Cauze și remedii pentru cârcei și crampe musculare
Cauze și remedii pentru cârcei și crampe musculare
Cauze și remedii pentru cârcei și crampe musculare
Cârceii și crampele musculare apar în urma contracțiilor bruște și involuntare ale mușchilor. Acestea pot dura de la câteva secunde la câteva minute. Cârceii pot apărea atât ziua, în timp ce îți desfășori activitățile cotidiene, cât și noaptea, în timpul somnului.
Crampele musculare au ca rezultat contracția continuă, involuntară, dureroasă și localizată a unui întreg grup muscular, a unui singur mușchi sau a unor fibre musculare selectate. În general, crampa poate dura de la minute la câteva secunde pentru cauze idiopatice sau cunoscute, atât la subiecți sănătoși sau în prezența unor afecțiuni.
Palparea zonei musculare a crampei va dezvălui un nod. Crampele musculare asociate exercițiului fizic sunt cea mai frecventă afecțiune care necesită intervenție terapeutică în timpul sportului. Este important de reținut că în cazul unei contracții dureroase care este limitată la o anumită zonă, nu înseamnă necesar că problema este locală.
Există mai multe părți ale corpului în care este cel mai probabil să apară crampele musculare: abdomen, brațe, picioare, partea din spate a coapselor, mâini, partea din față a coapsei, spatele gambelor sau partea inferioară a picioarelor.
De ce apar cârceii sau crampele musculare
Unul dintre motivele pentru care apar cârceii sau crampele musculare sunt exercițiile fizice intense sau accidentările, mai ales în folosirea excesivă a unor grupe de mușchi neobișnuite cu efortul.
Sarcina – cârceii sau crampele musculare pot apărea la femeile gravide din cauza lipsei de calciu și magneziu din ultimele luni de sarcină. Alte simptome ale deficitului de magneziu implică palpitațiile și oboseala cronică. Magneziul îndeplinește diferite sarcini în corpul nostru, pe lângă funcția stabilizatoare a formării osoase, acesta reglează metabolismul energetic celular și este implicat în activarea a peste 600 de enzime. Un aport adecvat de magneziu reglează funcțiile sistemului cardiovascular și asigură o tensiune arterială normală, ajutând în rezistența la stres. În plus, magneziul este important pentru controlul contracțiilor musculare și, în special, pentru relaxarea acestora.
Expunerea la temperaturi scăzute, în special la apă rece. Acest lucru se activează mai ales în cazul sportivilor care stau cu membrul accidentat sau cu leziuni, în apă rece pentru ameliorarea leziunii.
Alte cauze ale cârceilor sau crampelor musculare sunt:
- Probleme ale glandei tiroide
- Probleme renale
- Boli de ficat
- Boli ce țin de circulația sanguină
- Statul într-o postură nefirească pentru o perioadă îndelungată de timp
- Deficitul de potasiu, calciu și magneziu
- Lipsa de hesperidină, un bioflavonoid cunoscut și ca vitamina P
- Deshidratarea
- Anumite medicamente precum steroizii, diureticele și chiar și pilulele contraceptive
- Boli infecțioase precum tetanosul
- Întoxicarea cu substanțe otrăvitoare precum mercurul
- Afectarea unor nervi de-a lungul coloanei vertebrale
- Circulație sanguină proastă în zona picioarelor (insuficiență venoasă, arteriopatii și altele)
Crampele musculare apar și la mâini și se numesc crampele scriitorului - cunoscute și sub numele de distonia (tulburare neurologică) specifică a mâinii folosite pentru scris. Se întâlneşte în special între 30 şi 50 de ani. Studii recente demonstrează diferite anomalii ale rețelei neuronale centrale, atât ca activitate, cât și ca volum modificat, care implică unele zone ale cortexului, cerebelului și ganglionilor bazali.
La persoanele cu diabet, apariția crampelor este legată de prezența neuropatiei, cu hiperexcitabilitatea nervului periferic. Diabetul de tip 1 are un procent mai mic de crampe (aproximativ 60%) comparativ cu diabetul de tip 2 (aproximativ 80%). În diabetul de tip 2, nefropatia este un alt factor de crampe. O altă cauză probabilă a crampelor este legată de alterarea vascularizației periferice, creând episoade de ischemie și crampe.
