Care sunt afecțiunile benigne ale sânilor
Care sunt afecțiunile benigne ale sânilor
Care sunt afecțiunile benigne ale sânilor
Multe afecțiuni benigne ale sânilor, cum ar fi mastoza fribrochistică sau fibroadenomul, nu cresc riscul de cancer mamar.
Afecțiunile benigne (necanceroase) ale sânilor sunt formațiuni neobișnuite sau alte modificări ale țesutului mamar care nu sunt cancer. A observa în urma autopalpării sau a afla în urma unei investigații că ai o afecțiune a sânului poate fi înspăimântător la început, deoarece simptomele imită adesea semnele cancerului de sân. Însă multe modificări la nivelul sânului se dovedesc a fi benigne și chiar sunt mai frecvente decât cancerul de sân.
Cert este că orice modificare anormală a sânului, neinvestigată, poate fi un semn de cancer și din acest motiv trebuie verificată la medic. Deși afecțiunile benigne ale sânilor nu sunt cancer, unele pot crește riscul de a dezvolta în cele din urmă cancer de sân.
Experții grupează afecțiunile benigne în trei categorii, în funcție de creșterea riscului de cancer mamar:
- Afecțiuni care nu cresc riscul de cancer mamar: mastopatie fibrochistică, fibroadenom etc.
- Afecțiuni care cresc ușor riscul de cancer mamar: adenoză, fibromatoză etc.
- Afecțiuni care cresc moderat riscul de cancer mamar: hiperplazie ductală atipică, neoplazie lobulară.
Simptome ale afecțiunilor benigne ale sânilor
Există multe tipuri de afecțiuni benigne ale sânului, dar toate provoacă modificări neobișnuite în țesutul mamar. Uneori, acestea afectează țesutul glandular (sistemul de lobuli și ducturi care produc lapte și îl transportă către mamelon) sau pot implica țesutul de susținere al sânului, numit și stroma. O afecțiune benignă a sânului poate duce la apariția unei formațiuni distincte care uneori poate fi simțită prin piele la palpare.
Dacă ai simptome, acestea sunt adesea similare cu cele asociate cu cancerul de sân, cum ar fi:
- durere, umflături și / sau sensibilitate la nivelul sânului
- o formațiune care poate fi simțită prin piele sau mamelon
- iritație e pielii
- înroșire sau descuamare a pielii sânului
- durere sau retracție a mamelonului (ceea ce înseamnă că o parte a mamelonului pare că trage spre interior)
- secreție a sânului care nu este lapte (culoarea poate varia de la transparent la roșiatic, galben, verde, maro închis sau chiar negru).
Toate aceste simptome necesită o vizită la medic și teste suplimentare pentru a exclude cancerul de sân ca posibilă cauză.
Diagnosticul afecțiunilor benigne ale sânilor
Testele și procedurile utilizate pentru diagnosticarea unei afecțiuni benigne a sânului sunt adesea aceleași cu cele utilizate pentru diagnosticarea cancerului de sân. Procedurile ar putea include:
Un examen fizic al sânilor și antecedentele medicale. Medicul examinează sânii, acordând o atenție deosebită zonei sau zonelor în care există o formațiune sau alte modificări neobișnuite și întreabă pacienta despre istoricul afecțiunilor sânului.
Teste imagistice. Testele cel mai frecvent utilizate sunt mamografia (o examinare cu raze X a sânului) și ecografia (care utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea imagini ale țesutului mamar). Ecografia este un instrument bun pentru a face diferența între formațiunile umplute cu lichid (numite chisturi) și cele solide (care pot fi un indicator pentru cancer sau o altă afecțiune benignă a sânului, cum ar fi fibroadenomul). Un RMN mamar se poate face, de asemenea, dacă alte teste imagistice nu oferă suficiente informații.
Analiza secreției mamare. Dacă e vorba de o secreție, o probă poate fi luată și examinată la microscop pentru prezența sângelui sau a altor celule anormale. În unele cazuri, pot fi necesare teste suplimentare pentru a afla cauza.
Biopsie. Biopsia implică îndepărtarea unei probe de țesut și examinarea acesteia la microscop.
