Legătura dintre vitamina D și cancerul de sân

Cercetătorii au descoperit că niveluri mai ridicate de vitamina D pot contribui la îmbunătățirea șanselor de supraviețuire in cazul  cancerului la sân. In plus, studiile arata ca deficiența de 25(OH)D a fost direct legată de cancerul de san, în timp ce vitamina D totală și aportul suplimentar de vitamina D au avut o relație inversă cu acest rezultat.

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei, indiferent de etnia sau rasa acestora. Cercetările anterioare au sugerat că vitamina D poate avea un efect pozitiv în terapia anticancerigenă, iar un nou studiu corelează ratele de supraviețuire în cazul cancerului de sân cu nivelurile de vitamina D.

Experții avertizează că majoritatea oamenilor nu au un nivel suficient de vitamina D, deoarece sunt doar câteva alimente care o conțin în mod natural. Ei adaugă că suplimentele cu vitamina D sunt necesare unor anumite grupuri de persoane, inclusiv al femeilor aflate în post-menopauză si ca in cazul pacientelor cu cancer de san vitamina D si a alte supimente, trebuie recomandate in cadrul unui consult oncologic

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Șansele de supraviețuire cresc dacă există suficientă vitamina D în corp

Un nou studiu prezentat la reuniunea anuală  a Societății Americane de Oncologie Clinică 2021 arată că șansele de supraviețuire cresc dacă, în momentul diagnosticării cu cancer de sân, există suficientă vitamina D în corp.

Cercetătorii au măsurat nivelurile de vitamina D în momentul diagnosticării cancerului de sân și apoi rezultatele supraviețuirii la 10 ani mai târziu, la aproape 4.000 de persoane. Ei au constatat că aportul de suplimente de vitamina D, indicele de masă corporală și rasa/etnia sunt factorii cei mai influenți asupra nivelului de vitamina D găsit în sânge.

Descoperirile oferă cele mai puternice dovezi de până în prezent a faptului că este extrem de important să menținem niveluri suficiente de vitaminei D în organism, explică Dr. Song Yao, autorul principal al studiului și epidemiolog la Centrul de Cancer Comprehensiv Roswell Park din Buffalo, New York.

El a spus că acest lucru este valabil mai ales pentru femeile de culoare, care au o rată de mortalitate mai mare asociată cancerului de sân decât femeile albe.

Descoperirile cercetătorilor sunt în concordanță cu analiza anterioară efectuată pe o populație mai mică, iar experții spun că este semnificativ să vedem aceleași tendințe în acest set de date mult mai mare, pe termen lung.

Yao a spus că acest lucru sugerează un beneficiu continuu pentru persoanele care mențin niveluri suficiente în timpul și după tratamentul cancerului de sân.

Majoritatea studiilor referitoare la vitamina D s-au concentrat pe  cancerele colorectale și de sân

Dr. Marji McCullough, un director științific senior de cercetare epidemiologică pentru Societatea Americană a Cancerului, a declarat pentru Healthline că majoritatea cercetărilor referitoare la vitamina D s-au concentrat asupra cancerelor colorectale și ale sânilor.

Studiile au aratat că nivelurile mai ridicate de vitamina D din sânge sunt asociate cu un risc mai mic de cancer colorectal, a explicat ea. Niveluri mai ridicate de vitamina D în sânge înseamnă orice nivel care îndeplinește sau depășește limita clinică „suficientă” (≥30 ng/ml).

Deficitul de vitamina D este mai mic de 20 ng/ml, potrivit Institutului Național de Sănătate, Oficiul pentru Suplimente Dietetice.

Înseamnă că vitamina D poate lupta împotriva cancerului de sân? Nu chiar.

Concluziile privind beneficiile vitaminei D în prevenirea cancerului sunt împărțite, explică dr. Nicole Williams, oncolog medical specializat în gestionarea tratamentului pacienților cu cancer de sân la Centrul Comprehensiv de Cancer al Universității de Stat din Ohio - Spitalul pentru Cancer Arthur G. James și Institutul de Cercetare Richard J. Solove. 

Este nevoie de mai multe cercetări înainte de a trage concluzii cu privire la rolul vitaminei în prevenirea cancerului, a adăugat ea.

Prezența receptorului vitaminei D  în glanda mamară și cancerul de sân a fost recunoscută de mult timp, iar studiile preclinice multiple au demonstrat că ligandul său, 1,25-dihidroxivitamina D  modulează dezvoltarea normală a glandei mamare și inhibă. creșterea tumorilor mamare la modelele animale.

