Cum scapam de dependenta de alcool

Dependenta de alcool apare atunci cand dorinta si nevoia fizica a individului de a consuma alcool nu pot fi controlate, in ciuda impactului negativ pe care il are bautura asupra vietii sale.

Statisticile facute la nivel mondial arata ca anual, in lume, mor peste 3,3 milioane de oameni din cauza consumului abuziv de alcool. Consumul frecvent si abuziv de alcool produce schimbari la nivelul chimiei creierului, iar astfel individul devine incapabil sa se abtina, cu toate ca la un moment dat constientizeaza problema.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dependenta de alcool are urmari severe in toate aspectele vietii individului. In primul rand, apar problemele de sanatate precum ficatul marit, ciroza hepatica, malnutritia, deficitul de vitamina B, anemia, afectiunile gastrice si nu numai. Apoi, si relatiile cu cei din jur au de suferit, persoana dependenta de alcool modificandu-si comportamentul sub influenta bauturilor alcoolice. Divortul, relatiile deficitare cu cei din jur sau chiar pierderea locului de munca apar adesea pe fondul alcoolismului. De asemenea, si sanatatea psihica este afectata de aceasta problema. Depresia, anxietatea si alte tulburari similare pot aparea pe fondul consumului de alcool ori pe fondul renuntarii la acesta – sevrajul provoaca adesea anxietate.

Cum scapam de dependenta de alcool

Acceptarea problemei – primul pas in combaterea dependentei de alcool este acceptarea acesteia. In general, persoanele dependente de alcool au tendinta de a nega gravitatea situatiei in care se afla, considerand ca pot renunta in orice moment la consum.

Acceptarea ideii de abstinenta – persoana care sufera de dependenta de alcool trebuie sa inteleaga ca abtinerea pe perioade scurte sau reducerea cantitatii de alcool nu va duce la vindecarea dependentei. Singura cale de combatere a dependentei consta in abstinenta. Alcoolicul trebuie sa inteleaga acest lucru si sa isi faca un scop din abstinenta.

Solicitarea ajutorului – pentru renuntarea propriu-zisa la alcool, persoana dependenta trebuie sa ceara ajutor. Partenerul de viata, rudele, prietenii apropiati, cadrele medicale si grupurile de sprijin pentru alcoolici pot oferi ajutor persoanei care vrea sa renunte la consumul de alcool.

Un psiholog/ psihiatru poate ajuta pacientul sa trateze dependenta de alcool, atat prin psihoterapie cognitiv-comportamentala, cat si prin medicamente antidepresive sau anxiolitice, care ajuta pacientul sa isi invinga aceste probleme ce pot aparea fie in paralel cu consumul abuziv de alcool, fie ca simptom al sevrajului.

Medicul generalist poate oferi, de asemenea, un tratament impotriva alcoolismului, care sa ajute pacientul sa stea departe de consum. Medicamentele pentru dependenta de alcool contin substante care provoaca reactii fizice agresive atunci cand pacientul consuma alcool. Greata, varsaturile, bufeurile si durerile de cap sunt principalele simptome ce apar daca pacientul bea in timp ce ia un asemenea tratament. Chiar daca pe termen scurt un asemenea tratament are rezultate si ajuta pacientul sa se abtina, pe termen lung rezultatele nu vor persista decat daca este folosit in paralel cu psihoterapia.

Exista, de asemenea, si tratamente pentru detoxifierea mai usoara a organismului. Acestea previn simptomele sevrajului in primele 4-7 zile dupa renuntarea la alcool, adica pe perioada in care alcoolul este eliminat complet din organism. Sevrajul cauzat de alcool poate avea simptome extrem de agresive, provocand uneori febra, halucinatii si convulsii. Intr-o asemenea situatie, pacientul are nevoie de ingrijiri medicale pentru ca viata sa este in pericol.

Evolutia pacientului pe termen lung

Renuntarea la alcool este o alegere pe care pacientul dependent o face pe viata. Lupta continua si dupa ce pacientul renunta la alcool intrucat riscul de recadere ramane pe tot parcursul vietii destul de mare. 

Orice tulburare mintala sau dezechilibru psihic apare in viata fostului dependent de alcool, ii poate cauza acestuia o recadere. De aceea, se recomanda pacientului sa apeleze la un specialist pentru a isi trata angoasele, anietatea sau alte tulburari in timp util.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0