Neurodermatita: cauze, simptome, tratament

Neurodermatita - cunoscută și sub denumirea de lichen simplex chronicus - este o afecțiune cronică a pielii care apare în special între 30 și 50 de ani și provoacă mâncărimi severe.

Neurodermatita este o afecțiune a pielii care începe cu mâncărimi pe o porțiune de piele, iar dacă persoana se scarpină sau se zgârie, senzația de mâncărime devine și mai intensă. Pielea se îngroașă și apar pete solzoase, de obicei pe gât, la încheieturi, pe antebrațe, pe picioare sau în regiunea anală.

Din ce cauză apare neurodermatita și care sunt factorii de risc?

Cauza neurodermatitei nu este cunoscută. Mâncărimile persistente și zgârierea pielii care caracterizează afecțiunea pot începe cu un element care irită pur și simplu pielea, cum ar fi îmbrăcămintea prea strânsă sau mușcătura unei insecte. Pe măsură ce persoana afectată scarpină zona, mâncărimea se întețește. În unele cazuri, neurodermatita este asociată cu afecțiuni cronice ale pielii, cum ar fi pielea uscată, eczema sau psoriazisul ori cu stresul și anxietatea.

Anumiți factori pot crește riscul de neurodermatită:

  • Sexul și vârsta. Femeile sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune decât bărbații, iar boala tinde să apară mai ales între 30 și 50 de ani. Neurodermatita poate fi diagnosticată și la unii copii care au dermatită atopică, dar cazurile sunt foarte rare.
  • Alte afecțiuni ale pielii. Persoanele cu antecedente personale sau familiale de eczeme, psoriazis sau afecțiuni similare ale pielii sunt mai susceptibile să dezvolte neurodermatită.
  • Tulburări de anxietate. Anxietatea și stresul pot declanșa mâncărimile asociate cu neurodermatita.

Ce simptome are o persoană cu neurodermatită?

Neurodermatita poate apărea în orice loc de pe corp în care o persoană se poate scărpina, dar este cea mai frecventă pe picioare, glezne, mâini, încheieturi, coate, umeri, gât și scalp. Pleoapele pot fi, de asemenea, afectate, la fel și zonele genitală și anală.
Mâncărimea poate fi intermitentă (apare, dispare și tot așa) sau poate fi activă tot timpul. Unii oamenii simt deseori mâncărimi mai mari atunci când se relaxează sau încearcă să doarmă ori când sunt stresați sau anxioși, spun specialiștii.

Zona de piele afectată își schimbă textura normală, devine solzoasă și capătă alte nuanțe (roșii, maronii sau gri). Zgârierea acelor zone poate provoca răni deschise care sângerează, se infectează, fac cruste și apoi rămân cicatrici. În cazul în care porțiunea de piele cu neurodermatită este pe scalp, scărpinarea frecventă din cauza mâncărimilor poate duce la căderea părului. În concluzie, mâncărimea poate perturba somnul și poate interfera și cu alte funcții, deci calitatea vieții va avea de suferit.

Cum se poate trata neurodermatita?

Tratamentul neurodermatitei vizează controlul mâncărimii, prevenirea zgârieturilor și abordarea cauzelor care ar putea sta la baza afecțiunii. Astfel, tratamentul recomandat de medic poate fi de la medicamente la psihoterapie.

Creme anti-mâncărime

Dacă persoana afectată constată că, după ce a folosit un unguent luat de la farmacie fără prescripție medicală, nu obține nicio atenuare a simptomelor, medicul poate recomanda un corticosteroid puternic sau un produs anti-mâncărime nesteroidian, care să calmeze inflamația și mâncărimea. Un unguent cu inhibitor de calcineurină, de exemplu, poate fi util dacă neurodermatita este în zona genitală.

Injecții cu corticosteroizi

În alte cazuri, medicul poate recomanda injecții cu corticosteroizi direct în zona de piele afectată, pentru a o ajuta să se vindece.

Antihistaminice

Antihistaminicele cu prescripție ajută la ușurarea mâncărimilor la multe persoane care se confruntă cu neurodermatita. Unele dintre aceste medicamente pot provoca somnolență și pot ajuta la tratarea zgârieturilor în timp ce pacientul doarme.

Medicamente anti-anxietate

Deoarece anxietatea și stresul pot fi factori declanșatori ai neurodermatitei, medicamentele anti-anxietate pot ajuta la prevenirea mâncărimii.

Plasturi medicamentoși

În cazul unor mâncărimi care nu cedează, medicul poate indică un tratament cu lidocaină topică 5% sau capsaicină 8% sub formă de plasturi.

Terapia cu lumină

Expunerea pielii afectate la anumite tipuri de lumină este uneori utilă în tratarea neurodermatitei.

Psihoterapie

Unele persoane pot avea nevoie de câteva ședințe cu un psihoterapeut care le poate ajuta să afle cum anume emoțiile și comportamentele pot agrava sau preveni apariția mâncărimilor.

Dacă simptomele persistă în ciuda tratamentului, medicul poate sugera o abordare mai puțin tradițională, cum ar fi o injecție cu Botox, care poate reduce mâncărimea și poate elimina zonele solzoase ale pielii sau un medicament cum ar fi N-acetilcisteina care are unele dovezi de eficiență în tratarea neurodermatitei.

Ce remedii naturale pot fi de folos?

Pe lângă tratamentul recomandat de medic, unele strategii pe care pacientul le poate adopta la domiciliu pot fi de folos în gestionarea neurodermatitei. Compresele umede și reci, de exemplu, pot ajuta la calmarea mâncărimilor pielii. Dacă se aplică o compresă cu 10-15 minute înainte de un unguent, umezeala va fi de ajutor în absorbția mai eficientă a medicamentului.

Pentru ca mâncărimile să nu se intensifice, se vor face dușuri și băi călduțe, nu fierbinți. Pentru calmarea pielii, în apa din cadă se poate pune bicarbonat sau un săculeț cu fulgi de ovăz. După baie, pielea va fi masată cu o cremă hidratantă, pe cât posibil fără parabeni, coloranți și parfumuri.

De asemenea, unele persoane observă că se simt mai bine dacă își acoperă porțiunea de piele afectată. Un pansament sau un plasture pot să protejeze pielea și să prevină zgârieturile, mai ales noaptea, dacă persoana obișnuiește să se scarpine în somn fără să-și dea seama.

O altă recomandare este legată de aspectul unghiilor: e bine ca persoana cu neurodermatită să își poarte unghiile tăiate cât mai scurt, în special dacă obișnuiește să se treazească zgâriată în zona afectată când se trezește din somn.

Nu mai puțin important, persoanele care se confruntă cu această problemă de sănătate trebuie să cunoască și să fie atente la factorii declanșatori. Dacă observă că anumite activități sau emoții declanșează mâncărimile, e bine să facă tot ce pot pentru a le evita. De exemplu, se vor purta haine mai largi, din materiale care nu provoacă mâncărimi. Sau, în cazul în care stresul este de vină, se pot încerca diverse metode de gestionare a acestei probleme: discuții cu persoane de încredere, aromaterapie cu uleiuri cu efect calmant - lavandă, portocale, Ylang Ylang -, activități fizice plăcute (drumeții, yoga etc.), citit sau meditație.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Neurodermatitis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/neurodermatitis/diagnosis-treatment/drc-20375639
National Eczema Association - Neurodermatitis 
https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/neurodermatitis/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0