Entorsa și fractura de gleznă: cum le deosebești și cum se tratează

Dacă ți-ai rănit glezna și nu știi exact ce s-a întâmplat, dacă ți-ai fracturat-o sau e vorba despre o entorsă, e bine să cunoști simptomele specific fiecărui tip de leziune. De obicei, atunci când îți rănești glezna, aceasta se umflă, se învinețește și este dureroasă la atingere. De multe ori, glenza fracturată este confundată cu entorsa, și invers.  

Acest lucru se întâmplă pentru că simptomele entorsei și ale fracturii de gleznă sunt foarte asemănătoare. Cu toate acestea, este important să știi despre ce e vorba, pentru a putea lua măsurile necesare, în așa fel încât leziune să se vindece cu succes. 

Cum se produce o entorsă?

Entorsa este rezultatul unei leziuni a ligamentelor de la nivelul gleznei. Ligamentele sunt niște formațiuni sub formă de benzi, de natură fibroasă sau fibroconjunctivă, care au rolul de a stabiliza articulațiile și de a menține și susține anumite organe ale corpului. Ligamentele sunt, în principiu, elemente de legătură și au un caracter elastic, fiind alcătuite din fibre de colagen. De regulă, ligamentele sunt foarte rezistente, putând face față efortului fizic susținut. Sensibilitatea ligamentelor stă în faptul că primesc foarte puțin sânge, în comparație cu sistemul muscular și cel osos, ceea ce duce la un proces de refacere mai îndelungat și mai dificil în urma unei leziuni, cum ar fi o ruptură de ligament.

Așadar, după cum spuneam, ligamentele sunt rezistente, dar pot face față presiunii fizice până la un anumit punct. Prin urmare, o entorsă reprezintă întinderea unui ligament dincolo de limitele sale funcționale.  

Cum se produce o fractură de gleznă?

Fractura de gleznă se produce atunci când cel puțin unul din trei oase din structura gleznei se rupe. Dacă un singur os al gleznei se rupe, este posibil să nu resimți leziunea la dimensiunea gravității sale, dar dacă mai multe oase se rup, în același timp, îți poți pierde stabilitatea în picior și, posibil, să nu mai poți merge pe ambele picioare. O fractură de gleznă poate duce, de asemenea, la leziunea ligamentelor. 

Cum faci diferența între o entorsă și o fractură de gleznă?

Pentru a-ți da seama dacă este vorba despre o entorsă sau despre o fractură de gleznă, mai întâi trebuie să îți răspunzi la următoarele întrebări, imediat după accidentare:

1.    La momentul impactului, s-a produs un sunet la nivelul gleznei? De obicei, în cazul entorselor, nu se aude niciun zgomot, deși în cazuri severe poți auzi un sunet plesnitor. La fracturi, în schimb, se poate auzi în mod clar cum osul se rupe. 

2.    Glezna ta are o formă diferită, nenaturală? Deși inflamarea țesuturilor din zona gleznei este un fenomen normal pentru ambele tipuri de leziuni, dacă glezna are un aspect nenatural, e foarte posibil să fie vorba de o fractură. 

3.    Nu îți simți glezna? La entorse, se poate simți, în mod clar, durerea leziunii, în timp ce senzația de amorțeală sau de furnicături este specifică fracturii. 

4.    Unde este localizată durerea? Dacă te doare glezna când o apeși direct pe os, este posibil să fie vorba despre o fractură. Dacă zona dureroasă este în țesuturile moi ale gleznei, atunci poate fi, mai degrabă, o entorsă. 

Indiferent de natura leziunii, este important să mergi la medic. Acesta îți va examina glezna și îți va recomanda o serie de teste pentru a identifica dacă este vorba despre entorsă sau fractură. 

Tratamentul entorsei

În ceea ce privește entorsele, acestea nu au nevoie de un tratament anume, deoarece, în majoritatea cazurilor, se vindecă de la sine. Pentru a controla durerile, poți lua medicamente cu acțiune antiinflamatoare, precum cele pe bază de ibuprofen și naproxen. Produsele cu aplicare topică, precum gelurile antiinflamatoare, pot fi de ajutor. În cazul entorsei, medicul îți va recomanda repaus la pat, aplicarea de comprese cu gheață pe gleznă, benzi de compresie (pentru a potoli inflamația) și poziționarea gleznei pe o suprafață mai ridicată față de restul corpului, precum o pernă. 

Este posibil, de asemenea, să ai nevoie de o serie de ședințe de fizioterapie, dacă este vorba despre un caz moderat spre sever. Exercițiile de fizioterapie pentru luxații și entorse se recomandă după ce durerea și inflamația au dispărut. În cazuri severe, unde tratamentele convenționale nu își fac efectul, medicul îți poate recomanda intervenția chirurgicală.  

Tratamentul fracturii de gleznă

În cazul mai puțin fericit, în care ți-ai fracturat glezna, este absolut important să mergi la medic de urgență. Când este vorba despre o fractură, glezna trebuie imobilizată cu atele sau cu ghips.  În anumite situații, medicul va încerca să îndrepte oasele rupte, pentru o vindecare mai rapidă. Dacă oasele nu reușesc să rămână aliniate, chiar și după ce medicul a încercat să stabilizeze fractura, se poate impune necesitatea intervenției chirurgicale. 

Pentru amelioarea durerii, se poate aplica, local, o compresă cu gheață, se pot lua medicamente antialgice și antiinflamatoare, iar glezna trebuie ținută în poziție ușor mai ridicată față de restul corpului. Este important să urmezi toate sfaturile medicului, dacă ai suferit o fractură de gleznă. 

Recuperarea entorsei și a fracturii de gleznă

Procesul de recuperare în urma unei entorse poate fi foarte diferit de cel al unei fracturi de gleznă.  În timp, ce o entorsă ușoară se poate vindeca în numai câteva zile, cazurile mai severe pot dura chiar și câteva săptămâni la rând.  

În ceea ce privește fracturile, acestea durează mai mult până se vindecă în întregime. Așadar, poate fi vorba despre un interval de minim șase săptămâni și până la câteva luni, până să poți reintra în rutina de zi cu zi. Pentru majoritatea cazurilor de fractură de gleznă, procesul de recuperare se poate efectua acasă, cu ajutorul unor exerciții zilnice de stretching, echilibru și de tonifiere a mușchilor locali, potrivit recomandării fizioterapeutului. 

În cazuri mai severe, este posibil să fie nevoie să mergi la fizioterapeut pentru mai multe săptămâni, pentru ca a doua parte din procesul de recuperare să fie efectuată acasă. 

Este foarte important, fie că vorbim despre o entorsă sau o fractură de gleznă, să nu soliciți piciorul afectat. Chiar și atunci când începi să te simți mai bine, nu încerca să pui presiune pe picior. Așteaptă până când perioada de recuperare este încheiată. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WebMD - Ankle Sprain vs. Broken Ankle
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ankle-sprain-vs-broken-ankle 
Association of Alexandria Radiologists - Broken Ankle Vs. Sprained Ankle: When to Call Your Doctor
https://alexandriaradiology.com/uncategorized/broken-ankle-vs-sprained-ankle-when-to-call-your-doctor/ 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0