Schimbările în stilul de viață la pacienții cu cancer pulmonar

După primirea diagnosticului de cancer la plămâni, e necesar ca pacientul să facă o serie de schimbări la capitolul stil de viață, schimbări care să îl ajute să amelioreze simptomele, dar și să încetinească evoluția cancerului și să îmbunătățească calitatea vieții. 

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai frecvente forme de cancer și poate avea un impact semnificativ asupra stilului de viață al pacientului. Acest impact poate fi resimțit atât la nivel fizic, cât și emoțional, și poate afecta calitatea vieții pacientului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Despre cancerul pulmonar

Cancerul la plămâni este o boală gravă, cu o rată ridicată de mortalitate, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Este cel mai frecvent tip de cancer la bărbați și al doilea cel mai frecvent tip de cancer la femei.

Există mai multe tipuri de cancer pulmonar, dar cel mai frecvent tip este carcinomul pulmonar cu celule mici. Acest tip de cancer se răspândește rapid și poate fi mai dificil de tratat decât alte tipuri de cancer pulmonar.

Simptomele cancerului pulmonar pot include tuse persistentă, dureri toracice, slăbiciune și pierdere în greutate. Deși aceste simptome pot fi cauzate și de alte probleme de sănătate, este important să se consulte un medic dacă se suspectează cancer pulmonar.

Diagnosticarea cancerului pulmonar poate include scanări CT, biopsii și alte teste imagistice. Tratamentul poate include terapie chirurgicală, radioterapie și terapie sistemică, cum ar fi chimioterapia.

Factorii de risc pentru cancerul pulmonar includ fumatul, expunerea la radiații și poluarea aerului, precum și anumite afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică și boala pulmonară interstițială. Este important să se monitorizeze semnele și simptomele timpurii ale cancerului pulmonar, cum ar fi tusea persistentă, durerea toracică, pierderea în greutate și slăbiciunea, pentru a se putea lua măsuri pentru diagnostic și tratament cât mai devreme posibil.

Stilul de viață poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții pacienților cu cancer pulmonar. Pacienții ar trebui să adopte un stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată și activitate fizică regulată, pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate și a se ajuta să se recupereze mai rapid. Deși tratamentul pentru cancerul pulmonar a progresat semnificativ în ultimii ani, boala rămâne o provocare pentru medici și pacienți.

Schimbări în stilul de viață al pacientului cu cancer pulmonar

Schimbările în stilul de viață pot fi necesare pentru a gestiona simptomele și efectele secundare ale tratamentului și pentru a sprijini procesul de vindecare. Este foarte important ca pacientul bolnav de cancer să adopte un stil de viață cât mai sănătos. Acesta ar trebui să facă o serie de schimbări la capitolul lifestyle:

Renunțarea la fumat 

În primul rând, pacientul care a primit diagnosticul de cancer pulmonar ar trebui să renunțe la fumat. Fumatul nu vă face altceva decât să accelereze evoluția bolii. Fumul de țigară crește riscul de complicații ale cancerului pulmonar, dar încetinește totodată și vindecarea țesuturilor. Renunțarea la fumat va întări și sistemul imunitar. 

Adoptarea unei alimentații sănătoase

O dietă sănătoasă va asigura organismului nutrienții de care are nevoie pentru a se vindeca dar și pentru repararea țesuturilor. Starea de spirit este și ea îmbunătățită de o dietă sănătoasă. Fructele, legumele, grăsimile sănătoase și cerealele integrale ar trebui să facă parte din alimentația bolnavului diagnosticat cu cancer la plămâni. 

Cancerul, dar și tratamentul pentru cancer, poate reduce apetitul. Este necesar ca pacientul să facă eforturi și să se hrănescă corespunzător, pentru ca organismul să se vindece. 

Practicarea unui sport în mod regulat 

Bolnavul de cancer ar trebui să facă mișcare, de preferat activități sportive de intensitate slabă sau moderată. Sportul energizează corpul, susține sistemul imunitar și totodată îmbunătățește starea de spirit. 

Odihnă corespunzătoare 

Oboseala este unul dintre principalele simptome ale cancerului, însă totodată și o consecință a tratamentului pentru cancerul pulmonar. Odihna corespunzătoare este importantă, de aceea pacientul trebuie să își facă un program de somn pe care să îl respecte cu strictețe. 

Managementul stresului 

Stresul poate avea un impact negativ asupra sănătății și poate agrava simptomele cancerului pulmonar. Pacienții pot încerca tehnici de management al stresului, cum ar fi meditația, yoga și terapia prin exprimare, pentru a-și îmbunătăți starea de spirit.

Caută sprijinul comunității 

Primirea unui diagnostic atât de dur poate îngrozi pe oricine. Anxietatea, depresia și tulburările de somn apar adesea din cauza impactului emoțional pe care un asemenea diagnostic îl are asupra individului. De accea, este recomandat ca pacientul să primească sprijinul familiei și prietenilor, să apeleze la un psihoterapeut, dar și să caute ajutor în sânul grupurilor de suport. 

 

 

Reducerea riscului de infecții 

Atât cancerul, cât și tratamentul administrat în caz de cancer pulmonar, suprimă activitatea sistemului imunitar. Acest lucru crește riscul de infecție, iar infecțiile, fie ele și banale, pot avea consecințe serioase în cazul bolnavilor care suferă de cancer. Poți reduce riscul de infecție prin respectarea următoarelor indicații: 

  • Spală-ți mâinile des pentru a reduce șansele de a contracta germeni.
  • Ține mereu la îndemăna un dezinfectant pe care să îl folosești atunci când nu te poți spăla pe mâini.
  • Evită locurile aglomerate, în special în perioada virozelor și gripelor. 
  • Dezinfectează suprafețele cu care intri în contact. 
  • Discută cu medicul tău despre imunizarea împotrivă gripei sau pneumoniei

Terapia cu ozon și cu oxigen 

Pentru sporirea calității vieții, pacientul poate folosi autohemoterapia cu ozon, precum și terapiile cu mască de oxigen, normo sau chiar hiperbaric, care asigură o mai bună difuzare a oxigenului în țesuturi. După folosirea acestor terapii, pacientul va avea mai multă energie și calitatea vieții sale va fi sporită.

Schimbările în stilul de viață pot fi un pas important în gestionarea cancerului pulmonar și îmbunătățirea calității vieții pacientului. Este important să discuți cu medicul tău despre opțiunile disponibile și despre modul în care aceste schimbări în stilul de viață pot afecta tratamentul. De asemenea, pacienții ar trebui să fie conștienți de faptul că aceste schimbări pot necesita timp și efort, dar pot aduce îmbunătățiri semnificative ale stării lor de sănătate și calității vieții.

În plus, este important să se menționeze că fiecare pacient cu cancer pulmonar este unic și că aceste schimbări pot varia în funcție de starea individuală a pacientului. Este important să se lucreze împreună cu echipa de tratament pentru a se determina cele mai bune opțiuni de stil de viață pentru fiecare pacient.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Nutrition and physical activity during and after cancer treatment: an American Cancer Society guide for informed choices” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17135691/ 
“The role of palliative care in the management of patients with lung cancer” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7729591/ 
“The Relationship Between Coping Strategies, Quality of Life, and Mood in Patients with Incurable Cancer” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5160928/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0