Consumul de soia la pacienții cu afecțiuni ale glandei tiroide

Consumul excesiv de soia poate cauza probleme pacienților diagnosticați cu afecțiuni ale glandei tiroide. În lumea medicală subiectul consumului de soia la pacienții cu probleme tiroidiene a cauzat o serie de controverse. Unii medici erau convinși că soia este dăunătoare pacienților cu boli ale tiroidei, în timp ce alții susțineau că nu există niciun risc asociat cu consumul de soia. Ei bine, studiile făcute în ultimii ani ne lămuresc cu privire la acest subiect.

Glanda tiroidă este o glandă aflată în zona gâtului, mai exact în zona “mărului lui Adam”, care are o formă asemănătoare unui fluture. Aceasta este responsabilă cu reglarea multor procese din organism, printre care se numără și metabolismul, generarea de energie, dar și altele.

Recomandările experților DOC.ro
 

Tiroida secretă doi hormoni importanți – triiodotironina (T3) și tiroxina (T4). În cazul în care glanda tiroidă nu produce suficienți din acești hormoni, este posibil să aveți simptome precum creșterea în greutate, lipsa de energie și chiar și depresia. Pe cealaltă parte, dacă glanda tiroidă produce prea mulți hormoni, este posibil să întâlniți următoarele simptome - o pierdere în greutate, un nivel ridicat de anxietate, tremurături.

Hormonii tiroidieni sunt produși de glanda tiroidă. Iodul este esențial pentru fabricarea hormonilor tiroidieni. Goitrogenii (substanțe care se regăsesc și în soia), pe de altă parte, inhibă producția de hormoni tiroidieni, prin împiedicarea iodului să ajungă la nivelul glandei tiroide. Drept urmare, glanda pituitară suplimentează producția de TSH – hormon care stimulează producția de T3 și T4. Dacă nivelul de TSH este prea mare, iar glanda tiroidă este stimulată în exces, poate apărea gușa. Însă, pentru ca goitrogenii să provoace daune atât de mari, ar trebui ca pacientul în cauză să aibă deja o alimentație deficitară din punct de vedere al iodului.

Despre soia

Alimentele din soia sunt o bază tradițională a dietelor asiatice, dar din cauza presupuselor lor beneficii pentru sănătate au devenit populare în ultimii ani și în rândul non-asiaticilor, în special în rândul femeilor aflate în postmenopauză. Beneficiile sugerate pentru sănătate a boabelor de soia includ protecția împotriva osteoporozei, bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat, cancerului de sân și cancerului de prostată.

Există multe componente bioactive din boabele de soia care pot contribui la beneficiile presupuse pentru sănătate, dar cea mai mare atenție s-a concentrat asupra proteinelor dar și izoflavonelor, care au atât proprietăți hormonale, cât și nonhormonale. Cu toate acestea, în ciuda posibilelor beneficii, au fost exprimate îngrijorări că soia poate fi contraindicată pentru unele subgrupuri ale populației. O preocupare este că soia poate afecta negativ funcția tiroidiană și poate interfera cu absorbția hormonului tiroidian sintetic.

Recomandările experților DOC.ro

Izoflavonele din bobul de soia sunt unul dintre factorii nutriționali care pot afecta biosinteza hormonilor tiroidieni, transportul și acțiunile în țesuturile țintă. Atât izoflavonele, cât și flavonele izomerice sunt substanțe fitochimice larg răspândite în regnul vegetal, ale căror soiuri individuale se divizează în mii. Daidzeina și genisteina (izoflavoane) sunt estrogeni slabi datorită capacității lor de a interacționa cu receptorii de estrogen (tip ER-β) și au fost utilizate pentru terapia de substituție cu estrogen. În plus, proprietățile lor estrogenice pot interfera și cu acțiunile hormonilor tiroidieni. Sunt inhibitori puternici ai peroxidazei tiroidiene, principala enzimă a biosintezei hormonilor tiroidieni.

Când nu este indicat să consumi soia

Principalul argument al celor care interzic soia în afecțiunile tiroide constă în faptul că substanțele active din această plantă ar împiedica organismul să absoarbă hormonii tiroidieni administrați sub formă de tratament medicamentos persoanelor care suferă de hipotiroidism. Studiile făcute recent au arătat că soia nu afectează funcțiile tiroide și nu împiedică absorbția hormonilor tiroidieni sintetici.

Există însă și niște excepții, care ar trebui să ne determine să fim mai precauți: consumul de soia în cantități mari ar putea afecta funcționarea glandei tiroide la pacienții care au o afecțiune tiroidiană și care suferă totodată de deficit de iod. Potrivit specialiștilor însă, consumul de soia în cantități mari face referire la administrarea unor suplimente alimentare pe bază de soia, nicidecum la consumul preparatelor care conțin această plantă.

De asemenea, soia ar trebui evitată și de către pacienții care suferă de probleme ce afectează capacitatea organismului de a sintetiza hormonii tiroidieni. Într-o asemenea situație însă, medicul va fi cel care va impune restricția în ceea ce privește consumul de soia.

O altă situație în care consumul de soia este complet interzis este cea în care pacientul urmează o terapie cu iod radioactiv.

Este adevărat că soia face parte din categoria alimentelor goitrogene, care pot afecta funcționarea glandei la pacientul cu hipotiroidism, însă și în această situație consumul echilibrat de soia este permis.

Cum să consumi soia dacă suferi de boli ale glandei tiroide

Dacă folosești tratament medicamentos pe bază de hormoni tiroidieni, trebuie să respecți câteva recomandări astfel încât soia să nu afecteze procesul de absorbție a acestora. Concret, medicamentele se vor administra dimineața, pe stomacul gol.

Dacă intenționezi să mănânci soia, o vei face la 4 ore după ce ți-ai luat medicamentele pentru glanda tiroidă. În acest fel, te asiguri că organismul a absorbit deja hormonii de care are nevoie din pilulele luate, în momentul în care tu consumi soia.

Discută cu medicul tău endocrinolog despre consumul de soia – acesta este cel mai în măsură să te sfătuiască cu privire la acest subiect. Respectă recomandările făcute de medic și nu vei avea probleme. Soia este o sursă de proteine de calitate, așa că ar fi păcat să îți privezi organismul de această plantă, fără să fie necesar.

Concluzia ar fi că dacă ai o alimentație echilibrată și nu suferim de deficit de iod, poți consuma soia, atâta timp cât faci asta la 4 ore după ce ai luat pastilele pe bază de hormoni. De asemenea, este indicat să alegi soia de calitate, din surse organice și verificate, astfel încât să reduci riscurile.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul “Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: a review of the relevant literature”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Messina M si Redmond G - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16571087/ 
Systematic Review and Meta-analysis on the Effect of Soy on Thyroid Function - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6408586/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0