Ce înseamnă când ți se umflă doar un picior?

Ai observat în ultima vreme că unul dintre picioare este mai umflat, pielea mai intinsa și îți creează disconfort? Umflarea unui singur picior poate fi cauzată de diverse afecțiuni, de regula cu origine in disfunctiile cardiovasculare. Știi care sunt acestea și când este cazul să mergi de urgență la medic?

Edemul unilateral al extremităților inferioare sub genunchi rezultă de obicei din tromboză venoasă profundă, insuficiență venoasă sau limfedemul. Sunt implicate urmatoarele fenomene:

•    Acumularea de lichid (edem): atunci când țesuturile sau vasele de sânge din picioare rețin mai mult lichid decât ar trebui. Acest lucru se poate întâmpla dacă pur și simplu petreci o zi lungă în picioare. Dar poate fi, de asemenea, un semn că ești supraponderal sau nu faci suficiente exerciții. Uneori, poate însemna că ai afecțiuni medicale mai grave.
•    Inflamație: atunci când țesuturile din picioare se irită și se umflă. Este un răspuns natural dacă îți rupi un os, un tendon sau un ligament, dar poate fi, de asemenea, un semn al unei boli inflamatorii mai grave, cum ar fi artrita.

Retine ca debutul brusc al umflării unui singur picior, însoțit de durere în mușchiul gambei, poate fi cauzat si de un  cheag de sânge prin instalarea trombozei venoase profunde la nivelul uneia dintre venele piciorului. Dacă se întâmplă acest lucru, solicitați imediat asistență medicală! 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Umflarea unilaterală a picioarelor s-a constatat si in cazuri relativ neobișnuite de edem, precum lipedemul. Lipedemul este o boală caracterizată prin depunerea subcutanată de țesut adipos și, deși diagnosticată foarte rar în ambulatoriile de cardiologie generală. S-a demonstrat insa, că este o cauză a edemului extremităților inferioare în aproximativ o cincime din cazuri în clinicile specializate.

 

Ce cauzează acumularea de lichide?

Mai multe lucruri pot duce la un plus de lichid sau edem la un picior sau la ambele:

1. Insuficiență cardiacă congestivă: Acest lucru se întâmplă atunci când inima este prea slabă pentru a pompa tot sângele de care are nevoie corpul. Aceasta duce la acumularea de lichide, mai ales la nivelul picioarelor.

2. Alterarea functionalitatii sistemului venos

Tromboza venoasă profundă (TVP): dacă suferi de această afecțiune, înseamnă că există un cheag de sânge format într-o venă din picior. Acesta s-ar putea desprinde și migra până la plămâni. Când se întâmplă acest lucru, există riscul de embolie pulmonară, care îți poate pune viața în pericol.

Tromboflebită sau tromboflebită superficială (TVS): cheagurile se formează mai aproape de suprafața pielii și este puțin probabil să se desprindă. Unul dintre primele simptome ale tromboflebitei este umflarea unui picior (în special a gambei). Mergi imediat la medic dacă prezinți umflături la un picior sau oricare dintre aceste alte simptome:

-    Dureri de picioare, sensibilitate sau crampe
-    Pielea colorată în roșu sau albastru
-    Piele care se simte caldă

Vene varicoase și insuficiență venoasă cronică: aceste afecțiuni apar atunci când valvele din interiorul venelor piciorului devin nefuncționale și fac ca sângele să se blocheze la nivelul picioarelor, formând varice. Uneori, acestea îți pot face picioarele să se umfle și pot cauza și dureri. 

3. Probleme cu rinichii

Insuficiența renală cronică: apare atunci când rinichii nu funcționează așa cum ar trebui. În loc să filtreze apa și materialele reziduale din sânge, lichidul se adună în corp, ceea ce provoacă edeme la nivelul brațelor și picioarelor.

