

Branza tofu: contrandicatii, continut nutritional si cum o poti consuma
Branza tofu: contrandicatii, continut nutritional si cum o poti consuma
Branza tofu: contrandicatii, continut nutritional si cum o poti consuma
Tofu este o branza facuta din laptele obtinut din boabe de soia. Bineinteles, aceasta nu contine gluten si nici colesterol. Originara din China, aceasta branza vegetala este extrem de sanatoasa, continand cantitati mari de proteine, fier si calciu.
Valori nutritionale 100 g de tofu:
Calorii: 70
Proteine: 8 g
Carbohidrati: 2 g
Fibre: 1 g
Grasimi: 4 g
Calciu: 20% din doza zilnica recomandata (DZR)
Magneziu: 9% din DZR
Mangan: 31% din DZR
Fier: 9% din DZR
De asemenea, branza tofu contine si: cupru, seleniu, zinc, fitoestrogeni, izoflavoni si alti antioxidanti.
Branza tofu este o sursa deosebit de importanta de proteine pentru persoanele care adopta o dieta vegetariana sau vegana.
Ce beneficii are branza tofu
Mentine sanatatea cardiovasculara – izoflavonii din soia contribuie la reducerea nivelulul colesterolului “rau” (n.r. LDL) din sange, reducand astfel riscul de hipertensiune arteriala si ateroscleroza.
Benefica pentru pacientii cu diabet de tip 2 – persoanele care sufera de diabet sunt adesea afectate si de boli renale, ceea ce duce la eliberarea unei cantitati mari de proteine in urina. Studiile arata ca proteinele din soia nu sunt eliberate in cantitate atat de mare in urina, in comparatie cu proteinele de origine animala.
Reduce riscul de osteoporoza – izoflavonii din branza tofu impiedica procesul de pierdere a densitatii osoase, fortificand totodata oasele. De aceea aceasta branza este recomandata mai ales femeilor la menopauza.
Amelioreaza simptomele menopauzei – unele studii sugereaza, de asemenea, ca alimentele pe baza de soia pot ameliora simptomele menopauzei datorita continutului mare de estrogen.
Reduce riscul de cancer de san – potrivit unor studii facute recent, femeile care consuma soia in mod regulat au risc de cancer mai mic decat cele care nu consuma alimente pe baza de soia. Acest lucru se datoreaza tot concentratiei mari de izoflavoni, care influenteaza si ciclul menstrual, dar si nivelul de estrogen din organism.
Oamenii de stiinta sunt de parere ca branza tofu poate reduce daunele hepatice produse de anumite boli, insa totodata si ca ar putea ameliora afectiunile mintale specifice imbatranirii – dementa, Alzheimer. Este nevoie, insa, de cercetari suplimentare pe aceste teme.
Cum se consuma branza tofu
Branza tofu se gaseste in comert in diferite forme, cu consistente diferite. Aceasta se poate consuma ca atare, dar si gatita. Iata cum sa alegi branza, in functie de modul in care ai de gand sa o consumi:
- Branza tofu tare sau foarte tare isi mentine textura daca este gatita la temperaturi inalte, asa ca e potrivita pentru gratar, tigaie sau cuptor.
- Branza tofu de consistenta medie este ideala pentru salate si supe.
- Crema de branza este ideala pentru sosuri, dar si smoothie-uri.
Pentru consumul ca atare, poti alege orice tip de branza tofu.
Contraindicatii branza tofu
In general, consumul de tofu este sanatos si sigur. Exista insa situatii in care e bine sa eviti produsele pe baza de soia sau sa le consumi in cantitati limitate.
De pilda, persoanele care sufera de afectiuni tiroidiene, mai exact de hipotiroidism, ar trebui sa evite tofu pentru ca soia este bogata in goitrogeni – substante care impiedica formarea hormonilor tiroidieni, deja deficitara la acesti pacienti.
De asemenea, si pacientele cu tumori mamare sunt sfatuite sa evite soia, intrucat aceasta este bogata in estrogeni, ceea ce inseamna ca poate favoriza cresterea masei tumorale.
Copiii foarte mici ar trebui sa nu consume branza tofu, intrucat izoflavonii din soia pot avea un efect negativ asupra dezvoltarii organelor genitale ale acestora.
Daca te afli intr-una dintre aceste categorii cu risc crescut, discuta cu medicul tau despre consumul de soia, precum si despre cantitatea permisa.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- Studiul “Soy consumption during menopause”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: S. Bolca, M. Bracke si H. Depyere
- Studiul “Isolated Soy Protein Consumption Reduces Urinary Albumin Excretion and Improves the Serum Lipid Profile in Men with Type 2 Diabetes Mellitus and Nephropathy “, publicat pe academic.oup.com, autori: Sandra R. Teixeira Kelly A. Tappenden LeaAnn Carson Richard JonesMukund Prabhudesai William P. Marshall John W. Erdman, Jr.
