Cancerul pulmonar cu celule mici - sperante pentru un prognostic mai bun?

Cancerul pulmonar reprezinta al doilea cel mai frecvent cancer si principala cauza de deces prin cancer atat la barbati cat si la femei. Datorita campaniilor sustinute antifumat la nivel mondial, rata deceselor a scazut cu aproximativ 40% fata de 1990 la barbati si cu peste 10% la femei. Din totalul cancerelor pulmonare diagnosticate, cancerele cu celule mici reprezinta in jur de 10-15%.

Prognosticul cancerului pulmonar cu celule mici ramane dificil si depinde substantial de stadiul bolii la momentul diagnosticului.Daca boala este localizata doar la nivelul plamanului rata de supravietuire la 5 ani este estimata in jur de 30%.Extensia bolii catre tesuturile de vecinatate sau ganglionii regionali scade sansa de supravietuire la 8-15% in timp ce boala metastatica are supravietuiri la 5 ani de sub 1%

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Principalul factor de risc in cancerul pulmonar ramane fumatul atat cel activ cat si cel pasiv.Doza mare de tigarete zilnic ca si intervalul lung de expunere la fumul de tigara reprezinta cele 2 elemente determinante in cresterea riscului de cancer.

Simptomatologia este polimorfa si include tusea frecventa ,in general fara expectoratie,dificultati respiratorii, expectoratie cu sange,dureri toracice,pierderea apetitului sau oboseala nejustificata .Nu de putine ori boala este asimptomatica iar descoperirea este intamplatoare la un examen radiologic de rutina.De asemenea debutul simptomatologiei poate fi la distanta de plaman si este consecinta metastazelor la nivelul diverselor organe.Metastazele osoase se manifesta prin durere in timp ce metastazele cerebrale se pot manifesta prin dureri nejustificate de cap,convulsii,dificultati de vorbire sau dezorientare temporospatiala.

Diagnosticul

Este sugerat de examenele imagistice (radiografie pulmonara,examen computer tomograf,PETCT) si confirmat bioptic (bronhoscopic,transtoracic,mediastinoscopic sau prin toracotomie adica biopsie deschisa.

Odata diagnosticat,cancerul pulmonar cu celule mici trebuie incadrat intr-un stadiu clinic.Uzual si in mod particular pentru acest tip de cancer se foloseste o departajare intre stadiul limitat si stadiul extins de boala si aceasta datorita capacitatii acestui cancer de a metastaza rapid precum si a parerii unanime cum ca in fapt boala micrometastatica se presupune ca este prezenta la toti pacientii la momentul diagnostic.

Stadiul limitat inseamna afectarea unei portiuni din plaman,situatie in care principalul mijloc terapeutic este radioterapia.Doar 1/3 dintre pacienti sunt diagnosticati in acest stadiu.

Stadiul extins inseamna diseminarea bolii in plamanul contralateral,oase,creier sau maduva hematogena.Majoritatea covarsitoare a acestor cancere sunt depistate in stadiul extins.

Prognosticul

Este influentat major de stadiul bolii dar si de statusul general de sanatate al pacientului. Anumite protocoale acorda rol prognostic valorii serice a LDH(lactat dehidrogenaza).

Terapia cancerului pulmonar cu celule mici depinde de o serie de factori printre care tipul si stadiul cancerului,posibilele efecte secundare ale terapiilor aplicate dar si de afectiunile asociate sau de preferintele pacientului.Interventia chirurgicala are o indicatie extrem de limitata si se adreseaza stadiilor precoce,fiind in general proscrisa in acest tip de cancer.

Terapia de referinta ramane chimioterapia pe baza de saruri de platina.Pana in prezent nu s-a demonstrat vreun avantaj in privinta supravietuirii pentru un anume regim de chimioterapie.Cu secventa standard de chimioterapie care cuprinde Etoposid si Cisplatin sau Carboplatin ,rata de raspuns variaza intre 75 si 90% iar rata de raspuns complet( ceea ce inseamna disparitia completa a tumorii) este in jur de 25%.Aceasta inseamna ca acest tip de tumora este inalt responsiva la chimioterapie.Regresia tumorala apare adesea rapid,foarte frecvent dupa primele 2 secvente de chimioterapie,ceea ce inseamna o ameliorare semnificativa a simptomatologiei consecutive prezentei tumorii.In ciuda acestei rate ridicate de raspuns,supravietuirea mediana pentru o boala limitata nu depaseste 14 luni si respectiv 9 luni pentru o boala extinsa.

Utilizarea unor regimuri de chimioterapie in doze mai mari decat cele uzuale sau cu frecventa mai mare (interval mai mic intre cicluri),nu a adus beneficii in ceea ce priveste supravietuirea.De asemenea prelungirea duratei chimioterapiei sau chimioterapia de consolidare nu a adus nimic suplimentar in privinta cresterii supravietuirii.In general se recomanda un numar de 4-6 secvente de chimioterapie.

Radioterapia este o optiune terapeutica cu viza curativa in boala localizata in combinatie cu chimioterapia,optimala fiind administrarea in timpul primelor 2 luni de chimioterapie.Radioterapia se poate folosi si in scop paleativ in boala extensiva sau metastatica,atunci cand apar complicatiile secundare evolutiei acestei boli(sindromul de compresie mediastinala,metastaze osoase hiperalgice,metastaze cerebrale,etc).Nu in ultimul rand,se recurge la iradierea craniana profilactica in vederea reducerii incidentei metastazelor cerebrale simptomatice sau a cresterii supravietuirii generale la pacientii cu boala localizata sau la cei cu boala extinsa care au raspuns semnificativ la terapie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Revolutia terapeutica reprezentata de imunoterapie pare sa isi gaseasca aplicatie si in aceasta forma mai aparte de cancer pulmonar. Dupa validarea si aprobarea blocantilor punctelor de control pe calea PD-1si PD-L1(PD=Programmed Death) in linia 2 in terapia cancerului pulmonar fara celule mici dupa esecul primei linii de chimioterapie, studiile clinice au aratat rezultate preliminare mai mult decat optimiste in cancerul pulmonar cu celule mici,ceea ce inseamna ,foarte curand ,ca imunoterapia ar putea deveni un instrument deosebit de util in terapia acestei boli.In acest fel,o boala redutabila si cu prognostic rezervat, asa cum este cancerul pulmonar cu celule mici ar putea fi tratata mai eficient si pe un interval de timp mult mai mare ,ceea ce ar insemna cresterea semnificativa a supravietuirii dar si a calitatii vietii acestor pacienti.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0