Ciorapii medicinali de compresie: cum ajuta in cazul insuficientei venoase

Insuficienta venoasa cronica este un sindrom clinic care se instaleaza ca urmare a unor tulburari cronice ale circulatiei venoase de la nivelul picioarelor. Printre mijloacele de tratament ale acestei tulburari se afla si ciorapii compresivi medicinali.

Cum ajuta terapia compresiva (ciorapii compresivi medicinali)

In insuficienta venoasa cronica, tratamentul are drept scop ameliorarea simptomelor existente si prevenirea aparitiei unor noi simptome. Potrivit medicilor, terapia compresiva are rolul de a reduce hipertensiunea venoasa de la nivelul picioarelor si de a proteja peretele venos de efectul acestei tensiuni crescute. Compresia vine in sprijinul pompei musculare, insa in acelasi timp ajuta si la diminuarea cantitatii de lichid care se revarsa din vene, ducand astfel la diminuarea edemului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Exista mai multe modalitati de compresie. Aceasta se poate realiza fie cu ajutorul ciorapului compresiv, fie cu ajutorul unor feşe compresive.

Imbunatatesc circulatia sangelui

Cel mai frecvent intalnit tratament pentru insuficienta venoasa este prescrierea ciorapilor medicinali de compresie. Acesti ciorapi elastici speciali aplica o presiune la glezna si in partea inferioara a piciorului (gamba). Ciorapii compresivi ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui in picioare si pot reduce umflarea picioarelor.

In plus, ciorapii medicinali compresivi sunt disponibili intr-o gama variata de modele, exista modele de diferite lungimi si cu un grad de compresie diferit. Daca nu esti sigura ce ar trebui sa alegi, medicul tau te va ajuta sa decizi ce fel de tip de ciorapi de compresie sunt indicati in tratamentul tau.

O abordare conservativa

Ciorapii compresivi medicinali au multe avantaje in cazul persoanelor cu insuficienta venoasa cronica. Cea mai conservativa abordare a tratamentului este sa porti ciorapi compresivi medicinali. Acestia pot fi cumparati de la unele farmacii si de la magazinele cu echipamente medicale si sunt disponibili in stiluri si modele variate: pana sub genunchi, peste genunchi si tip ciorapi pantalon (dres).

Totodata, ciorapii medicinali au grade diferite de compresie, pentru a reduce hipertensiunea venoasa, variind de la 8 la 10 mmHg si pana la 40-50 mmHg. Medicul tau iti poate recomanda gradul de compresie care este indicat in cazul tau, in functie de simptomele pe care le ai.

Ce reguli trebuie sa respecti

Daca porti ciorapi compresivi medicinali, asigura-te ca ii dai jos la finalul zilei, pentru a-i spala si pentru a-i usca, dar si pentru a-ti curata si verifica pielea din zona picioarelor. Este important sa te asiguri ca ciorapii stau perfect mulati pe picioare si ca nu aluneca sau ca materialul nu se strange in unele zone. Ciorapii elastici de acest gen care nu se muleaza corespunzator pe picior pot sa agraveze insuficienta venoasa in zona in care materialul "se aduna".

Pot fi folositi in combinatie cu tratamentul medicamentos

Unele studii au aratat ca, prin combinarea ciorapilor medicinali compresivi cu medicamentele prescrise de medicul specialist, se poate imbunatati circulatia sangelui intr-un mod foarte eficient, atunci cand doar ciorapii compresivi nu reusesc sa controleze simptomele insuficientei venoase.

Comprimand venele de la nivelul picioarelor, valvele din interiorul acestor vene devin mai competente, hipertensiunea venoasa scade si astfel creste oxigenarea tesuturilor. Astfel, terapia compresiva (ne referim la ciorapii compresivi medicinali) este foarte importanta, spun medicii, si in tratamentul local al ulcerului venos, accelerand procesul de vindecare.

Sunt utili si in cazul varicelor

Ciorapii compresivi medicinali sunt accesibil, ei pot fi cumparati de la orice farmacie. Se muleaza pe picior si creeaza presiune, astfel incat circulatia sanguina in picioare sa se imbunatateasca. In plus, folosirea ciorapilor compresivi este utila in formele moderate de varice (vene varicoase).

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0