Alergiile sezoniere la pacientii cu lupus eritematos sistemic

Atât lupusul eritematos sistemic, cât și alergiile apar în urma hiperactivității sistemului imunitar. Atunci când sistemul imunitar devine hiperactiv fără un motiv real, pacientul are de-a face cu o serie de simptome care apar pe fondul inflamației din organism.

Lupusul eritematos sistemic este cel mai frecvent tip de lupus, boală autoimună în care sistemul imunitar își atacă propriile țesuturi, provocând inflamație pe scară largă și leziuni tisulare în organele afectate. 

Alergiile apar în urma expunerii la praf, polen, mucegai sau alte elemente care sunt percepute în mod eronat de organism ca fiind agenți externi periculoși. 

Din cauză că ambele afecțiuni, și lupusul, dar și alergiile, apar pe fondul funcționării deficitare a sistemului imunitar, aceste probleme de sănătate se ivesc uneori împreună la aceeași persoană.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Alergiile sezoniere, mai des întâlnite la pacienții cu lupus eritematos sistemic

Oamenii de știință subliniază că alergiile sunt mai frecvente în rândul pacienților diagnosticați cu lupus, în comparație cu persoanele care nu suferă de această afecțiune autoimună. În general, alergiile apar primele și apoi lupusul, însă există și cazuri în care reacțiile alergice apar după stabilirea diagnosticului de lupus.

Cele mai comune alergii în rândul pacienților cu lupus eritematos sistemic

Iată care sunt cele mai obișnuite alergii cu care se confruntă pacienții cu lupus:

Alergii alimentare

Reacțiile alergice pot apărea în urma consumului unor alimente, care conțin o substanță care induce sistemul imunitar în eroare, făcându-l să creadă că este un agent patogen. Dacă la persoanele sănătoase cele mai frecvente alergii alimentare sunt cele la ouă, alune sau fructe de mare, în rândul pacienților cu lupus eritematos sistemic, alergia la lucernă este cea mai des întâlnită. 

Așadar, germenii de lucernă, precum și suplimentele alimentare care poartă denumirea de alfalfa ar trebui evitate de persoanele care au lupus eritematos sistemic. Lucerna conține un aminoacid care crește nivelul inflamației din organism.

Alergii la factorii de mediu

Fumul de țigară, polenul, substanțele chimice din produsele de curățenie, precum și aerul foarte rece pot declanșa o reacție alergică pacienților cu lupus eritematos sistemic, mai ales dacă boala se manifestă cu afectare pulmonară.

Alergii la substanțe medicamentoase

Pacienții care suferă de lupus prezintă sensibilitate crescută la antibioticul denumit trimetoprim, însă specialiștii avertizează și cu privire la riscurile administrării de suplimente alimentare. Suplimentele cu Echinacea, folosite de multe persoane pentru stimularea sistemului imunitar, ar trebui să fie evitate de pacienții care suferă de lupus, întrucât pot apărea atât reacții alergice, cât și pusee de activitate a bolii.

Alergiile sezoniere și lupusul

Alergiile sezoniere sunt declanșate de factorii de mediu. Primăvara, vara și toamna oamenii sunt în mod deosebit expuși acestui tip de alergii, în timp ce iarna sunt mai protejați. Cauza apariției acestor alergii sezoniere o reprezintă expunerea la un factor declanșator precum polenul sau mucegaiul.

Alergii de primăvară

Primăvara, copacii sunt răspunzători pentru cele mai multe alergii. Mesteacănul, cedrul, castanul sălbatic, precum și salcia sunt arborii al căror polen are proprietăți alergene.

Alergii de vară

Pe timpul verii, fânul produce cele mai multe reacții alergice, însă și diverse plante netăiate pot declanșa alergii.

Alergii de toamnă

Spre finalul verii și în toamnă, ambrozia reprezintă principalul inamic al pacienților care suferă de alergii. Tot toamna poate cauza alergii și polenul urizicilor, al pelinului negru ori al măcrișului.

