Varicele si telangiectaziile: factori de risc si tratament

Pentru multi oameni, venele varicoase si telangiectazia (venele paianjen - o variatie comuna, usoara, a venelor varicoase) sunt doar o preocupare din punct de vedere estetic, insa pentru alte persoane, varicele pot provoca durere si disconfort. Sunt situatii in care boala venoasa severa poate produce consecinte sistemice grave si poate duce la pierderea vietii sau a membrelor.

Simptomele varicelor se pot complica sau agrava cu:

  • edeme gambiere,
  • durere si inflamatie importanta la nivelul gambei,
  • tromboflebita superficiala,
  • ulceratii varicoase,
  • sangerari
  • invinetirea piciorului dupa trumatisme minore.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este necesar un consult de specialitate daca edemul (umflarea) apare brusc, daca apar durerea si tumefierea unei vene superficiale (flebita), daca apare o sangerare a varicelor dupa un traumatism minor sau o daca apare o ulceratie.

Insuficienta venoasa cronica este o boala care, daca este depistata si tratata la timp, are sanse mari de vindecare, inlaturand pericolul complicatiilor grave.

Metodele chirurgicale moderne, mai ales laserul, sunt usor de suportat si au rezultate excelente.

Ciorapii elastici sunt folositori nu numai persoanelor bolnave, ci si celor sanatoase in anumite conditii: calatoria cu avionul, ortostatism prelungit, etc.

Ce trebuie sa stii despre telangiectazii

Telangiectaziile reprezinta o afectiune in care vasele mici de sange (venule dilatate) determina aparitia unor linii rosii sau unor modele pe piele asemanatoare cu niste firicele rosii. Aceste modele sau telangiectazii se formeaza treptat si adesea in "ciorchine". Ele sunt uneori cunoscute si sub numele de "vene panza de paianjen" sau "vene in panza de paianjen", din cauza aspectului lor ce aminteste de o panza de paianjen fina.

Telangiectaziile sunt frecvent intalnite in zonele care se observa cu usurinta (cum ar fi buzele, nasul, ochii, degetele si obrajii), insa uneori pot sa apara si pe picioare. Ele pot cauza disconfort, iar unele persoane le considera inestetice.

Desi telangiectaziile sunt, de regula, benigne, ele pot fi semnul unei afectiuni grave. De exemplu, telangiectazia hemoragica ereditara este o afectiune genetica rara, care inseamna ca acestea pot pune viata in pericol. In loc sa se formeze pe piele, telangiectaziile cauzate de aceasta boala pot sa apara in organe vitale, precum ficatul. Ele se pot rupe, cauzand sangerari masive (hemoragii).

Cum recunosti simptomele de telangiectazie

Telangiectaziile pot fi inconfortabile. Aceste vene in forma de panza de paianjen, in general, nu pun viata in pericol, dar unele persoane le considera inestetice. Ele se dezvolta treptat si pot fi agravate de starea de sanatate si de produsele de infrumusetare care cauzeaza iritatii ale pielii, cum ar fi sapunurile abrazive si buretii prea abrazivi.

Simptomele includ:

  • durere (asociata cu presiunea exercitata pe venule/venele mici)
  • mancarimi
  • semne rosii asemanatoare cu panza de paianjen sau modele pe piele.

Cine are risc crescut de a dezvolta telangiectazii?

Telangiectazia este o afectiune frecventa a pielii, intalnita chiar si in randul persoanelor sanatoase. Cu toate acestea, anumite persoane au un risc mai mare de a dezvolta telangiectazii, in comparatie cu alti oameni. Iata persoanele care au un risc ridicat:

  • persoanele care lucreaza in aer liber,
  • cele care stau jos sau stau in picioare toata ziua,
  • cele care consuma mult alcool,
  • femeile care sunt insarcinate,
  • seniorii sau varstnicii (telangiectaziile se formeaza deseori pe masura ce pielea imbatraneste),
  • cele care au rozacee, sclerodermie, dermatomiozita sau lupus eritematos sistemic,
  • persoanele care folosesc corticosteroizi.

Tratamentul pentru telangiectazii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul in cazul dilatatiilor venelor mici se axeaza pe imbunatatirea aspectului pielii. Diferitele metode de tratament includ:

  1. Terapia cu laser: laserul tinteste vasul de sange dilatat si il "sigileaza", il inchide practic (aceasta metoda implica putina durere si are o perioada scurta de recuperare)
  2. Chirurgia: vasele de sange dilatate pot fi indepartate chirurgical (aceasta metoda poate fi foarte dureroasa si poate duce la o perioada lunga de recuperare)
  3. Scleroterapia: se concentreaza pe deteriorarea captuselii interioare a vasului de sange, prin injectarea acestuia cu o solutie chimica ce provoaca un cheag de sange care prabuseste, ingroasa sau cicatrizeaza venulele, adica vasele mici de sange. De obicei, nu e nevoie de perioada de recuperare, desi s-ar putea sa existe anumite restrictii temporare in ceea ce priveste exercitiile fizice.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0