Cum scapi de cârcei sau crampe musculare
Există o serie de metode prin care poți grăbi dispariția unei crampe musculare, însă trebuie să o găsești pe cea care funcționează pentru tine. Iată ce metode sunt eficiente în tratarea crampelor musculare:
- Când se activează o crampă musculară sau un cârcel, este indicat să te oprești din activitatea pe care o faci și să întinzi ușor muschiul afectat. În plus, este indicat să masezi ușor zona pentru a întinde nodul creat. Aceasta este una dintre cele mai bune modalități de a obține o ușurare imediată a crampelor musculare;
- Un duș sau o baie fierbinte pentru relaxarea musculară și pentru stimularea circulației sanguine. Poți adăuga sare Epsom în cadă înainte de baie pentru echilibrarea nivelului de magneziu din organism;
- O compresă caldă aplicată pe mușchiul cu pricina;
- O compresă rece, cu gheață;
- Geluri ori medicamente antiinflamatoare, luate la recomandarea medicului;
- Hidratarea intensă, dacă este cazul chiar și cu ajutorul sărurilor pentru rehidratare;
- Masarea zonei cu ulei de cuișoare, care are proprietăți antiinflamatoare.
Cum să previi cârceii sau crampele musculare
Cârceii pot fi preveniți prin simpla respectare a unor reguli banale precum:
Hidratează-te suficient – consumă multe lichide, mai ales dacă practici o activitate fizică intensă și solicitantă, care te face să transpiri abundent. Pentru a verifica dacă te hidratezi corespunzător, verifică-ți culoarea urinei – dacă este galbenă, nu consumi suficiente lichide, însă dacă are o nuanță de galben deschis sau este chiar transparentă, atunci consumul de lichide este suficient.
Adoptă o dietă sănătoasă – asigură-te că ai o dietă bogată în minerale precum calciu, potasiu și magneziu. Dacă faci efort fizic intens, mănâncă o banană, de exemplu pentru potasiu, în combinație cu lactate, care aduc calciu. Dacă nu este posibil apelează la suplimentele pe bază de calciu și magneziu, care vor ameliora rapid intensitatea cârceilor și le vor face să dispară. Cele mai bune surse de magneziu sunt semințele de dovleac, fasolea verde, sparanghelul, țelina, semințele de in.
Întinde-ți mușchii zilnic – dimineața, când te trezești, dar și seara, înainte de culcare, întinde-ți bine mușchii făcând câteva mișcări simple, dar ample.
Fă-ți întotdeauna încălzirea înainte de a face sport – nu sări niciodată peste încălzire înainte de a practica orice tip de activitate fizică altfel mușchii tăi te vor pedepsi pentru asta cu crampe pe cinste. Asigură-te că încălzești fiecare grupă de mușchi și abia apoi fă exerciții. De asemenea, masarea mușchilor și întinderea acestora la finalul antrenamentelor poate preveni apariția cârceilor.
Nu face dintr-o dată un efort prea mare – mărește intensitatea antrenamentelor treptat, de la o zi la alta, niciodată brusc. Astfel, mușchii vor fi pregătiți să facă față efortului.
Încheie orice antrenament cu un duș fierbinte – la finalul oricărui antrenament solicitant fă-ți un duș fierbinte pentru a relaxa mușchii.
Alege alimente bogate în hisperidină, întâlnită în mod natural în compoziția unor fructe și legume (în asociere cu vitamina C) precum rutina (din hrișcă), citrinul, quercetina.
Consumă alimente bogate în flavonoide. Flavonoidele se găsesc în multe legume, nuci, semințe, cereale, ceai, cafea, cacao, vin, fructe de culoare închisă (precum murele, fructele de soc sau dudele).
Include ananas în dieta ta. Ananasul conține o enzimă numită bromelaina, care contribuie la refacerea țesuturilor lezate, ameliorând astfel crampa musculară.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Leg cramps - https://www.nhs.uk/conditions/leg-cramps/
Muscle Cramps - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499895/
Magnesium for skeletal muscle cramps - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32956536/
Te-ar mai putea interesa și...