Dereglările hormonale: de ce apar și cum se tratează
Dereglările hormonale: de ce apar și cum se tratează
Dereglările hormonale: de ce apar și cum se tratează
Dereglările hormonale apar când în fluxul sangvin există o cantitate prea mică sau prea mare dintr-un hormon anume. Cum hormonii sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului, și un dezechilibru cât de mic al acestora poate să aibă efecte negative asupra sănătății generale. Persoanele afectate pot să constate, astfel, că nu au energie, câștigă în greutate, dezvoltă acnee severă, iar femeile au cicluri neregulate și se confruntă cu apariția chisturilor mamare.
Nimeni nu vrea să aibă de-a face cu o astfel de problemă de sănătate, însă ce poți face atunci când constați că hormonii tăi nu se află în echilibru?
Hormonii sunt substanțe produse de glandele sistemului endocrin. Aceștia călătoresc în fluxul sangvin spre țesuturi și organe, indicându-le acestora cum să funcționeze. Hormonii sunt importanți pentru reglarea majorității proceselor din organism, ceea ce înseamnă că dereglările hormonale pot afecta multe dintre aceste procese. Hormonii ajută la reglarea:
- Metabolismului și a apetitului
- Ritmului cardiac
- Ciclurilor de somn
- Funcției sexuale
- Creșterii și dezvoltării generale
- Nivelului de stres
- Temperaturii corporale.
Atât femeile cât și bărbații pot fi afectați de aceste dezechilibre hormonale: în timp ce femeile experimentează dezechilibre în nivelurile de estrogen și progesteron, bărbații se confruntă cu dezechilibre ale nivelului de testosteron.
De ce apar dereglările hormonale
De-a lungul vieții, orice persoană va trece prin perioade de fluctuații hormonale. Dar aceste dezechilibre pot apărea când glandele endocrine nu funcționează corespunzător. Printre cauzele dezechilibrelor hormonale se numără: stresul cronic, diabetul de tip 1 sau 2, hiperglicemia sau hipoglicemia, hipertiroidismul sau hipotiroidismul, o alimentație dezechilibrată, anorexia, terapia hormonală sau administrarea de anticoncepționale orale, abuzul de steroizi, boala Addison, sindromul Cushing, sindromul Turner, sindromul Prader-Willi, tumorile benigne sau alte probleme ale glandelor endocrine, chimioterapia și radioterapia, lipsa de iod, fitoestrogenii, expunerea la toxine, poluanți, pesticide sau herbicide.
Dereglările hormonale: cum recunoști simptomele
O mulțime de simptome pe care nu ți le poți explica, de la oboseală până la kilograme în plus sau iritații ale pielii pot fi cauzate de un dezechilibru hormonal. Ia în calcul, însă, că simptomele cel mai frecvent asociate cu un dezechilibru hormonal pot să aibă legătură și cu alte afecțiuni, așa că e necesar să mergi la un consult medical pentru a afla cauzele precise. Cum recunoști semnele unui dezechilibru hormonal?
- Suferi de tulburări de somn
- Ai acnee severă
- Simți zilnic că nu ai energie
- Ai probleme digestive
- Te enervezi ușor și manifești simptome ale depresiei
- Ți-e foame tot timpul, ai pofte necontrolate și iei în greutate
- Libidoul tău este scăzut
- Ai des palpitații
- Ca bărbat, suferi de disfuncții erectile, îți cresc sânii, ți se diminuează părul facial
- Ca femeie, îți crește păr pe față, gât sau piept
- Ai schimbări de dispoziție dese
- Ciclurile sunt neregulate sau lipsesc cu totul
- În timpul menstruației, ai dureri severe de cap
- Îți apar chisturi la sâni
- Te confrunți cu infertilitatea
Ce analize se fac
Aceste teste potdetecta nivelurile de testosteron, estrogen, cortizol și tiroidă. Ar trebui să comandați un test specific sexului dvs., deoarece un test hormonal pentru femei va căuta diferite niveluri de hormoni sexuali decât un test pentru bărbați.
La femei, cele mai uzuale analize ce vizeaza profilul hormonal sunt:
- FSH (hormonul foliculostimulant) - un hormon produs de glanda pituitară din creier;
- Estradiol. Estradiolul (17β-estradiolul sau E2) este cea mai activă formă de estrogen;
- Progesteron;
- Testosteron;
- DHEA-S;
- Vitamina D.
In general, probele de sânge sunt cel mai bine luate în „prima jumătate” a ciclului (faza foliculară) atunci când nivelurile hormonale normale și anormale sunt mai clar separate. Cu toate acestea, progesteronul poate fi măsurat în mod deliberat în ziua 21 în mijlocul „celei de-a doua jumătăți” (faza luteală) pentru a vedea dacă a apărut ovulația.
La barbati
Verificarea profilului hormonal masculin include teste pentru hormonii masculini importanți:
- Testosteronul;
- Hormonul luteinizant (LH) și Hormonul foliculostimulant (FSH).
Acest tip de prima evaluare este potrivit pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani, în special pentru cei care sunt preocupați de fertilitate, libido, pierderea părului sau pierderea masei musculare.
Cum se tratează dereglările hormonale
Tratmentul pentru aceste dezechilibre depinde de cauza lor și este personalizat pentru fiecare pacient.
Pentru bărbați, există geluri și plasturi cu testosteron care ajută la reducerea simptomelor de hipogonadism și alte afecțiuni care cauzează scăderea nivelului acestui hormon. De asemenea, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, tratamentul poate include metformina (reglează glicemia) sau levotiroxina (atenuează simptomele hipotiroidismului).
Opțiunile terapeutice pentru dezechilibrele hormonale indicate doar pentru femei includ:
- Pentru cele care nu vor să rămână însărcinate, se pot recomanda medicamente care conțin forme de estrogen sau progesteron, care să regleze ciclurile neregulate
- Pentru femeile care vor să rămână însărcinate și suferă de sindromul ovarelor polichistice, administrarea unor medicamente care să ajute stimularea ovulației sau indicația de fertilizare in vitro
- Creme cu estrogen folosite în zona vaginală pentru femeile care suferă de uscăciune vaginală, asociată cu schimbări ale nivelului de estrogen
- Terapie hormonală, pentru a reduce simptomele severe asociate cu menopauza
- Cremă cu eflornitină, pentru a încetini creșterea părului facial sau medicamente care să limiteze creșterea părului și dezvoltarea acneei
Există și remedii naturale pentru dereglările hormonale?
De asemenea, simptomele pot fi reduse printr-un stil de viață echilibrat: o alimentație sănătoasă, exercițiu fizic regulat, o igienă personală riguroasă, controlul stresului, limitarea expunerii la poluanți și a consumului de fructe și legume stropite cu pesticide.
Toată lumea trece la un moment dat printr-un dezechilibru hormonal, dar e necesar ca persoanele care se confruntă permanent cu aceste probleme să adopte un stil de viață echilibrat și să se adreseze medicului pentru a primi tratamentele potrivite.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321486.php#causes
https://www.webmd.com/women/ss/slideshow-hormone-imbalance
https://www.healthywomen.org/content/article/signs-hormonal-imbalance