să vă apucați de un sport, dar nu știți de care, gimnastica în apă sau artele marțiale, cum ar fi tai chi-ul, sunt câteva opțiuni eficiente.

În cazul în care v-ați accidentat la genunchi, ideal este să vă țineți piciorul rănit întins, perfect relaxat, susținut de o pernă, și să vă puneți o compresă cu gheață pe genunchi. Astfel, opriți procesul de inflamație și accelerați vindecarea. 

Acordați atenție deosebită articolelor de încălțăminte – tot ce presupune o talpă subțire, toc înalt sau platformă alunecoasă crește riscul de accidentare al genunchiului. Optați, pe cât de des posibil, pentru încălțăminte comodă, cu talpă stabilă și antiderapantă.

Dacă v-ați accidentat genunchiul, nu este o rușine să vă susțineți, în mers, de un baston. Acesta vă poate oferi echilibrul și susținerea necesară, ceea ce poate accelera procesul de vindecare. Optați pentru un baston rezistent, cu vârf antiderapant, și susțineți-l într-un unghi de 45 de grade.

Aveți grijă la greutate. Kilogramele în plus pot pune o presiune mai mare pe genunchi, ceea ce crește riscul de artrită, dar și de alte afecțiuni sau posibile vătămări ale genunchiului. Câteva kilograme date jos pot face o diferență semnificativă.

O practică din ce în ce mai des întâlnită pentru ameliorarea durerilor este acupunctura. Cercetările în domeniu susțin faptul că acupunctura poate micșora durerile provocate de artrită. Dacă luați în calcul această opțiune, asigurați-vă că terapeutul ales este avizat.

Durerile articulare pot fi remediate cu ajutorul unei băi calde, cu sare și ulei esențial de lavandă. Sarea are proprietăți antiinflamatorii, în timp ce uleiul de lavandă are rol relaxant. În plus, apa caldă ajută la ameliorarea durerilor osoase, articulare și musculare. 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/ss/slideshow-knee-pain?ecd=wnl_spr_010420&ctr=wnl-spr-010420_nsl-Bodymodule_Position3&mb=cglF4tw5JC8Ph1sJUTjxxhJZpsk9%40mj5ejhxraL2cbU%3d
https://www.healthline.com/health/chronic-knee-pain


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0