Ozonoterapia sau terapia cu ozon - ce beneficii are
Ozonoterapia sau terapia cu ozon - ce beneficii are
Ozonoterapia sau terapia cu ozon - ce beneficii are
Ozonoterapia este o procedură medicală, folosită în numeroase afecțiuni reumatice, artroze, dar și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire și pentru stimularea sistemului imunitar. În medicină, folosirea unui gaz ca tratament medical este neobișnuit, dar există tehnici speciale prin care acesta poate fi utilizat în siguranță. Este important de știut că ozonul poate fi toxic atunci când este inhalat, de aceea, terapia trebuie să efectuată de un specialist.
Ozonoterapia este o terapie care se bazează pe injectarea sau insuflarea în organism a unei anumite cantități de ozon. Oamenii de știință spun că ozonoterapia poate fi benefică prin:
- inactivarea bacteriilor, virusurilor, ciupercilor, paraziților;
- stimularea sistemului imunitar pentru a accelera vindecarea organismului;
- îmbunătățirea circulației sangvine prin curățarea arterelor și venelor;
- curățarea sângelui și a limfei;
- normalizarea producției de hormoni și de enzime;
- reducerea durerii;
- oprirea sângerării;
- limitarea daunelor accidentului vascular cerebral
- tratarea aritmiei cardiace;
- reducerea riscului de complicații cauzate de diabet;
- îmbunătățirea memoriei.
Este această terapie o metodă sigură?
Potrivit unui studiu efectuat în 2011, efectele terapiei cu ozon sunt consecvente și sigure1. Cu toate acestea, ozonul în sine are efecte periculoase. Expunerea la ozon este asociată cu o creștere semnificativă a riscului de deces din cauza unor complicații respiratorii și are efecte toxice bine cunoscute asupra plămânilor, atunci când sunt prezenți poluanți acizi în smog. Chiar și cantitățile mici de ozon pot irita plămânii și gâtul, ducând la tuse, respirație îngreunată și deteriorarea țesutului pulmonar care este mai susceptibil la infecții.
Au fost și cazuri când terapia cu ozon a avut efecte adverse, unele dintre ele fiind foarte severe, precum:
- probleme respiratorii;
- umflarea venelor;
- risc crescut de accident vascular cerebral;
- afectarea timpanului;
- embolie pulmonară și deces, atunci când ozonul a fost administrat intravenos.
Aceste efecte adverse sunt rare și, în circumstanțe normale, terapia cu ozon este considerată sigură.
Terapia cu ozon este folosită și în următoarele probeleme de sănătate:
Tulburări de respirație
Persoanele cu tulburări de respirație pot fi candidați pentru terapia cu ozon. Injectarea sau insuflarea în organism a unei anumite cantități de ozon este benefică celor cu boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), însă nu și celor cu astm, atrag atenția specialiștii.
Diabet
Terapia cu ozon este benefică și în diminuarea riscului de complicații cauzate de diabet. Complicațiile survin, de obicei, din cauza stresului oxidativ din organism. De asemenea, persoanele cu diabet se confruntă cu vindecarea slabă a rănilor. Potrivit unui studiu din 2015, ozonoterapia ar putea fi de ajutor pentru repararea pielii și țesuturilor 2.
Tulburări imune
Terapia cu ozon pare să aibă beneficii pentru persoanele cu tulburări imune, deoarece poate ajuta la stimularea sistemului imunitar. Un studiu efectuat in vitro în 1991 arată că terapia cu ozon ar putea inactiva complet virusul HIV. Totuși, în urma unei cercetări din 2008, oamenii de știință spun că ozonoterapie nu are nicio valoare terapeutică asupra persoanelor cu HIV. Sunt necesare mai multe cercetări privind utilizarea terapiei cu ozon pentru tratamentul HIV.
Mai multe studii clinice de terapie cu ozon sunt în derulare pentru a identifica cât de benefică este această terapie pentru numeroase afecțiuni. În prezent, terapia cu ozon este studiată în vederea stabilirii dacă este sau nu benefică pentru persoanele cu artrită la genunchi și alte boli inflamatorii, dar rezultatele nu sunt încă disponibile. Persoanele cu dureri de spate din hernie de discuri pot beneficia, de asemenea, de ozonoterapie.
Utilizarea ozonului în stomatologie devine o practică din ce în ce mai populară, atât pentru igienizarea dinților, cât și dezinfectarea echipamentelor. Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru ca această terapie să fie folosită pe scară largă.
Ce efecte adverse poate să aibă terapia cu ozon
Înainte de a începe tratamentul, trebuie făcută analiza Glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza (G6-PDH), altfel terapia poate genera anemii dacă G6-PDH nu este prezentă. Efectele secundare ale terapiei cu ozon pot varia în funcție de tipul de tratament aplicat.
- Ozonul nu trebuie inhalat în niciun caz. Dacă intră în gură, nas sau ochi, poate provoca tuse, greață, vărsături sau dureri de cap. O expunere mai severă poate duce la complicații respiratorii.
- Dacă se administrează terapie cu ozon, folosind insuflație prin rect, persoana în cauză se poate confrunta cu disconfort ușor, crampe și flatulență. Aceste efecte secundare sunt temporare.
Sursă foto: Shuttertstock
Bibliografie:
1 Studiul „Ozone therapy: A clinical review”, publicat în Journal of Natural Science, Biology and Medicine, în ianuarie 2011, autori: A. M. Elvis și J. S. Ekta
2 Studiul „[The results of combined ozone therapy using in complex treatment of soft tissues infections in patients with diabetes mellitus type II]”, publicat în 2015, autori: Vinnik IS, Salmina AB, Tepliakova OV, Drobushevskaia AI, Pozhilenkova EA, Morgun AV, Shapran MV, Kovalenko AO
http://europepmc.org/article/med/26031822#abstract
3 Studiul „Lack of efficacy of ozone therapy in HIV infection”, publicat în Clinical Microbiology and Infection, în 2008, autori: Velio Bocci, Giulietta Venturi, Marinunzia Catucci, Pier Egisto Valensin, Maurizio Zazzi
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1469-0691.1998.tb00355.x
Medical News Today - What is ozone therapy? Benefits and risks
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320759
Healthline - What Is Ozone Therapy?
https://www.healthline.com/health/ozone-therapy