Dermatita de staza: complicatii, factori de risc, diagnostic, tratament

Dermatita de staza venoasa (sau eczema varicoasa) este un tip de eczema, o afectiune cutanata care apare la persoanele care au varice. Dermatita de staza are loc din cauza circulatiei proaste a sangelui si, de regula, afecteaza partea inferioara a picioarelor, ducand la aparitia unor leziuni.

Dermatita de staza venoasa mai este numita si eczema venoasa si este frecvent intalnita la anumite persoane, cum ar fi cele supraponderale si un procent nu foarte mic de persoane cu varste peste 70 de ani.

Complicatii in dermatita de staza venoasa

Insuficienta venoasa cronica poate determina aparitia simptomelor dermatitei de staza. La inceput, simptomele vor afecta gleznele. Persoanele cu dermatita de staza pot sa isi simta picioarele grele sau sa simta durere ori disconfort atunci cand stau in picioare perioade mai lungi de timp, apare umflarea picioarelor catre sfarsitul zilei; varicele sunt acoperite de pielea uscata, iritata sau cu prurit (mancarimi); pielea este rosie, umflata, dureroasa si poate avea o crusta ori poate elimina un lichid.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

In timp, aceste probleme se extind catre gamba si se dezvolta si alte simptome, cum ar fi pielea care este uscata, crapata, lucioasa si care provoaca mancarimi; apar rani sau leziuni rosii sau de culoare violet ori apar ulcere varicoase (numite si ulcere venoase) pe partea inferioara a picioarelor si pe laba piciorului.

Pielea capata un aspect solzos, cu rani ori leziuni cu cruste. Se pot dezvolta infectii bacteriene si culoarea pielii se poate modifica. Pe masura ce leziunile se vindeca, acestea formeaza cruste si cicatrici.

Lasata netratata, dermatita de staza sau eczema varicoasa se poate agrava treptat. Acest lucru poate duce la:

  • zone tari de piele ingrosata, cu tesut fibros in exces
  • micsorarea partii inferioare a piciorului
  • piele care este foarte pigmentata
  • piele rosie si care se exfoliaza, pe zona afectata
  • mancarimi intense ale pielii in zona afectata.


Pot sa apara si mai multe complicatii pe fondul acestor probleme. Crapaturile si starea precara a pielii pot face ca infectia bacteriana sa patrunda in piele. Celulita infectioasa (infectia bacteriana a pielii) se poate dezvolta si astfel se poate raspandi la nivelul piciorului. Retine: celulita infectioasa este o infectie grava care afecteaza tesuturile profunde ale corpului.

Factorii de risc in dermatita de staza

Pe masura ce inaintam in varsta, valvele din interiorul venelor (care permit sangelui din picioare sa fie pompat in sus, spre inima) se slabesc, iar sangele poate sa se acumuleze in partea inferioara a picioarelor, cauzand umflarea tesuturilor si cauzand insuficienta venoasa.

Aceste probleme ale sistemului circulator pot duce la complicatii si se pot transforma in dermatita de staza. Risc crescut de dermatita de staza venoasa au persoanele care au sau care au avut: insuficienta venoasa, vene varicoase (varice), hipertensiune arteriala sau o afectiune cardiaca, un cheag de sange (de exemplu, cei care au avut tromboza venoasa profunda), o interventie chirurgicala in acea zona, insuficienta renala.

Factori de risc pot fi si acei factori asociati cu stilul de viata, cum ar fi: statul pe scaun sau in picioare pe perioade lungi de timp (de exemplu, la serviciu), sedentarismul (daca persoana nu face miscare, nu face anumite exercitii fizice), excesul de grasime corporala.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta dermatita de staza sunt cele care sunt supraponderale sau obeze si femeile care au avut mai multe sarcini. Sa nu uitam ca acele kilograme in exces si sarcina pun o presiune suplimentara pe venele din picioare.

