Durerile lombare: cum se diagnostichează și la ce medic să apelezi

Durerile lombare reprezintă o problemă des întâlnită, în special în țările dezvoltate. Aceste dureri pot avea mai multe cauze, de aceea este recomandat consultul de specialitate, pentru stabilirea cauzei exacte a afecțiunii care provoacă durerile de spate.

După apariția durerilor lombare, e indicat să se meargă la medicul de familie/ generalist. Acesta va realiza un examen fizic și va discuta cu pacientul său despre simptomele și istoricul său medical, iar apoi va stabili către ce medic va îndruma pacientul. Medicul care poate diagnostica o afecțiune care are ca simptom durerea lombară poate fi: ortoped, reumatolog, neurolog sau chiar internist, dacă se suspectează că durerea ar putea avea legătură cu o afecțiune a unui organ și iradiază către zona lombară din altă parte (de pildă, afecțiuni renale).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În cele mai multe cazuri, un specialist este capabil să stabilească diagnosticul în urma examenului fizic și a anamnezei, iar testele imagistice sunt făcute doar pentru a confirma diagnosticul și pentru a oferi informații suplimentare.

Cauzele durerii lombare

Cele mai multe dureri lombare sunt rezultatul unei leziuni, cum ar fi entorsele sau luxațiile musculare cauzate de mișcări bruște sau de o mecanică corporală necorespunzătoare în timpul ridicării de obiecte grele.

Durerile lombare pot fi, de asemenea, rezultatul anumitor boli, cum ar fi:

  • cancer al măduvei spinării;
  • ruptură sau hernie de disc;
  • sciatică;
  • artrită;
  • infecții renale;
  • infecții ale coloanei vertebrale.

Durerea acută de spate poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni, în timp ce durerea cronică de spate este o durere care durează mai mult de trei luni. Durerea lombară este mai probabil să apară la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. Acest lucru se datorează parțial schimbărilor care apar în organism odată cu îmbătrânirea. Pe măsură ce îmbătrâniți, există o reducere a conținutului de lichid dintre vertebrele din coloana vertebrală.

Acest lucru înseamnă că discurile de la nivelul coloanei vertebrale suferă mai ușor de iritații. De asemenea, vă pierdeți o parte din tonusul muscular, ceea ce face ca spatele să fie mai predispus la leziuni. Acesta este motivul pentru care întărirea mușchilor spatelui și utilizarea unei bune mecanici corporale sunt utile în prevenirea durerilor lombare.

Există o serie de alte afecțiuni care cauzează dureri lombare. Aceste afecțiuni includ:

  • Artrita este o inflamație a articulațiilor.
  • Fibromialgia este o durere și sensibilitate pe termen lung la nivelul articulațiilor, mușchilor și tendoanelor.
  • Spondilita este o inflamație a articulațiilor dintre oasele coloanei vertebrale.
  • Spondiloza este o tulburare degenerativă care poate provoca pierderea structurii și funcției normale a coloanei vertebrale. Deși îmbătrânirea este cauza principală a afecțiunii, localizarea și rata de degenerare sunt specifice fiecărui individ.

Anamneza pentru diagnosticarea durerilor lombare

Această primă etapă a diagnosticării presupune colectarea informațiilor de la pacient, cu privire la simptomele sale și istoricul medical al acestuia.

Pentru ca medicul să stabilească mai ușor diagnosticul corect, e important ca pacientul să descrie în detaliu momentul apariției simptomelor, precum și manifestarea și durata acestor simptome.

Unele informații aparent nefolositoare pot fi de mare ajutor. De pildă, pacientul trebuie să fie atent și să observe dacă durerea lombară apare într-un anumit moment sau acompaniată de simptome precum senzație de amorțeală sau junghiuri în alte zone ale corpului.

În general, medicul poate descoperi sau măcar suspecta cauza durerii lombare imediat după ce îi sunt prezentate simptomele.

Apoi, pacientul ar trebui să ofere informații cu privire la stilul său de viață (dacă este sedentar sau, dimpotrivă, practică sport cu regularitate). Și somnul este important atunci când vorbim despre durerile lombare – pacientul ar trebui să îi comunice medicului dacă durerile sunt mai intense sau, dimpotrivă, mai slabe dimineața, când se trezește din somn. 

