Soia: beneficii, contraindicatii si modificari genetice

Boabele de soia sunt destul de controversate din cauza culturilor de soia modificata genetic, insa nimeni nu poate contesta beneficiile pe care acestea le au pentru sanatate atunci cand este vorba despre soia nemodificata genetic.

Fiind extrem de bogate in proteine, boabele de soia reprezinta o sursa excelenta de nutrienti pentru adeptii vegetarianismului, care au nevoie de surse bogate de proteine.

Citeste si Soia - da sau ba?

Valori nutritionale boabe de soia

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Soia contine o cantitate mare de fibre dietetice si proteine, dar este totodata bogata si in vitamina K, vitamina B6, vitamina C si in minerale precum fier, mangan, fosfor, cupru, potasiu, magneziu, zinc, seleniu si calciu. Totodata, boabele de soia sunt bogate si in antioxidanti valorosi si in acid folic.

Beneficii boabe de soia

Accelereaza metabolismul – fiind bogate in fibre, boabele de soia accelereaza metabolismul, ajutand organismul sa functioneze asa cum trebuie.

Ofera o cantitate suficienta de proteine vegetarienilor – boabele de soia pot inlocui cu succes consumul de oua, carne, peste si produse lactate asa ca sunt ideale pentru cei care urmeaza o dieta vegetariana.

Protejeaza inima – soia este o sursa bogata de grasimi nesaturate, ajutandu-te sa scazi colesterolul nesanatos. Asadar, boabele de soia iti protejeaza inima de bolile cardiace.

Amelioreaza simptomele menopauzei – boabele de soia reprezinta o sursa bogata de izoflavoni, care sunt esentiali pentru buna functionare a sistemului reproducator al femeilor. In perioada menopauzei, nivelul de estrogen din organism inregistreaza o scadere majora, de aici simptomele specifice: bufeuri, schimbari bruste de dispozitie ori dureri. Izoflavonii combat aceste stari neplacute.

Remediaza problemele digestive – cele mai multe probleme digestive apar in urma lipsei de fibre din alimentatie. Fibrele favorizeaza tranzitul intestinal si rezolva o sumedenie de probleme de natura digestiva.

Intaresc sistemul osos – boabele de soia sunt bogate in continutul de calciu, magneziu, seleniu si zinc, care intaresc sistemul osos. Consumul frecvent de soia previne, pe termen lung, aparitia osteoporozei.

Imbunatatesc circulatia sanguina – boabele de soia contin cupru si fier din plin, ambele minerale fiind esentiale pentru formarea celulelor rosii si pentru o buna circulatie sanguina si oxigenare a organismului.

Remediaza tulburarile de somn – magneziul, care se regaseste din plin in boabele de soia, este cel care poate imbunatati calitatea somnului. Acesta induce o stare de liniste si favorizeaza un somn odihnitor.

Previn aparitia diabetului – boabele de soia previn aparitia diabetului. Consumul de soia are abilitatea de a creste receptivitatea la insulina, ceea ce inseamna ca scade riscul aparitiei diabetului. 

Contraindicatii

Cu toate ca soia are o multime de beneficii pentru sanatate, exista si situatii in care consumul acesteia trebuie sa fie moderat ori chiar evitat.

Spre exemplu, daca suferi de dereglari hormonale, ar trebui sa eviti consumul de boabe de soia si chiar si de lapte de soia in cantitati mari. Asta pentru ca soia contine substante asemanatoare cu estrogenul, substante care induc organismul in eroare, creand dezechilibre si mai mari.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Si daca ai probleme cu glanda tiroida trebuie sa fii atenta la consumul de soia, asta pentru ca aceasta contine anumite substante anti-tiroide, care pot deregla activitatea hormonala a glandei tiroide.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0