Diagnosticul RMN (rezonanţa magnetică nucleară) în gonartroză

Sensibilitatea radiografiei este limitată în stadiile incipiente ale gonartrozei, când apar doar edemul osos şi anomaliile osoase subcondrale, așa că poate fi nevoie de un RMN pentru a confirma diagnosticul.

Diagnosticul timpuriu al gonartrozei este important în gestionarea bolii, deoarece ajută la deschiderea unei „ferestre de tratament” pentru intervenții precoce care ar putea modifica evoluția bolii.

Diagnosticul de osteoartrita genunchiului (gonartroză) se stabilește după un examen fizic și alte teste. Medicul analizează istoricul medical al pacientului și orice simptome are acesta, după care solicită și teste care să confirme diagnosticul, precum o radiografie, care poate arăta deteriorarea osului și a cartilajului, precum și prezența pintenilor osoși sau sau un test de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN).

Recomandările Experților DOC

Scanările RMN pot fi solicitate atunci când razele X nu oferă un motiv clar pentru durerea articulară sau când radiografia sugerează că alte tipuri de țesut articular ar putea fi deteriorate. Medicii se pot folosi de testele de sânge pentru a exclude alte afecțiuni care ar putea cauza durerea, cum ar fi poliartrita reumatoidă, un alt tip de artrită cauzată de o tulburare a sistemului imunitar.

Ce arată RMN-ul în gonartroză?

RMN-ul evidențiază:

  • defecte ale cartilajului (localizare, severitate, dimensiunea aproximativă a defectului de cartilaj); există mai multe grade ale afectării cartilajului: - grad 0 - normal, grad l - numai  modificarea intensității semnalului intern, grad ll A - afectarea cartilajului in proporție mai mică de 50%, grad ll B - afectarea cartilajului intre 50-99%, grad lll A - afectarea cartilajului în proporție de 100% fară ulcerații osoase, grad lll B - afectarea 100% a cartilajului și ulcerații ale osului subiacent.
  • osteofite marginale (orice creștere anormală a osului);
  • chisturi subcondrale - zone circulare sau ovale rezultate din depozitarea grăsimii în osul subcondral;
  • scleroză subcondrală (îngroșarea focală a osului subcondral);
  • prezența lichidului in articulație;
  • chisturi sinoviale (colecții pline cu lichid apărute in articulație);
  • sinovită (îngroșare neregulată la marginea cartilajului articular).

În stadii incipiente, RMN-ul poate face diagnosticul diferențial între diferitele tipuri de leziuni intraarticulare și aduce informații despre starea ligamentelor, meniscurilor și a părților moi.

Ce trebuie să reţii despre RMN?

Imagistica prin rezonanţă magnetică este cunoscută și sub numele de imagistică prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN). Aceasta este o tehnică non-invazivă de imagistică medicală utilizată pentru a investiga anatomia şi procesele fiziologice ale corpului şi poate fi folosită înclusiv în diagnosticarea gonartrozei (osteoartrita de la nivelul genunchiului).
 
Imagistica prin rezonanţă magnetică poate fi recomandată de medic (în cazul în care suspectează că ar fi vorba de gonartroză) pentru că metoda îi oferă detalii suplimentare ale ţesutului moale – ligamente, tendoane şi muşchi –, precum şi detalii ale osului.
 
Această imagine mai detaliată a articulaţiei genunchiului poate fi utilă dacă radiografiile efectuate la genunchiul afectat sunt neconcludente sau dacă medicul specialist suspectează că simptomele sunt cauzate de o altă afecţiune, nu de osteoartrită, cum ar fi deteriorarea sau afectarea meniscului genunchiului, tendoanelor şi ligamentelor din structura genunchiului.

Este RMN-ul necesar în gonartroză?

Cu toate acestea, RMN-ul este o metodă care consumă timp (necesitând ca pacientul să rămână perfect nemişcat aproximativ 30 de minute) şi este mult mai scumpă decât o radiografie. În majoritatea cazurilor, un RMN nu este neapărat necesar.
 
Nu există un singur test care poate diagnostica definitiv gonartroza, aşa că medicii folosesc o abordare comprehensivă, care este verificată de diagnosticul prin metode de imagistică pentru a completa diagnosticul clinic.
 
