

Persoanele nascute iarna au risc mai mic de cancer pulmonar?
Persoanele nascute iarna au risc mai mic de cancer pulmonar?
Persoanele nascute iarna au risc mai mic de cancer pulmonar?
Cercetările sugerează că luna în care ne naștem poate influența riscul de a dezvolta anumite afecțiuni, deși impactul este relativ mic. Astfel, se pare că, pe de o parte, oamenii născuți iarna au un risc mai redus de a face cancer pulmonar. Pe de altă parte, cei care trăiesc ani la rând în țări friguroase, au un risc mai mare de a dezvolta boala. Să vedem ce spun studiile și cum îți scazi riscul de cancer pulmonar.
Această legătură între data nașterii și sănătate are legătură cu unii factori de mediu sezonieri - cum ar fi expunerea la lumină solară, variațiile de temperatură, expunerea la diferiți alergeni și alți factori care afectează corpul mamei și al fătului în timpul sarcinii sau în primele luni de viață. Un studiu recent sugerează că există o legătură între anotimpul în care ne naștem și riscul de cancer pulmonar la maturitate.
Data nașterii influențează riscul de cancer pulmonar?
O echipă de cercetare din cadrul Facultății de Medicină a Universității din Beijing, China, a analizat legătura dintre data nașterii și cancerul la plămâni. Pentru realizarea acestui studiu, s-au folosit datele a peste 33.000 de pacienți. În urma analizării datelor fiecărui pacient, s-a observat că persoanele născute iarna au risc mai mic de a dezvolta cancer pulmonar, comparativ cu cei născuți primăvara, vara sau toamna.
Nu se cunoaște încă legătura dintre anotimp și riscul de cancer, însă specialiștii bănuiesc că modul în care funcționează sistemul imunitar pe timp de iarnă, precum și alegerile alimentare specifice sezonului rece ar putea fi responsabile pentru reducerea riscului unei asemenea afecțiuni pulmonare.
Cancerul la plămâni este unul dintre tipurile de cancer cu rata de vindecare extrem de scăzută. Tratamentul pentru cancer pulmonar este adesea ineficient din cauză că tumora la nivelul plămânilor este depistată prea târziu, când cancerul ajunge deja în stadiu avansat.
Dacă acesta ar fi depistat mai devreme, șansele de vindecare, precum și rata de supraviețuire pe o parioadă de 5 ani ar fi mai mari. Statistic vorbind, în România își pierd viața zilnic 28 de pacienți din cauza cancerului la plămâni, acest tip de cancer fiind cel care cauzează cele mai multe decese în rândul pacienților oncologici.
Țările în care e mai frig, fruntașe la cancer pulmonar
Deși pare că dacă te naști iarna ai un risc mai mic de cancer pulmonar, alte cercetări sugerează că dacă locuiești în țari în care este frig mai tot timpul anului, riscul de cancer este mai mare.
Astfel, multe studii care au arătat o rată sau incidență crescută a mortalității prin cancer în țările cu temperaturi medii anuale scăzute. În unele lucrări s-a constatat că țările în care de-a lungul anului este mai mult frig au o mortalitate prin cancer mai mare decât țările din acele zone ale lumii în care este mai cald. Mai exact, au găsit o corelație negativă între temperaturile medii anuale și ratele mortalității prin diverse tipuri de cancer, inclusiv pulmonar.
Autorii studiului mai notează că „frigul reprezintă un factor de stres foarte eficient care activează nervii simpatici și crește nivelul de norepinefrină în țesut și plasmă. Datele acumulate recent indică faptul că norepinefrina poate stimula carcinogeneza și progresia cancerului”.
Fumatul, principalul factor de risc pentru cancer pulmonar
Principalul factor de risc pentru cancerul la plămâni este fumatul, persoanele care fumează fiind predispuse la acest tip de cancer. Pe măsură ce anii trec, riscul de cancer pulmonar devine tot mai mare, chiar și în cazul celor care renunță la fumat. Oricum, renunțatul la fumat reprezintă cel mai eficient mod prin care pacientul poate reduce riscul de a dezvolta boala.
Un alt studiu efectuat de o echipă de cercetători americani de la Universitatea Vanderbilt a scos la iveală un lucru încurajator pentru persoanele care vor să își reducă riscul de cancer pulmonar: după 5 ani de la renunțarea la acest viciu, riscul de cancer înregistrează o scădere semnificativă. Este adevărat că fumătorii ar dori să afle că riscul de cancer dispare a doua zi după ce renunță la țigări, însă lucrurile nu sunt atât de simple.
Daunele produse de fumul de țigară la nivel pulmonar vor începe să dispară abia după 5 ani de la renunțarea la fumat. Concret, riscul de a dezvolta cancer la plămâni scade cu până la 39% în primii ani după renunțarea la fumat. Însă țigările sunt atât de periculoase pentru sănătatea pulmonară încât chiar și la 25 de ani după renunțarea la acest viciu, pacientul tot are un risc de trei ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar în comparație cu o persoană care nu a fumat niciodată.