Planul de testare depinde de simptome și de ce tip de afecțiune benignă a sânului este suspectată. Este posibil ca medicul să nu poată pune diagnosticul până nu vor reveni rezultatele testului. În majoritatea cazurilor, tehnicile imagistice utilizate în prezent sunt suficient de avansate pentru a face diferența dintre o afecțiune benignă a sânului și cancer.
Afecțiuni benigne ale sânului care nu cresc riscul de cancer mamar
Multe afecțiuni benigne ale sânului nu cresc riscul de a dezvolta cancer de sân. Unele dintre ele provoacă simptome, în timp ce altele pot fi descoperite întâmplător la o ecografie sau la o mamografie de rutină.
Chisturi mamare
Chisturile mamare sunt structuri rotunde sau ovale umplute cu lichid. Aproximativ 25% dintre toate formațiunile mamare se dovedesc a fi chisturi. Majoritatea chisturilor mamare sunt benigne și nu cresc riscul de cancer mamar.
Modificări fibrochistice ale sânilor
Modificările fibrochistice ale sânilor se produc atunci când femeile dezvoltă chisturi umplute cu lichide, împreună cu zone de fibroză la unul sau ambii sâni. Mastopatia fibrochistică este ceva obișnuit, nu necesită tratament și nu crește riscul de cancer mamar. Aproximativ jumătate dintre femei vor trece prin aceste modificări la un moment dat în viață. Mastopatia fibrochistică apare de obicei la femeile aflate în premenopauză și este influențată de schimbări ale nivelului hormonal. Este posibil ca persoana afectată să observe că simptomele se agravează chiar înainte de menstruație. În plus față de umflături la unul sau la ambii sâni, este posibil ca femeia să resimtă durere și sensibilitate și să aibă secreții mamelonare.
Fibroadenom
Fibroadenomul este cel mai frecvent tip de tumoare benignă de sân și în general nu crește riscul de cancer mamar. Deși fibroadenoamele pot apărea la orice vârstă, ele apar de obicei la femeile mai tinere, în premenopauză. Un fibroadenom are de obicei o formă rotundă sau ovală bine definită și este nedureros. La atingere, se mișcă ușor sub piele, nu rămâne fix.
Calcificări
Calcificările sânului sunt mici depuneri de calciu în țesutul mamar care apar pe mamografii sub formă de pete sau puncte albe. Acest lucru se întâmplă deoarece calciul absoarbe cu ușurință razele X. Calcificările se găsesc frecvent pe mamografii și sunt deosebit de frecvente după menopauză. În majoritatea cazurilor, procesul este benign (nu este asociat cu cancerul).
Calcificările sunt privite cu îngrijorare pentru că se pot dezvolta uneori în zone în care este prezent un cancer de sân subiacent. Acesta poate fi un carcinom ductal in stadiu incipient in situ sau un cancer invaziv. Cele mai suspecte sunt calcificările mai mici, de formă neregulată, grupate împreună într-o zonă a sânului.
Papilomul intraductal
Un papilom intraductal este o tumoare benignă care crește în interiorul ductului mamar. Un papilom intraductal central se dezvoltă într-un duct mare chiar sub mamelon, de obicei ca formațiune singulară, deși este posibil să existe mai multe. Apare de obicei la femeile cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. Uneori este descoperit întâmplător pe o mamografie, dar poate fi diagnosticat după apariția unor simptome, cum ar fi o secreție a mamelonului. Medicul va efectua o intervenție chirurgicală minoră pentru a îndepărta papilomul sau ductul cu papilom în interior.
Schimbarea papilară apocrină
Schimbarea papilară apocrină este o afecțiune rară care implică celulele care acoperă interiorul canalului mamar (epiteliu). Există o creștere excesivă a celulelor care au caracteristici „apocrine”, ceea ce înseamnă că substanța asemănătoare unui gel care umple celula (numită citoplasmă) este granulată. Modificările apocrine papilare nu par să crească riscul de cancer mamar. În cazuri rare, aceste modificări pot apărea împreună cu cancerul de sân.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Breast Cancer - Benign Breast Conditions
https://www.breastcancer.org/symptoms/benign
Te-ar mai putea interesa și...