Poți observa, de asemenea, simptome precum:

-    Oboseală
-    Respirație scurtă
-    Greaţă
-    Sete excesivă
-    Vânătăi și sângerări

Insuficiența renală acută: atunci când rinichii încetează brusc să funcționeze. Afecțiunea poate provoca, de asemenea, umflarea picioarelor și a gleznelor.

4. Anumite medicamente

Uneori, umflarea picioarelor poate fi un efect secundar nedorit al medicamentelor eliberate pe bază de rețetă. Medicamentele cele mai susceptibile de a provoca umflarea picioarelor includ:

-    Medicamentele pentru inimă (Amlodipină, Nifedipină)
-    Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (Aspirină, Ibuprofen, Naproxen)
-    Anumite medicamente pentru diabet, inclusiv metformina
-    Medicamente hormonale care conțin estrogen sau progesteron
-    Unele antidepresive

Adresează-te medicului tău dacă iei oricare dintre aceste medicamente și ai observat umflarea membrelor inferioare.

5. Sarcina

Până în al treilea trimestru, bebelușul în creștere pune presiune pe venele din picioare. Acest lucru încetinește circulația sângelui și determină acumularea de lichid. Rezultatul: umflături ușoare ale picioarelor.

Dacă observi și aceste alte simptome, anunță-ți medicul, deoarece ar putea însemna că ai o afecțiune gravă numită preeclampsie:

-    Umflături severe, în special în jurul ochilor
-    Durere de cap severă
-    Vedere schimbată, neclară sau sensibilitate la lumină

Dacă, în ultimul trimestru sau imediat după naștere, ai picioare umflate și dificultăți de respirație, discută cu medicul despre o afecțiune numită cardiomiopatie peripartală, un tip de insuficiență cardiacă legată de sarcină.

6. Limfedemul

Limfedemul este umflarea uneia sau mai multor părți ale corpului din cauza acumulării limfei în spațiul extracelular. Este o afectiune cronică, care se agravează dacă nu este tratată, predispune la infecții și provoacă o scădere importantă a calității vieții.

Se crede că limfedemul primar rezultă din dezvoltarea și/sau funcționarea anormală a sistemului limfatic, se poate prezenta izolat sau ca parte a unui sindrom și poate fi prezent la naștere sau se poate dezvolta mai târziu în viață.

Au fost identificate mutații în numeroase gene implicate în formarea inițială a vaselor limfatice (inclusiv valvele), precum și în creșterea și expansiunea sistemului limfatic și a căilor asociate în formele sindromice și non-sindromice ale limfedemul primar. Astfel, ipoteza actuală este că majoritatea cazurilor de limfedem primar au o origine genetică, deși o mutație cauzală este identificată doar la aproximativ o treime dintre indivizii afectați.

Diagnosticul se bazează pe prezentarea clinică, pe imagistica structurii și funcționalității limfaticelor și pe analize genetice.

Managementul urmărește reducerea sau prevenirea umflăturilor prin terapia compresivă (cu drenaj manual, exerciții și îmbrăcăminte compresivă) și, în cazuri atent selectate, prin diverse tehnici chirurgicale. Persoanele cu limfedem primar au adesea o calitate redusă a vieții din cauza sarcinii psihosociale și de management pe tot parcursul vieții asociate cu starea lor cronică. O înțelegere îmbunătățită a originilor genetice subiacente ale limfedemului primar se va traduce într-un diagnostic și un prognostic mai precis și un tratament personalizat.

 

7. Alte afecțiuni care cauzează inflamație

Dacă acumularea de lichid nu este de vină pentru picioarele umflate, ar putea fi vorba despre o inflamație. 

Cauzele frecvente includ:

- Artrita și alte probleme articulare
- Mai multe boli și afecțiuni îți pot umfla picioarele:

Guta: un episod dureros brusc cauzat de acumularea de cristale de acid uric în articulații, care urmează de obicei după consumarea de alcool sau alimente grele.

Bursita genunchiului: inflamație într-o bursă, un sac umplut cu lichid care acționează ca o pernă între os și mușchi, piele sau tendon.