Simptomele sunt de multe ori confundate de pacient cu cele ale altor boli
Simptomele cancerului la plămâni pot fi, ca în cazul celorlalte tipuri de cancer, puse pe seama altor afecțiuni pentru perioade îndelungate. De aceea, acest tip de cancer este diagnosticat de cele mai multe ori prea târziu. Cu cât pacientul identifica mai devreme simptomele de cancer pulmonar și ia atitudine, cu atât mai mari sunt șansele sale de vindecare. Printre simptomele prin care se poate manifesta cancerul la plămâni se numără următoarele:
- Tuse persistentă
- Tuse cu spută sau sânge
- Respirație greoaie
- Respirație șuierătoare (wheezing)
- Scăderea inexplicabilă în greutate
- Răgușeală
- Dureri osoase
- Dureri de cap
Este important să se înțeleagă că fumatul este principalul factor de risc în cancerul la plămâni, iar marele avantaj este că acesta este un factor de risc controlabil. Expunerea la radon, azbest, dar și la poluare reprezintă alți factori de risc pentru dezvoltarea cancerului la plămâni, însă cele mai multe cazuri de cancer pulmonar apar pe fondul fumatului.
Cum se poate scădea riscul de cancer pulmonar?
Reducerea riscului de cancer pulmonar implică adoptarea unor măsuri care vizează atât evitarea factorilor de risc, cât și îmbunătățirea stării generale de sănătate.
Renunțarea la fumat
Fumatul este, așa cum am discutat, principala cauză a cancerului pulmonar, responsabil pentru aproximativ 85% dintre cazurile de boală. Chiar și fumatul pasiv (inhalarea fumului de țigară de la alții) crește riscul. Renunțarea la fumat, indiferent de vârstă, scade semnificativ riscul de cancer pulmonar, iar riscul continuă să scadă pe măsură ce timpul trece de la ultima țigară.
Evitarea expunerii la radon
Radonul este un gaz radioactiv natural care poate fi prezent în casele situate în anumite zone geografice. Testarea locuinței pentru nivelul de radon și folosirea sistemelor de ventilație adecvate, dacă nivelul de radon este ridicat, pot ajuta la reducerea riscului de cancer pulmonar.
Limitarea expunerii la substanțe toxice
Expunerea pe termen lung la substanțe cancerigene precum azbestul, arsenicul, cromul sau emisiile chimice industriale crește riscul de cancer pulmonar. Persoanele care lucrează în medii industriale ar trebui să poarte echipament de protecție adecvat și să respecte regulile de siguranță.
Adoptarea unei alimentații sănătoase
O alimentație mai bogată în fructe și legume, care conțin antioxidanți și fibre, poate contribui și aceasta la reducerea riscului de cancer pulmonar. Antioxidanții ajută la combaterea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi, iar fibrele susțin sănătatea sistemului imunitar și reduc inflamațiile din corp.
Evitarea poluării și a expunerii la fum toxic
Poluarea aerului, în special cea din interior (de la fumul de lemn, gaze de la sobe și sobe pe cărbune), este un factor de risc pentru cancerul pulmonar. Este util să aerisești bine încăperile și să folosești filtre de aer sau hote eficiente. Dacă locuiești într-o zonă foarte poluată, e bine să investești acasă într-un purificator de aer.
Activitatea fizică regulată
Activitatea fizică nu doar că ajută la întărirea sistemului imunitar, dar contribuie și la îmbunătățirea funcției pulmonare. Studiile arată că exercițiile fizice regulate pot reduce riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer, inclusiv cel pulmonar.
Screeningul pentru cancer pulmonar
Dacă ești fumător de cursă lungă sau ai renunțat la fumat de curând, discută cu medicul de familie despre screeningul pentru cancerul pulmonar. În cazul persoanelor cu risc ridicat, cum ar fi fumătorii sau foștii fumători sau oamenii care au lucrat în medii toxice, screeningul cu CT de doză redusă poate ajuta la detectarea precoce a cancerului de plămâni.
Limitarea consumului de alcool
Consumul excesiv de alcool a fost asociat cu un risc mai ridicat de cancer, inclusiv cel pulmonar, în special dacă abuzul de alcool este combinat cu fumatul.
Evitarea suplimentelor cu beta-caroten
Unele cercetări au arătat că suplimentele cu beta-caroten pot crește riscul de cancer pulmonar la fumători. Este mai bine să obții beta-carotenul din surse naturale, cum ar fi fructele și legumele, decât din suplimente.
Astfel, schimbările care depind de tine, cum ar fi renunțarea la fumat, menținerea unei diete sănătoase și aerisirea adecvată a locuinței, au un impact major pe termen lung asupra reducerii riscului de cancer pulmonar. Dacă ai un istoric familial de cancer pulmonar (părinți, frați) sau alte tipuri de cancer, cere sfatul medicului legat de reducerea riscului personal.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Prevention.Lung cancer
https://www.nhs.uk/conditions/lung-cancer/prevention/
Science Direct - Increased cancer incidence in “cold” countries: An (un)sympathetic connection?
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306456519306370
Studiul „Increased cancer incidence in “cold” countries: An (un)sympathetic connection?”, apărut în Journal of Thermal Biology, Volume 89, April 2020, 102538, https://doi.org/10.1016/j.jtherbio.2020.102538, autori: Boris Mravec, Miroslav Tibensky
Pub Med - Birth in winter can reduce the risk of lung cancer: A retrospective study of the birth season of patients with lung cancer in Beijing area, China
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28426385/
Studiul „Birth in winter can reduce the risk of lung cancer: A retrospective study of the birth season of patients with lung cancer in Beijing area, China”, apărut în Chronobiol Int. 2017;34(4):511-518. doi: 10.1080/07420528.2017.1305964, autori: Yu Hao et al.
Te-ar mai putea interesa și...