Acizii grasi Omega 3 din uleiul de peste pot preveni atacurile de guta [studiu]

Potrivit unui studiu recent, acizii grasi esentiali Omega 3 pot preveni recurenta atacurilor de guta.

Consumul alimentelor pe baza de acizi grasi polinesaturati Omega-3, din pestele gras, reduce riscul de atacuri recurente de guta la adulti, potrivit unui studiu publicat recent in jurnalul "Arthritis & Rheumatology", jurnalul oficial al Colegiului American de Reumatologie. Studiul mai arata ca acest risc nu a fost redus in urma consumului de Omega 3 sub forma de suplimente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Recurenta atacurilor de guta este adeseori extrem de ridicata, in ciuda terapiilor la care apeleaza pacientii pentru a reduce nivelul acidului uric (care se cristalizeaza sub forma de urat monosodic), asa ca oamenii de stiinta si-au propus sa descopere optiuni alternative pentru controlul gutei.

Desi consumul de acizi grasi polinesaturati Omega 3 are efecte antiinflamatoare, cu o eficacitate recunoscuta in numeroase afectiuni din sfera artritei, pana acum au existat prea putine cercetari care sa examineze efectele pe care Omega 3 le au in privinta gutei.

Cercetatorii si-au propus sa examineze asocierea dintre Omega 3 si riscul de puseuri de guta, plecand de la ipoteza ca un consum de Omega 3, indiferent de forma acizilor grasi, ar putea sa reduca riscul unui puseu.

Intre anii 2003 si 2012, cercetatorii au recrutat prin intermediul unui studiu (Boston University Online Gout Study) 724 de pacienti cu guta, cu o varsta medie de 54,5 ani, care aveau aceasta boala, in medie, de 8 ani, pentru a explora riscul de recurenta al atacurilor de guta pe durata unui an.

Participantii au completat chestionare online in timpul atacului de guta (perioada de hazard), cat si la fiecare 3 luni, adica in zilele in care nu aveau puseuri (perioada de control). Participantii trebuiau sa raporteze in aceste perioade expunerea la Omega 3 din alimentatie si din suplimente, in cele 48 de ore imediat dupa consum.

Expunerile primare se refereau la dieta si la suplimente, medicamente si activitatea fizica. Efecte principale, care ii interesau pe cercetatori, erau riscul de a avea un atac de guta in timpul perioadelor de hazard si de control. Efectele secundare erau reprezentate de riscul de atac de guta sau puseu dat de raportul dintre acizii grasi Omega 3 si Omega 6.

Ce au descoperit oamenii de stiinta in acest studiu

Dintre participantii care s-au inscris la studiu, 85% au avut guta acuta, potrivit criteriilor din 1977 ale Colegiului American de Reumatologie, iar 48% dintre ei luau un anumit tip de medicatie pentru guta. Cand au completat chestionarele online, 22% dintre pacienti au raportat ca au consumat acizi grasi omega 3 intr-o anumita forma (19% din surse alimentare si 4,6% sub forma de suplimente) cu 48 de ore inainte.

Cercetatorii spun, asadar, ca urmare a ajustarilor pe care le-au realizat fata de mai multe variabile, comparativ cu lipsa consumului acestor substante, suplimentele cu Omega 3 din ulei de peste, ulei din ficat de cod) nu au avut un efect asupra riscului de recurenta a puseului de guta. Dar tot oamenii de stiinta spun ca prin consumarea oricarei cantitati de peste gras, s-a redus semnificativ riscul de atac de guta cu pana la 33%.

Studiul mai spune ca, prin consumul unei portii de peste gras bogat in omega 3, s-a redus numeric vorbind riscul de puseu de guta, iar consumul a doua portii (sau mai mult de doua portii de peste gras) a scazut semnificativ riscul de recurenta in ce priveste atacurile de guta, scrie rheumatologyadvisor.com.

Cand au evaluat riscul de puseuri de guta in concordanta cu raporturile dintre acizi grasi diferiti, cercetatorii au descoperit ca 2 portii sau mai mult de 2 portii de alimente neutre nu au oferit niciun fel de reducere a riscului, pe cand alimentele cu un continut redus de Omega 3 si continut mai mare de Omega 6 au crescut semnificativ riscul de atac de guta.

Studiul acesta subliniaza, spun autorii lui, potentialul efect benefic al acizilor grasi polinesaturati Omega 3 in ce priveste limitarea simptomelor neplacute ale atacurilor acute de guta. Tot ei mai spun ca sunt necesare investigatii suplimentare, in studii clinice adecvate, pentru a se descoperi si alte informatii utile despre consumul si dozele adecvate de Omega 3 pentru prevenirea atacurilor de guta.

 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

Studiul "Effect of Dietary and Supplemental Omega‐3 Polyunsaturated Fatty Acids on Risk of Recurrent Gout Flares", publicat in 2019, in Arthritis & Rheumatology, autori: MaryAnn Zhang, Yuqing Zhang, Robert Terkeltaub, Clara Chen, Tuhina Neogi.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0