Deficiența de vitamina D este frecventă la pacientele cu cancer de sân și unele dovezi sugerează că un nivel scăzut de vitamina D crește riscul de dezvoltare sau progresie a bolii. Deși au fost identificate multe ținte sensibile la 1,25D în celulele mamare normale și în cancerele de sân, validarea țintelor specifice care reglează ciclul celular, apoptoza, autofagia și diferențierea, în special in vivo, a fost o provocare.

Sistemele model de carcinogeneză au furnizat dovezi că atât expresia receptorului vitaminei D, cât și acțiunile 1,25-dihidroxivitamina D  se schimbă odată cu transformarea, dar datele clinice privind răspunsul la vitamina D a tumorilor stabilite sunt limitate și neconcludente.

Deoarece cancerul de sân este eterogen, țintele relevante receptorului vitaminei D  și sensibilitatea potențială la completarea sau suplimentarea cu vitamina D difera probabil între populațiile de pacienți. Analiza detaliată a acțiunilor receptorului vitaminei D în subtipuri moleculare specifice ale bolii va fi necesară pentru a clarifica datele contradictorii. Analizele genomice, proteomice și metabolomice ale sistemelor model in vitro și in vivo sunt, de asemenea, justificate pentru a înțelege cuprinzător rețeaua de căi reglate de vitamina D în contextul eterogenității cancerului de sân.

„Unul dintre aceste studii a fost Procesul VITAL (Vitamina D și Omega-3), care a fost cel mai mare studiu clinic randomizat de testare a vitaminei D pentru prevenirea cancerului și s-a constatat că suplimentele nu reduc riscul de a dezvolta cancer”, a spus Williams.

Alimente și suplimente cu vitamina D

Experții spun că majoritatea oamenilor din Statele Unite, de exemplu, consumă mult mai puțin decât cantitățile recomandate de vitamina D. Acest lucru se poate datora faptului că modalitățile de a obține vitamina D în mod natural sunt limitate. Poți consuma vitamina D doar din câteva alimente sau o poți lua din expunerea la soare.

National Institutes of Health enumeră aceste opțiuni alimentare bogate în vitamina D:

•    Ulei de ficat de cod
•    Păstrăv
•    Somon
•    Ciuperci
•    Lapte și sucuri fortificate
•    Cereale fortificate

Dacă nu ești sigur că ai în organism suficientă vitamina D, discută cu profesioniștii din domeniul sănătății.

"În general, dacă ești sănătos și nu primești tratament pentru probleme medicale, nu trebuie să îți faci griji cu privire la administrarea suplimentelor", a spus Williams.

Cei care fac parte din grupurile cu risc crescut ar putea însă să își testeze nivelurile.

Williams enumeră următoarele grupuri care ar putea avea nevoie de suplimente:

•    femeile aflate în postmenopauză
•    bărbați și femei care au luat steroizi pe termen lung
•    adulți mai în vârstă (aflați la domiciliu sau în cămine de bătrâni)
•    femeile însărcinate și care alăptează
•    persoanele cu boli renale cronice
•    persoanele cu boală paratiroidiană
•    persoanele cu obezitate

Ce legătură are pielea închisă la culoare cu vitamina D?

„Concentrația mai mare de melanină în pielea de culoare închisă  reduce formarea vitaminei D din expunerea la soare”, explică McCullough.

„S-a estimat că indivizii negri au nevoie de 5 până la 10 ori mai multă expunere la soare pentru a atinge aceleași niveluri de vitamina D din sânge ca indivizii cu piele mai deschisă”, spune ea.

Williams a adăugat că există probabil factori multipli care explică decalajul rasial dintre nivelurile de vitamina D. Mulți factori includ adipozitatea, pigmentarea pielii, polimorfismele proteinelor care leagă vitamina D și genetica. „Niciun factor singur nu poate explica pe deplin paradoxul vitaminei D la americanii de culoare”, a spus Williams.

Când sunt necesare suplimente cu vitamina D?

Dacă ești îngrijorat de antecedentele familiale de cancer de sân sau  vrei să rămâi cât mai sănătos posibil, discută cu medicul sau dieteticianul despre nivelurile tale de vitamina D.

Este important să faci acest lucru înainte de a adăuga suplimente noi în dieta ta zilnică. Medicii subliniază necesitatea de a examina suplimentele pe care le iei, deoarece acestea pot conține deja vitamina D.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

Vitamin D and breast cancer: A systematic review and meta-analysis of observational studies, 2019, Sharmin Hossain, May A Beydoun , Hind A Beydoun , Xiaoli Chen

Vitamin D and Breast Cancer: Mechanistic Update, 2021,JoEllen Welsh


https://ascopost.com/news/june-2021/does-vitamin-d-supplementation-improve-prognosis-for-patients-with-breast-cancer/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0