Examinarea fizică pentru diagnosticarea durerilor lombare

După anamneză, medicul va trece la următoarea etapă a consultului. Examinarea fizică are ca scop depistarea unor posibile cauze ale durerilor de spate. Această examinare cuprinde mai multe tehnici:

  • Palparea – medicul va palpa zona lombară pentru a simți nereguli la nivelul musculaturii sau articulațiilor.
  • Examenul neurologic – acesta are rolul de a testa aparatul locomotor și implică folosirea unor tehnici de verificare a mersului, a mișcărilor voluntare și involuntare, precum și a reflexelor.
  • Testarea anumitor mișcări – se verifică dacă anumite posturi accentuează sau ameliorează durerea.
  • Testul ridicării picioarelor – pacientul este întins pe spate și rugat să își ridice pe rând picioarele, ținându-le cât de drept poate. Dacă în această postură apare durerea, sunt șanse mari să fie vorba despre hernie de disc.

Testele imagistice pentru diagnosticarea durerilor lombare

Pentru a obține mai multe informații despre cauza durerii sau despre gravitatea afecțiunii, medicul poate folosi o serie de teste imagistice.

  • Razele X sunt folosite pentru observarea vertebrelor și discurilor coloanei vertebrale. Aceste radiații pot detecta anomalii precum fracturile, artrita sau tumorile.
  • CT (computer tomograf) este folosit pentru a obține o imagine secționată a coloanei vertebrale. Această metodă de testare permite observarea coloanei vertebrale din diferite unghiuri.
  • RMN (rezonanța magnetică nucleară) permite obținerea unor imagini detaliate ale structurilor coloanei vertebrale. Acesta va detecta anomalii la nivelul țesuturilor moi precum mușchii, ligamentele sau discurile intervertebrale.

În funcție de rezultatele analizelor, medicul va putea să stabilească diagnosticul corect și, în consecință, va recomanda tratamentul cel mai potrivit, în funcție de afecțiunea diagnosticată.

Cum se pot preveni durerile lombare?

Există multe modalități de a preveni durerile de spate. Practicarea tehnicilor de prevenire poate contribui, de asemenea, la diminuarea severității simptomelor în cazul în care aveți o leziune lombară.

Prevenirea implică:

  • exersarea mușchilor din abdomen și spate;
  • pierderea în greutate dacă ești supraponderal;
  • ridicarea corectă a obiectelor prin îndoirea genunchilor și ridicarea cu picioarele;
  • menținerea unei poziții corecte.

De asemenea, este indicat și să:

  • dormi pe o suprafață fermă;
  • să stai pe scaune care sunt la înălțimea corectă;
  • evită pantofii cu toc înalt;
  • renunți la fumat, în cazul în care pacientul fumează - Nicotina provoacă degenerarea discurilor vertebrale și, de asemenea, reduce fluxul sanguin.

De asemenea, oricare ar fi cauza durerii lombare, există câteva practici pe care le poți face pentru a-ți întări spatele și a ține la distanță durerile lombare:

Comprese reci sau calde 

Poți folosi atât gheața, cât și căldura în avantajul tău atunci când ai dureri lombare. Cu toate acestea, ordinea este importantă aici. Atunci când te confrunți cu o nouă leziune, mai întâi puneți gheață, apoi folosește căldura.

Acupunctura

Poți lua în considerare și acupunctura, aceasta poate stimula eliberarea de substanțe chimice de ameliorare a durerii în organism.

Regândește spațiul de muncă 

Asigură-te ca stai într-o poziție corectă la birou, scaunul are o înălțime potrivită pentru tine și biroul nu este prea departe de partea superioara a corpului.

Ține o dietă sănătoasă

Hrănește-te și pentru sănătatea oaselor cu nutrienții necesari: calciu, fosfor, vitamina D.

Ai grijă cum dormi

Dormi într-o poziție sănătoasă pentru corpul tău.

Încearcă yoga

Pentru persoanele cu dureri lombare, ideea exercițiilor fizice pare deseori descurajatoare. Dar o nouă analiză arată că e posibil ca yoga să fie o alternativă naturală în vederea reducerii durerilor de spate.

Discută cu medicul tău despre durerile de spate inferioare. Medicul specialist poate diagnostica cauza și te poate ajuta să creați un plan de tratament care să funcționeze cel mai bine pentru tine.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Diagnosis and treatment of low back pain - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1479671/
Lower Back Pain - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7936-lower-back-pain 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0