

Alergiile alimentare: cauze, simptome, tratament
Alergiile alimentare: cauze, simptome, tratament
Alergiile alimentare: cauze, simptome, tratament
Alergia alimentara reprezinta o reactie a sistemului imunitar care apare la scurt timp dupa ce persoana a mancat un anumit aliment. Chiar si o cantitate foarte mica din acel aliment care cauzeaza alergia poate declansa semne si simptome cum ar fi: problemele digestive, urticarie sau edemul (umflarea) cailor respiratorii.
Simptomele alergiilor alimentare sunt cele mai frecvente in cazul bebelusilor si copiilor, insa ele pot sa apara la orice varsta. Poti chiar sa dezvolti o alergie alimentara la unele alimente pe care le-ai consumat ani de zile, fara probleme.
Simptome alergie alimentara
O alergie alimentara are loc atunci cand sistemul imunitar reactioneaza in mod eronat, exagerand aceasta reactie pe care o are la un anumit aliment sau la o anumita substanta dintr-un aliment, identificand alimentul ca pe un pericol si declansand, astfel, un raspuns menit sa protejeze organismul.
Simptomele unei alergii alimentare pot varia, de la unele usoare, pana la reactii severe. Doar pentru ca o reactie initiala cauzeaza putine probleme, asta nu inseamna ca toate reactiile alergice la alimente vor fi similare.
Cea mai grava reactie alergica este anafilaxia, o reactie alergica globala, care ameninta intregul corp si care poate sa iti afecteze respiratia, poate sa cauzeze o scadere brusca a tensiunii arteriale si poate afecta si ritmul cardiac. Anafilaxia poate sa apara in decurs de cateva minute de expunere la un factor declansator dintr-un aliment. Ea poate fi fatala si de aceea trebuie tratata cat mai prompt cu o injectie cu epinefrina (adrenalina).
Simptomele unei reactii alergice pot implica pielea, tractul gastrointestinal, sistemul cardiovascular si sistemul respirator. Simptomele pot sa apara in mai multe moduri:
- varsaturi si/sau crampe la stomac
- urticarie
- dificultate in respiratie (dispnee)
- respiratie suieratoare sau wheezing
- tuse repetata
- colaps circulator
- dificultati la inghitire, gatul se simte mai stramt, senzatia de gat umflat
- limba se umfla, afectand astfel vorbirea sau respiratia
- pulsul slab
- paloarea pielii sau pielea care capata o nuanta albastruie
- ameteala sau senzatia de lesin
- anafilaxia, o reactie care poate afecta respiratia si care poate face ca organismul sa intre in soc.
Cele mai frecvente semne si simptome ale alergiei alimentare pot fi:
- senzatia de mancarime in gura sau de furnicatura
- urticarie, mancarimi sau eczema
- buze umflate, fata umflata, limba umflata si gatul umflat sau umflarea altor parti ale corpului,
- wheezing, congestie nazala sau dificultati in timpul respiratiei
- durere abdominala, diaree, greata sau varsaturi
- ameteala, senzatia ca esti pe cale sa lesini.
Cauze alergie alimentara
Cand o persoana sufera de o alergie alimentara, sistemul imunitar confunda un anumit aliment sau o substanta dintr-un aliment cu un agent periculos. Drept raspuns, sistemul imunitar declanseaza celulele care elibereaza anticorpii numiti imunoglobuline E (IgE), pentru a neutraliza alimentul sau substanta din acel aliment care cauzeaza alergia.
La adulti, cele mai multe alergii alimentare sunt declansate de anumite proteine sau alergeni care se gasesc in:
- fructele de mare, precum crevetii, homarul si crabul
- arahide
- nucile care cresc in copaci: nucile romanesti, pecan
- pestele.
La copii, alergiile alimentare sunt declansate in mod frecvent de proteinele din:
• arahide
• nucile cu coaja tare, care cresc in copaci
• oua
• lapte de vaca
• grau
• soia.
Tipuri de alergii alimentare
Exista mai multe forme populare de alergii alimentare, cum ar fi:
- alergia la porumb si produsele derivate din porumb;
- alergia la oua;
- alergia la peste;
- alergia la carne (vita, miel, porc, capra);
- alergia la lapte;
- alergia la arahide;
- alergia la crustacee (fructe de mare);
- alergia la soia;
- alergia la nuci;
- alergia la grau.
Tratament alergie alimentara
Principalul mod prin care poti controla alergia alimentara este sa eviti alimentele care iti provoaca probleme. Citeste cu atentie etichetele cu ingrediente de pe produsele alimentare si afla de la medic si daca substanta pe care trebuie sa o eviti are si alte nume.
Producatorii alimentelor ambalate trebuie sa identifice pe produsele lor, in termeni cat mai simpli, prezenta oricaror alergeni alimentari: laptele, ouale, graul, soia, arahidele, nucile ce cresc in copaci, pestele si crustaceele.
Pentru o reactie alergica minora, antihistaminicele prescrise de medic sau cele care se elibereaza fara prescriptie medicala pot ajuta la reducerea simptomelor. Aceste medicamente pot fi luate dupa expunerea la un aliment ce provoaca alergie, pentru a calma mancarimile sau urticaria. Antihistaminicele nu pot trata o reactie alergica severa la un aliment.
Pentru o reactie alergica severa, este posibil ca pacientul sa aiba nevoie de urgenta de o injectie cu epinefrina si sa fie dus la Camera de Urgenta. Multi pacienti cu alergii alimentare au asupra lor un dispozitiv prin care isi pot injecta singuri adrenalina (epinefrina).
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/symptoms-causes/syc-20355095
- WebMD - https://www.webmd.com/allergies/food-triggers#1
- American College of Allergy, Asthma and Immunology - https://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy
- American College of Allergy, Asthma and Immunology - https://acaai.org/allergies/types/food-allergy