Osteoartrita: uzura care erodează cartilajul. 

Artrita reumatoidă: o boală în care sistemul imunitar atacă țesuturile articulațiilor.

Leziuni: Entorse și fracturi. Unele dintre cele mai frecvente leziuni sunt:

Ruptura tendonului lui Ahile: Acesta este cel mai mare tendon al corpului tău, care conectează mușchii gambei la osul călcâiului. Te ajută să mergi, să alergi și să sari. Dacă se rupe, s-ar putea să auzi o pocnitură, apoi să simți o durere ascuțită în partea din spate a gleznei și a piciorului inferior. 

Ruptura ligamentului încrucișat anterior (LIA): LIA trece în diagonală pe partea din față a genunchiului și ține stabile oasele piciorului inferior. Când se rupe, vei auzi o pocnitură, iar genunchiul tău se poate lăsa. De asemenea, va fi dureros și umflat. 

Celulita infecțioasă: Această infecție gravă se întâmplă atunci când bacterii precum streptococul și stafilococul intră printr-o crăpătură a pielii. Este frecventă la nivelul piciorului inferior. Alte simptome includ înroșirea pielii, sensibilitate, durere, senzație de căldură. 

Infecții sau răni: de fiecare dată când ai o tăietură, o julitură sau o rană mai gravă, corpul concentrează lichide și celule albe din sânge în zonă. Asta provoacă umflături. Dacă umflătura durează mai mult de 2-3 săptămâni, consultă un medic. Umflătura este normală pentru câteva zile. Aceasta ar trebui să atingă vârful cam a doua zi și apoi să înceapă să se îmbunătățească. Dacă ai diabet sau o altă afecțiune care îți afectează sistemul imunitar, consultă medicul.

 

 

Metode de diagnostic

Eforturile inițiale în evaluare ar trebui să se concentreze pe excluderea cauzelor sistemice majore, inclusiv insuficiență cardiacă, insuficiență hepatică și insuficiență renală. Prin urmare, un istoric amănunțit și un examen fizic sunt foarte importante pentru a minimiza testele inutile.

Dacă se suspectează cauze sistemice, de exemplu, în insuficienta cardiaca  ar trebui verificată radiografia toracică, EKG, peptida natriuretică a creierului seric (BNP). În funcție de aceste teste, ecocardiografia poate fi obținută pentru o evaluare ulterioară.

În bolile renale, profilul metabolic de bază, inclusiv creatinina serică și analiza urinei pentru verificarea proteinuriei, sunt testele de laborator de bază. Ecografia renală poate fi obținută dacă suspiciunea de boală renală este mare pentru a exclude boala intrinsecă.

În bolile hepatice, se fac teste ale funcției hepatice și albumină, urmate de o ecografie hepatică dacă suspiciunea este mare sau laboratoare anormale.

Dacă se suspectează hipotiroidism, atunci se obțin teste funcționale tiroidiene urmate de ecografie dacă este necesar.

Ecografia Doppler este modalitatea de elecție dacă suspiciunea de tromboza  este mare. Poate fi folosit și pentru a confirma diagnosticul de insuficiență venoasă cronică. 

Tratamentul 

Tratamentul ar trebui să fie ghidat de o afecțiune de bază care predispune la formarea edemului.

Diureticele sunt tratamentul de elecție în insuficienta cardiaca, afecțiunile hepatice și renale. Diureticele de ansă sunt de obicei cele mai eficiente, dar sunt necesare mai multe doze zilnic din cauza timpului lor scurt de înjumătățire. Pacienții cu ciroză au adesea hiperaldosteronism secundar; prin urmare, spironolactona este prima alegere a terapiei diuretice împreună cu furosemidul.Cu toate acestea, diureza rapidă trebuie evitată la pacienții cu ciroză, în special la cei fără prea mult edem periferic, pentru a evita sindromul hepatorenal și colapsul hemodinamic în volumul lichidului intravascular deja scăzut. Dacă este necesar, se poate face paracenteză pentru a reduce nevoia de doză mare de diuretice și pentru a evita dezechilibrul electrolitic.