Este important de reţinut că cei mai mulţi dintre pacienţii cu vârste de peste 50 de ani vor prezenta semne ale artrozei în articulaţiile majore din corp, care pot fi văzute la radiografii, dar există şi mulţi pacienţi care nu vor avea niciun simptom, aşa că medicul specialist nu se va baza doar pe investigaţiile precum o radiografie sau un RMN, ci va comanda şi alte teste.

Diagnosticul de gonartroză implică mai multe consultații și teste

Un diagnostic corect şi clar va veni ca urmare a înţelegerii antecedentelor medicale ale pacientului şi ca urmare a consultului efectuat de medicul specialist.
 
Atunci când examinează imaginile obţinute în urma unui RMN, medicul ortoped va căuta în mod normal următoarele structuri, care pot indica osteoartrita la nivelul genunchiului:
  • afectarea sau deteriorarea cartilajului;
  • osteofitele, numite şi „pinteni” osoşi;
  • scleroza subcondrală, care înseamnă o densitate osoasă crescută sau îngroşarea stratului subcondral al articulaţiei;
  • efuziunea articulară sau umflarea excesivă a lichidului din jurul sinovitei, care se referă la inflamaţia membranei sinoviale în articulaţiile genunchilor;
  • rupturi de ligamente, care pot creşte riscul de artroză precoce sau care pot provoca dureri sau afectarea funcţiei articulare.

Ce tratamente se recomandă după diagnosticul de gonartroză?

Obiectivele principale ale tratamentului în gonartroză sunt reducerea durerilor articulare și refacerea mobilității pacientului. În general, medicul recomandă o combinație de tratamente:

Scăderea în greutate

Având în vedere că majoritatea pacienților cu gonartroză sunt obezi sau supraponderali, slăbitul le poate reduce semnificativ durerile de genunchi.

Exerciții fizice

Pentru a stabiliza articulația și a o menține flexibilă, precum și pentru a reduce durerile, se recomandă exerciții pentru întărirea mușchilor din jurul genunchiului
 
NEWSLETTER DOC DEDICAT

Analgezice și antiinflamatoare

Medicul poate recomanda pe termen scurt analgezice și antiinflamatoare. Acestea nu trebuie luate fără prescripție medicală mai mult de 10 zile, deoarece astfel crește riscul de reacții adverse.
Injecții cu corticosteroizi sau acid hialuronic în genunchi
 
Steroizii au un efect antiinflamator puternic, iar acidul hialuronic este prezent în mod normal în articulații ca un tip de fluid lubrifiant. În gonartroză, cantitatea de acid hialuronic scade, așa că injecțiile pot fi de folos pentru refacerea cantității de lichid. 

Terapii alternative

Unguentele cu capsaicină, acupunctura sau suplimentele alimentare, inclusiv glucozamina și condroitina, sunt terapii alternative care s-au dovedit utile pentru mulți pacienți cu gonartroză.

Folosirea unor bretele-suport pentru genunchi

Pacientul cu gonartroză poate beneficia de purtarea unor bretele care iau greutatea de pe partea genunchiului afectată de artrită sau a unora care asigură suport pentru întregul genunchi.
Terapie fizică și ocupațională
 
Dacă pacientul cu gonartroză are dificultăți cu efectuarea activităților zilnice, terapia fizică sau ocupațională poate fi de ajutor. Terapeuții pot indica modalități de a întări mușchii și de a crește flexibilitatea articulației, precum și modalități mai practice de a efectua activități zilnice obișnuite, cum ar fi treburile casnice, cu mai puțină durere.

Intervenție chirurgicală

Când alte tratamente nu funcționează, intervenția chirurgicală este ultima opțiune pentru pacientul cu gonartroză.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JAMA Network - Diagnosis and Treatment of Hip and Knee Osteoarthritis
https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2776205
Studiul „Diagnosis and Treatment of Hip and Knee Osteoarthritis”, apărut în JAMA. 2021;325(6):568-578. doi:10.1001/jama.2020.22171, autori: Jeffrey N. Katz et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0