Factorii de risc pentru venele in panza de paianjen (telangiectazii)

Ai observat, de-a lungul timpului, că pe picioare ți-au apărut niște vinișoare care au aspectul unei pânze de păianjen? Este vorba de telangiectazii, care afectează multe persoane, mai ales femei.

În articolul pe care ți l-am pregătit astăzi ne-am propus să detaliem factorii de risc care predispun la vene sparte pe picioare și să încercăm să descifrăm ce influențează apariția telangiectaziilor. De asemenea, îți prezentăm și soluțiile care te scapă de aceste vene în pânză de păianjen.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce sunt venele în pânză de păianjen?

Varicele superficiale și venele în pânză de păianjen reprezintă acele vene dilatate, care par răsucite și care se formează de regulă pe picioare, aproape de suprafața pielii; se mai numesc telangiectazii - nu le confunda cu venele reticulare sau reticulate.

Femeile au o predispoziție mai mare pentru vene sparte pe picioare, iar factori precum sarcina, vârsta înaintată și kilogramele în plus pot crește riscul de a suferi de aceste probleme la suprafața pielii picioarelor.

Venele în pânză de păianjen nu sunt dureroase 

Venele în pânză de păianjen nu provoacă dureri și nici probleme de sănătate. Dacă, însă, telangiectaziile sparte duc la apariția unor simptome sau dacă vrei să le îndepărtezi, cere sfatul medicul flebolog sau al unui medic dermatolog despre opțiunile de tratament pe care le ai.

Venele în pânză de păianjen sunt, de regulă, roșii la culoare. Pot să aibă aspectul unor crenguțe de copac sau pot să semene cu o pânză de păianjen - de aici și numele popular. Telangiectaziile se observă imediat sub piele, fiind capilare sparte, însă spre deosebire de varice (care sunt vene îngroșate), acestea nu ies în relief și nu sunt proeminente.

Cam jumătate dintre adulți au varice sau telangiectazii

Un procent estimat între 30 și 60% dintre adulți au varice ori vene în pânză de păianjen. Venele tip pânză de păianjen sunt, cum spuneam, o problemă de natură estetică și este în regulă să le lași netratate dacă nu te confrunți cu durere sau edem. Desigur, dacă te deranjează aspectul lor, poți încerca unele proceduri și tratamente cosmetice pentru a scăpa de telangiectazii.

Care sunt factorii de risc care determina formarea venelor în pânză de păianjen (telangiectazii)?

Dacă te temi că ar putea fi vorba de un început de varice, reține că există mai multe elemente diferite care contribuie la dezvoltarea venelor în pânză de păianjen:

  • Statul în picioare pe perioade lungi, în special dacă acest lucru face parte din meseria ta (asistente medicale, muncitori în fabrici, în restaurante, în școli, etc.)
  • Ereditatea
  • Obezitatea
  • Dezechilibrele hormonale din timpul sarcinii sau cele asociate cu menopauza
  • Pilulele contraceptive
  • Terapia de substituție hormonală, în cazul femeilor în perioada de post-menopauză

NEWSLETTER DEDICAT DOC
  • Un istoric medical anterior care include formarea cheagurilor de sânge
  • Presiune crescută în abdomen, cauzată de tumori, constipație sau purtarea unor haine prea strâmte ori centuri.

Unele femei au un risc mai mare de a dezvolta telangiectazii, adică vene în pânză de păianjen pe picioare și nu numai. Telangiectaziile sunt cauzate de valvele deteriorate din interiorul venelor, care împiedică sângele să curgă normal, în sensul corect. Mulți factori pot contribui la deteriorarea acestor valve mici din vene, însă riscul de varice și de vene în pânză de păianjen ar putea fi mai mare dacă te afli în următoarele situații:

Ai un istoric familial de telangiectazii

Dacă ai antecedente familiale de varice sau de telangiectazii, și riscul tău personal de a te confrunta cu acestea este mai crescut. Studiile științifice arată că mai mult de jumătate dintre femeile cu varice, de exemplu, au avut un părinte care a suferit de vene varicoase.

Petreci mult timp stând în picioare sau pe scaun

Statul în picioare sau statul pe scaun pe o perioadă mai lungă (în special când stai mai mult de 4 ore deodată) face ca venele să lucreze mai mult împotriva forței gravitaționale, pentru a pompa sângele către inimă. De aceea este important ca, dacă ai un serviciu care preuspune să stai mult în picioare, să te așezi măcar câte 5 minute la fiecare oră. La fel, dacă munca ta presupune să stai mult timp așezat, ridică-te la fiecare oră măcar câte 5 minute și fă câțiva pași.

Ai kilograme în plus

Dacă ești o persoană supraponderală sau suferi de obezitate, riscul tău de vene sparte pe picioare este mai mare. Supragreutatea sau obezitatea pot să exercite o presiune suplimentară asupra venelor tale, iar studiile arată că femeile care suferă de obezitate au un risc mai mare de a face varice, în comparație cu femeile normoponderale.

Ești însărcinată

În timpul sarcinii, cantitatea de sânge care circulă prin corp crește pentru a susține dezvoltarea fătului. Sângele suplimentar care circulă în această perioadă face ca venele să se umfle și inclusiv uterul în continuă dezvoltare pune o presiune suplimentară pe venele gravidei. Este posibil că mai multe varice și vene în pânză de păianjen să apară după fiecare sarcină.

Ai o vârstă înaintată

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, valvele din structura venelor se slăbesc și nu mai funcționează la fel de bine. Și mușchii gambelor devin mai slabi, iar aceștia, în mod normal, strâng venele și trimit sângele înapoi către inimă, în timpul mersului.

Studiul VITALISsCE

Iei anticoncepționale sau faci terapie de substituție hormonală

Dacă folosești metode contraceptive hormonale sau dacă ai ajuns la menopauză și faci terapie de substituție hormonală ești la risc de a dezvolta telangiectazii. Estrogenul, un hormon important, poate slăbi valvele din vene și poate duce la varice. Folosirea contraceptivelor pe bază de hormoni, cum ar fi pilula contraceptivă, plasturii, inelul vaginal sau steriletul, care conțin estrogen și progesteron sau terapia hormonală prescrisă unor femei la menopauză pot crește riscul de apariție a varicelor sau a telangiectaziilor.

Cum se tratează venele în pânză de păianjen?

Telangiectaziile sunt în general inofensive, dar dacă te deranjează aspectul inestetic, există unele metodele de tratament precum scleroterapia, terapia cu laser, tratamentul cu lumină intensă pulsată, microflebectomia și termocoagularea. Aceste tehnici pot fi utilizate în combinație pentru a le maximiza efectele terapeutice.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Office on Women's Health – Varicose veins and spider veins
https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/varicose-veins-and-spider-veins
Pub Med – Epidemiology and determinants of facial telangiectasia: a cross-sectional study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31593313/
Studiul „Epidemiology and determinants of facial telangiectasia: a cross-sectional study”, apărut în J Eur Acad Dermatol Venereol. 2020 Apr;34(4):821-826. doi: 10.1111/jdv.15996. Epub 2019 Nov 25, autori: S. Mekić et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0