Cum ajuta imunoterapia in anumite forme de cancer

Exista diferite tipuri de imunoterapie, iar unele dintre acestea sunt numite si terapii tintite sau terapii biologice.

Mai multe tipuri de imunoterapie sunt aprobate, in prezent, pentru a ajuta pacientii sa lupte contra unor forme de cancer. Unele terapii sunt folosite ca atare, pe cand altele sunt folosite in combinatie cu alte tratamente.

Ce este imunoterapia cand vorbim despre cancer?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Imunoterapia este un tip de tratament pentru cancer, care ajuta sistemul imunitar al pacientului sa lupte contra bolii.

Sistemul imunitar ajuta organismul sa lupte cu infectiile si cu alte afectiuni. El este alcatuit din globule albe (leucocite) si din organe si tesuturi ale sistemului limfatic.

In acelasi timp, definitia arata ca imunoterapia este un tip de tratament care foloseste substantele produse de organismele vii, pentru a trata cancerul.

Acum ca am aflat ce inseamna imunoterapia, vom incerca sa vedem in ce tipuri de cancere este de ajutor acest tratament.

Tipurile de imunoterapie care ajuta sistemul imunitar sa actioneze direct impotriva cancerului sunt:

Inhibitorii punctelor de control ("checkpoint inhibitors") si citokinele - acestea sunt medicamente care ajuta sistemul imunitar sa raspunda mult mai puternic in fata tumorii. Medicamentele de acest tip nu tintesc in mod direct tumora ci, in schimb, ele afecteaza abilitatea celulelor canceroase de a evita atacul sistemului imunitar. Rolul lor este de a elibera "franele" care impiedica limfocitele T (un tip de leucocite, parte a sistemului imunitar) sa distruga celulele canceroase.

Transferul de celule de adoptie ("adoptive cell transfer") - este un tratament care incearca sa accelereze capacitatea naturala a limfocitelor T de a lupta contra cancerului. In cadrul tratamentului, limfocitele T sunt preluate din tumoira pacientului, apoi cele care sunt cele mai active impotriva cancerulului sunt "cultivate" in laborator, in cantitati mari. Dupa alte tratamente facute de pacient (chimioterapie, radioterapie), limfocitele T care au fost dezvoltate in laborator vor fi administrate pacientului, cu ajutorului unui ac, si injectate in vena.

Anticorpi monoclonali - sunt proteine ale sistemului imunitar produse in laborator. Acesti anticorpi sunt creati pentru a se lipi/fixa de tinte specifice care se gasesc pe celulele canceroase. Unii anticorpi monoclonali marcheaza celulele canceroase, astfel incat acestea sa fie mai bine "vazute" si apoi distruse de sistemul imunitar.

Vaccinurile pentru a trata cancerul - acestea functioneaza impotriva cancerului, stimuland raspunsul imun la celulele canceroase. Vaccinurile acestea de tratament sunt diferite de cele care ajuta la prevenirea anumitor boli.

Tipuri de imunoterapie care amplifica raspunsul imun, pentru ca organismul sa lupte contra cancerului:

  • Citokinele - sunt proteine produse de celulele corpului, ele indeplinesc roluri importante in raspunsurile imune normale si in ce priveste modul in care sistemul imunitar este capabil sa raspunda la acea forma de cancer. Pentru a trata cancerul, sunt folosite doua tipuri principale de citokine: interferonul si interleukinele.
  • BCG - Bacilul Calmette-Guerin este o imunoterapie care este folosita pentru a trata cancerul de vezica. BCG este o forma "slabita" a bacteriei care provoaca tuberculoza.

Ce cancere pot fi tratate cu ajutorul imunoterapiei

Inhibitorii punctelor de control pot fi folositi pentru a trata: melanomul (un tip de cancer de piele), cancerul de vezica, cancerul renal, cancerul capului si al gatului, limfomul non-Hodgkin, cancerul pulmonar cu celule non-mici.

Anticorpii monoclonali pot fi folositi de medicii oncologi pentru a tinti: cancerul la creier, cancerul mamar, leucemia limfocitara cronica, cancerul colorectal, limfomul Hodgkin si limfolul non-Hodgkin, cancerul pulmonar, cancerul ovarian, cancerul de prostata, cancerul la stomac.

Imunoterapia prin care medicii "reprogrameaza" limfocitele pacientului si le fac sa tinteasca, de fapt, cancerul, a fost aprobata pentru a trata doar doua tipuri de cancer*:

  1. limfoamele cu celule B mari
  2. leucemia limfoblastica acuta.


Vaccinurile pot ajuta, oferind pacientului protectie impotriva virusurilor care au fost asociate cu anumite forme de cancer:

  • Virusul papiloma uman (HPV), care poate cauza cancere in zona organelor genitale, cervixului (colului uterin), anusului si gatului.
  • virusului hepatitic B, care poate duce la cancer hepatic
  • alt tip de vaccin care poate sa lupte contra unui anumit tip de cancer de prostata, la barbati.

Cum se administreaza imunoterapia

Diferitele forme ale imunoterapiei pot fi administrate pacientilor cu cancer in mai multe moduri, cum ar fi:

Pe cale intravenoasa - imunoterapicele intra direct in vena pacientului.

Pe cale orala - imunoterapicele sunt disponibile sub forma de pilule sau capsule, pe care pacientul le inghite.

Topic (se aplica local) - imunoterapicele sunt disponibile sub forma de crema, pe care pacientul o aplica pe piele. Acest tip de imunoterapie poate fi folosit pentru cancerul de piele depistat in stadiu foarte incipient.

Pe cale intravezicala - imunoterapicele sunt injectate direct in vezica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • National Cancer Institute - https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/immunotherapy#ui-id-2
  • * WebMD - https://www.webmd.com/cancer/lymphoma/immunotherapy-different-cancers

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0