La pacienții cu tromboza se utilizează terapia anticoagulante fie cu heparină cu greutate moleculară mică, fie anticoagulante mai noi, cum ar fi rivaroxaban sau apixaban. În prezent, warfarina nu este utilizată prea mult din cauza riscului mai mic de sângerare cu anticoagulante mai noi. De asemenea, pe lângă anticoagulare, ar trebui folosiți ciorapi compresivi pentru a preveni sindromul post-trombotic.

La pacienții cu insuficiență venoasă cronică, terapiile mecanice, inclusiv ridicarea picioarelor și ciorapii compresivi, sunt eficiente. Terapia compresivă este contraindicată în boala arterială periferică deoarece poate compromite în continuare aportul de sânge.

În limfedem, tratamentul implică kinetoterapie decongestivă complexă care este compusă din masaj limfatic manual și bandaje multistrat. Terapia de întreținere include ciorapi compresivi și dispozitive pneumatice de compresie. La pacienții în care medicamentele au generat edemul, acestea trebuie întrerupte, dacă este posibil, și trecut la o altă clasă.

Ce ar trebui să fac pentru a preveni picioarele umflate?

Daca ai trecut printr-un astfel de episod de edem unilateral sau bilateral, trebuie sa adopti o atitudine preventiva, intrucat situatia se poate repeta in conditii favorizante, mai ales pe perioada calatoriilor, indelungate cu masina sau avionul de exemplu.Educația pacientului este crucială în edemul periferic. În insuficiența cardiacă congestivă, o dietă săracă în sare este una dintre cele mai importante părți ale managementului, alături de terapia diuretică. În general, pacienții ar trebui educați cu privire la stilul de viață sănătos, cum ar fi exercițiile fizice, dieta și controalele de rutină pentru a diagnostica precoce entitățile bolii subiacente și pentru a preveni complicațiile pe termen lung.  Poți încerca aceste remedii simple pentru a preveni sau reduce cat mai repede umflăturile:

•    Elimină alimentele sărate din alimentatie si orice aport de sodiu din alimenetele conservate sau procesate
•    Poartă cat mai mult timp ciorapi de compresie.
•    Fă mișcare în fiecare zi.
•    La drumurile lungi, schimbă poziția și fă pauze cât de des poți. Opreste-te si fa cativa pasi in parcari sau refugii sigure de pe autostrada
•    Când mergi cu avionul, ridică-te de pe scaun și deplasează-te cât mai mult posibil. Daca poti opta pentru calatoria cu trenul ar fi de preferat.
•    Ridică picioarele deasupra nivelului inimii timp de o jumătate de oră, de mai multe ori pe zi.

Apeleaza la masaj, automasaj sau masajul de tip drenaj limfatic. Sunt situatii in care umflarea membrelor sunt cauzate de  un sistem limfatic inadecvat, care este mai vizibil in pozitia decliva- adica la nivelul picioareolor. Sistemul limfatic  ajută la eliminarea excesului de lichid din țesuturi si la o buna sanatate in general, de aceea, miscarea, inotul, masajul contribuie la o buna functionare a acestuia.

Reține că umflarea picioarelor poate fi uneori un semn al unei afecțiuni grave, deci nu o ignora. Dacă observi alte simptome, în special dureri de picioare, dificultăți de respirație sau oboseală extremă, adresează-te imediat medicului tău.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

Unilateral leg edema: Is it always vascular? 2018, Ferit Onur Mutluer , Cenk İndelen, Neris Dinçer, Gamze Aslan

Peripheral Edema, 2022,Amandeep Goyal; Austin S. Cusick; Beenish S. Bhutta.

Primary lymphoedema, 2021,Pascal Brouillard, Marlys H. Witte, Robert P. Erickson


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0