Iarna, polenul dispare, de aceea multe persoane care au de suferit din cauza alergiilor răsuflă ușurate la venirea sezonului rece. Însă pe timpul iernii, alergenii de interior, precum mucegaiul sau praful pot deveni problematici.

Alergii de iarnă

Cum spuneam, iarna mucegaiul poate deveni o problemă, acesta apărând de obicei în locuințe pe acei pereți care sunt reci și umezi.

Cum reduci riscul de alergii dacă suferi de lupus eritematos sistemic

În cazul în care suferi de această afecțiune autoimună și ai observat că apar unele reacții alergice în urma expunerii la anumiți factori declanșatori, îți va fi de ajutor să eviți pe viitor expunerea la factorii cu pricina, pe cât posibil.

Cere sfatul medicului legat de ce medicamente poți lua

În situația în care e imposibil să eviți expunerea la anumiți alergeni, cum ar fi în cazul polenului, cere sfatul medicului legat de ce medicamente poți lua pentru a evita declanșarea reacțiilor alergice. Medicamentele antihistaminice și descongestionantele nazale pot fi de mare ajutor în cazul unei alergii care se manifestă sever. Dacă ai asemenea medicamente la îndemână, vei face față alergiilor și vei reduce riscul de declanșare a unui puseu de activitate a lupusului.

Poartă o mască de protecție

Dacă trebuie să treci zilnic prin zone unde crește ambrozia sau dacă ești nevoit să ieși din casă când cantitatea de polen din aer este foarte mare, poartă o mască de protecție. Multe persoane alergice raportează o îmbunătățire substanțială a stării lor atunci când poartă masca.

Caută să combați mucegaiul din locuință

În multe locuințe apare mucegaiul pe timp de iarnă, în special în zone cu umezeală cum ar fi, de exemplu, baia, cămara sau pivnița. 

Pentru a reduce apariția mucegaiului în baie, deschide fereastra în timpul dușurilor, spală regulat chiuveta, cada, faianța și gresia și stropește cu o soluție antimucegai, deoarece mucegaiul se poate dezvolta pe urmele de săpun și alte elemente care pot adera la acestea. Dacă există scurgeri la instalațiile sanitare, acestea trebuie depistate și reparate, deoarece contribuie la apariția mucegaiului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Dacă bucătăria este zona în care îți apare mucegaiul pe timp de iarnă, deschide fereastra când gătești sau montează-ți o hotă pe care să o dechizi pentru a capta aburul de la mâncare. La fel ca în baie, ocupă-te de repararea instalațiilor sanitare defecte.

Când mucegaiul apare în cămară, debara sau pivniță, stropește locurile predipuse cu soluții antimucegai și pune în camerele respective dezumidificatoare pentru casă, reutilizabile, ale căror rezerve se înlocuiesc când se consumă.

De asemenea, pentru a preveni apariția mucegaiului, nu pune hainele umede să se usuce în casă, ci ori întinde-le undeva afară, ori, dacă nu ai spațiu afară, și le usuci în baie, de exemplu, investește într-un dezumidificator electric. Astfel, după ce întinzi hainele pe sârmele din baie, închide fereastra și ușa băii și pornește dezumidificatorul care va extrage umezeala din haine de-a lungul a câteva ore.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Systemic Lupus Erythematosus (SLE)
https://www.cdc.gov/lupus/facts/detailed.html
Wiley Online Library - Allergic rhinitis and risk of systemic lupus erythematosus: A systematic review and meta-analysis 
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1756-185X.13928
Studiul „Allergic rhinitis and risk of systemic lupus erythematosus: A systematic review and meta-analysis”, apărut în International Journal of Rheumatic Diseases, 2020, https://doi.org/10.1111/1756-185X.13928, autori: Wasit Wongtrakul et al.

 

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0