Cum recunosti (si tii sub control) cresterile bruste ale glicemiei

"Vârfurile" sau creșterile bruște ale glucozei din sânge sunt cauzate atunci când glucoză se acumulează în fluxul tău sangvin. Creșterile acestea bruște pot avea cauze multiple și pot să îți influențeze starea de sănătate.

Ce rol are glucoza?

Majoritatea alimentelor pe care le mănânci sunt descompuse în glucoză, zahăr simplu. Corpul tău are nevoie de glucoză deoarece ea este combustibilul care face că mușchii, organele și creierul tău să funcționeze corespunzător.

Glucoza nu poate fi folosită pe post de "combustibil" până când nu intră în celulele tale. Insulina, un hormon produs de pancreas, deblochează celulele, astfel încât glucoză să poată pătrunde în ele. Fără insulină, glucoză ar continuă să plutească în fluxul tău sangvin, neavând unde să se ducă, devenind, în timp, tot mai concentrată.

Când glucoza se acumulează în fluxul sangvin, atunci nivelul zahărului (glucozei) din sângele tău crește. Această este de fapt glicemia, cantitatea de glucoză care se găsește în sânge. Vârfurile glicemice sau creșterile bruște apar la oamenii cu diabet deoarece aceștia nu pot să folosească insulină în mod eficient. Netratată, hiperglicemia poate fi periculoasă, ducând la o afecțiune severă numită cetoacidoza. Hiperglicemia cronică crește probabilitatea de a avea complicații grave ale diabetului, cum ar fi bolile de inima, orbirea, neuropatia diabetică și insuficientă renală.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Simptome ale creșterilor bruște ale glucozei prezente în sânge

Învățând să recunoști simptomele hiperglicemiei (sau glicemia mare), acestea te pot ajută să îți ții diabetul sub control. Unii oameni care au diabet simt imediat simptomele hiperglicemiei, pe când alții rămân nediagnosticati ani de zile, deoarece simptomele lor "îmbracă" forme mai ușoare.

Simptomele hiperglicemiei încep, de obicei, când glucoză din sângele tău are valori de peste 200 de miligrame per decilitru (mg/dl). Simptomele se agravează cu cât stai mai mult timp fără să îți tratezi boală.

Simptomele unui "vârf glicemic" (când pacientul are o creștere bruscă a glicemiei, urmată de o scădere bruscă) includ:

  • urinări frecvente,
  • oboseală,
  • sete excesivă,
  • vedere încețoșată,
  • dureri de cap.

Ce e de făcut când ai un episod de hiperglicemie

Este important să cunoșți simptomele hiperglicemiei. Dacă suspectezi că ai glicemia crescută, fă-ți un test (prin înțeparea degetului) și află valoarea cu ajutorul unui glucometru.

Activitatea fizică și faptul că bei apă după ce mănânci, în special dacă ai consumat multe alimente bogate în carbohidrați (mult amidon), te pot ajută să scazi glicemia.

De asemenea, poți folosi o injecție cu insulină, dar ai grijă: folosește această metodă doar dacă ți-a recomandat medicul și doar urmând recomandările lui. Dacă nu este folosită corect, insulină poate provoca hipoglicemie sau o glicemie foarte scăzută.

Cauze ale creșterilor bruște ale glicemiei

Nivelul glucozei din sânge fluctuează întraga zi. Când mănânci alimente care au un conținut ridicat de carbohidrați, cum ar fi pâinea, cartofii sau paștele, glicemia ta va începe imediat să crească. Dacă glicemia ta este în mod constant mare, va trebui să discuți cu medicul tău despre cum poți ține diabetul sub control și despre cum poți îmbunătăți regimul pentru diabet.

Nivelul glucozei (zahărului) din sânge crește când:

  • nu îți administrezi suficientă insulină;
  • doză ta de insulină nu durează (nu își face efectul) atât de mult timp pe cât ai crede;
  • nu îți iei medicamentele cu administrare orală pentru diabet;
  • dozele medicamentelor tale trebuie ajustate;
  • folosești insulină expirată;
  • nu urmezi sau nu respecți regimul tău pentru diabet;
  • ai o boală sau o infecție;
  • folosești anumite medicamente, cum ar fi steroizii;
  • ești supus unui stres fizic, cum ar fi o trauma sau o intervenție chirurgicală;
  • ești supus unui stres emoțional, cum ar fi faptul că ai dificultăți la serviciu ori acasă sau ai probleme financiare.

Ce riști dacă hiperglicemia rămâne netratată?

Hiperglicemia poate deveni o problemă extrem de serioasă dacă nu o tratezi, așa că este important să iei măsuri imediat ce o detectezi. Dacă nu reușești să tratezi hiperglicemia, poate apărea o afecțiune numită cetoacidoză (cunoscută sub numele de comă diabetică). Cetoacidoza se dezvoltă atunci când corpul tău nu are suficientă insulină. Fără insulină, organismul tău nu poate folosi glucoza ca și  combustibil, așa că se descompun grăsimile pentru a produce energie.

Când corpul tău descompune grăsimile, sunt produse deșeuri numite cetone. Corpul nu poate suporta cantități mari de cetone și va încerca să le elimine prin urină. Din păcate, organismul nu poate elibera toate cetonele și acestea se acumulează în sânge, ceea ce poate duce la cetoacidoză.

Cetoacidoza pune viața în pericol și necesită tratament imediat. Simptomele includ:

  • Dificultăți de respirație
  • Respirație care miroase a măr verde
  • Greață și vărsături
  • Gură foarte uscată

Discută cu medicul despre cum să tratezi imediat această afecțiune.

Cum poți preveni episoadele cu creșteri bruște (urmate de scăderi bruște) ale glicemiei

Reducerea cantității de alimente pe care o consumi ar putea ajuta să eviți astfel de situații. Totodată, poți reduce nivelul zahărului din sânge prin exerciții fizice. Consultă un nutriționist pentru a face modificări în dieta ta și pentru a primi recomandări personalizate. Dacă exercițiile fizice și modificările dietei nu funcționează, medicul îți poate schimba medicația, doza de insulină sau, eventual, momentul administrării medicației.

Dacă glicemia este peste 240 mg/dl, verifică-ți urina pentru cetone. Dacă ai cetone prezente, nu trebuie să faci exerciții fizice. Exercițiile fizice atunci când sunt prezente cetone poate face ca nivelul zahărului din sânge să crească și mai mult. Va trebui să întrebi medicul pentru a găsi cea mai sigură modalitate de a-ți reduce nivelul zahărului din sânge.

Iată câteva reguli de care e bine să ții cont!

  • Discuta cu un medic nutriționist, pentru a dezvoltă împreună cu el un regim pentru diabet pe care să îl respecți.
  • Începe un program care te ajută să slăbești. Dacă scapi de kilograme, acest lucru îți va ajută organismul să folosească mai bine insulină.
  • Învață cum să numeri carbohidrații din alimente și să ții o evidență a cantității de carbohidrați pe care o consumi.
  • Învață mai multe despre indicele glicemic al alimentelor, pentru că nu toți carbohidrații sunt la fel.
  • Caută rețete sănătoase, recomandate și diabeticilor.
  • Ai grijă la controlul porțiilor. Un cântar de bucătărie te va ajută să măsori mai bine porțiile de mâncare.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Timing of Peak Blood Glucose after Breakfast Meals of Different Glycemic Index in Women with Gestational Diabetes

Glycaemic peaks

Hyperglycemia (High Blood Glucose)


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0