Factorii de risc pentru durerea lombara

Durerea lombara (n.r. dorsalgia joasa) poate sa apara din mai multe cauze, incepand de la accidentare si pana la afectiuni precum hernia de disc.

Exista, insa, o serie de factori care cresc riscul de aparitie a durerii lombare. Pentru a reduce riscul instalarii sau revenirii episoadelor dureroase, pacientul poate reduce factorii de risc, in cazul acelora care pot fi controlati.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Procesul natural de imbatranire – imbatranirea duce la degradarea din cauza uzurii a coloanei vertebrale, ceea ce poate produce o serie de afectiuni precum stenoza spinala sau hernia de disc, care au ca urmare durerile de spate. Asta inseamna ca persoanele de peste 30-40 de ani prezinta risc crescut de durere de spate care apare in urma degenerarii discurilor vertebrale, comparativ cu persoanele mai tinere. Totodata, persoanele de peste 60 de ani prezinta risc crescut de dureri lombare cauzate de osteoartrita (artroza).

Mostenirea genetica – s-au facut o serie de studii care scot la iveala faptul ca exista o componenta genetica in cazul unor afectiuni ale coloanei vertebrale.

Risc profesional – prin prisma meseriei, unele persoane executa miscari repetitive care implica indoirea coloanei vertebrale sau suprasolicitarea acesteia prin ridicarea unor greutati. De pilda, cei care lucreaza in constructii, precum si asistentele medicale prezinta risc crescut de aparitie a durerilor lombare.

De asemenea, si cei care petrec multe ore stand pe scaun, la calculator, precum si cei care stau multe ore in picioare sunt predispusi durerilor joase de spate. Sportivii acuza adesea dureri lombare, intrucat miscarile repetitive pot cauza probleme la nivelul coloanei vertebrale, dar si la nivelul musculaturii spatelui.

 

Citeste si Asemănări și deosebiri între durerea lombară de cauză inflamatorie și de cauză mecanică

 

Stil de viata sedentar – sedentarismul creste riscul de aparitie a durerilor in zona lombara, precum si severitatea acestora.

Supraponderabilitatea – kilogramele in plus pun presiune pe zona lombara, dar si pe articulatii. Supraponderabilitatea/ obezitatea creste riscul de instalare a durerilor lombare.

Postura incorecta – orice postura incorecta a coloanei vertebrale, mentinuta pentru mai mult timp, va creste riscul de dureri lombare. Printre momentele in care adoptam o postura incorecta se afla si cele in care stam la calculator ori in care ne ridicam brusc din pat.

Sarcina – femeile insarcinate sunt mai expuse durerilor de spate, intrucat poarta o greutate suplimentara in cele 9 luni de sarcina.

Fumatul – fumatorii prezinta un risc mai mare de aparitie a durerilor de spate, comparativ cu persoanele care nu fumeaza. Studiile au descoperit ca persoanele care fumeaza sunt mai predispuse spondilozei lombare. Oamenii de stiinta inca cerceteaza legatura dintre fumat si durerile lombare, pentru a afla mai multe informatii.

Fracturi anterioare la nivelul coloanei vertebrale – persoanele care au suferit fracturi la nivelul coloanei vertebrale in urma unei accidentari au sanse marite de a se confrunta cu durerile lombare, comparativ cu cele care nu au suferit accidente ce le-au afectat coloana.

Stresul prelungit – oamenii de stiinta sustin ca stresul si alti factori de natura emotionala pot crea dureri in zona lombara, in general de natura cronica. Asta pentru ca, in mod inconstient, avem tendinta de a ne incorda musculatura spatelui atunci cand suntem stresati.

Tratamente indelungate pe baza de corticosteroizi – medicamentele pe baza de corticosteroizi slabesc oasele, crescand predispozitia pentru instalarea durerilor lombare.

Dormitul pe burta – persoanele care obisnuiesc sa doarma pe burta au sanse mai mari sa dezvolte dureri de spate, comparativ cu cele care dorm pe spate sau pe o parte. Asta pentru ca, dormind pe burta, pui presiune crescuta pe zona lombara si astfel apar durerile.

O parte dintre acesti factori de risc pot fi influentati, in timp ce o parte nu pot fi modificati oricat ne-am dori (de pilda, mostenirea genetica).

Pentru a reduce, insa, riscul de dureri lombare, se pot lua urmatoarele masuri:

Practica sport – unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le poti face pentru prevenirea durerilor de spate consta in practicarea unui sport. Muschii sunt facuti pentru a se misca, ceea ce inseamna ca muschii neantrenati sunt mai expusi accidentarii sau durerilor, din cauza ca nu sunt mentinuti in forma. Mai mult decat atat, exercitiile fizice combat supraponderabilitatea, ceea ce inseamna ca presiunea suplimentara este luata de pe coloana vertebrala prin reducerea greutatii.

Mentine postura corpului corecta – o postura gresita iti poate cauza dureri de spate, asa ca e important sa incerci sa iti corectezi postura, mai ales daca petreci multe ore pe scaun, in fata computerului. Corectandu-ti in permanenta postura spatelui, vei reusi sa pastrezi curbura naturala a coloanei vertebrale si, astfel, sa reduci riscul de dureri de spate.

Dormi pe o parte – am stabilit deja ca postura de dormit pe burta poate mari riscul de dureri lombare, asa ca fa un efort si obisnuieste-te sa dormi pe o parte sau pe spate. Daca nu te poti obisnui si te trezesti tot pe burta, pune-ti o perna sub zona abdominala, pentru a reduce presiunea pusa pe zona lombara.

Renunta la fumat – oamenii de stiinta au confirmat asocierea dintre fumat si durerile de spate, asa ca ideal ar fi sa renunti la fumat, pentru a reduce riscul de dureri de spate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0