Unii oameni dezvolta dermatita de staza fara niciun motiv evident, desi exista anumiti factori care cresc riscul ca aceasta afectiune sa apara:

  • sexul - dermatita de staza venoasa este mai frecventa la femei
  • sarcina - si in sarcina creste presiunea sanguina in venele de la picioare
  • obezitatea - pentru ca aceasta poate creste presiunea din venele din picioare
  • faptul ca nu te misti pe o perioada lunga de timp - aceasta inactivitate poate afecta circulatia sangelui in venele din picioare
  • daca ai avut in trecut tromboza venoasa profunda - cheaguri de sange care se dezvolta in venele de la picioare, care pot deteriora valvele din structura venelor
  • varsta inaintata - in general, oamenii descopera ca se misca mai greu pe masura ce imbatranesc, lucru care le poate afecta circulatia sanguina in picioare.

Diagnostic dermatita de staza venoasa

Mergi la medicul tau curant sau la un medic flebolog daca ai simptomele eczemei varicoase, asa cum mai este numita dermatita de staza. Medicul, de regula, poate pune diagnosticul dupa ce examineaza zonele afectate.

De asemenea, este importanta anamneza: medicul iti va pune intrebari pentru a determina daca ai sau nu o problema in legatura cu circulatia sangelui in venele de la picioare, pentru ca aceasta este principala cauza a dermatitei de staza.

Istoricul medical este si el o etapa importanta in stabilirea diagnosticului. Pentru a pune diagnosticul de dermatita de staza, medicul curant va dori sa stie daca ai in antecedentele medicale probleme cum ar fi: varicele, tromboza venoasa profunda, ulcer varicos (ulcer venos), celulita infectioasa, o interventie chirurgicala sau un traumatism la picioare.

Dermatita de stază se prezintă inițial ca plăci eritematoase slab delimitate ale membrelor inferioare bilateral, implicând în mod clasic maleola medială. Este unul din spectrul de constatări cutanate care pot rezulta din insuficiența venoasă cronică.

Diagnostic diferential si investigatii

Medicul va face un diagnostic diferential de regula fata de suspiciunea de  dermatita de contact și dermatozele purpurice pigmentate.

Ecografia doppler este utilă în demonstrarea refluxului venos atunci când diagnosticul clinic al dermatitei de stază este inadecvat.

Tratamentul dermatitei de staza

Varicele membrelor inferioare sunt cauza principală a insuficienței venoase cronice si dermatitei de staza, iar tratamentul clasic include intervenția chirurgicală și terapia compresivă. Utilizarea terapiei de compresie realizeaza îmbunătățirea presiunii venoase ambulatorii.

Terapia intervențională include în prezent tehnici minim invazive, cum ar fi ablația termică endovenoasă și scleroterapia cu spumă ghidată cu ultrasunete, care au înlocuit utilizarea tehnicilor chirurgicale deschise.

Tratamentele alternative minim invazive pentru vene varicoase includ noi tehnici, cum ar fi ablația termică venoasă cu laser sau radiofrecvență. Utilizarea diferitelor metode depinde de factori clinici și anatomici. Scleroterapia cu spumă ghidată cu ultrasunete este injectarea venoasă a spumei sclerozante controlată prin ecografie Doppler.

Scleroterapia este foarte utilă pentru tratarea venelor varicoase și, probabil, este mai ieftină decât alte metode.

Corticosteroizii cu putere medie, cum ar fi unguentul cu triamcinolonă 0,1%, sunt în general eficienți în reducerea inflamației și a mâncărimii crizei acute de dermatită de stază.

Un studiu pilot intervențional realizat de Maroo a indicat că terapia combinată cu tacrolimus topic și doxiciclină orală poate fi eficientă împotriva dermatitei de stază.

Remedii naturale si dieta pentru dermatita de staza

Exista o serie de modalitati la indemana pentru a reduce efectele dermatitei de staz si a impiedica agravarea ssimptomelor. Acestea sunt:

  • purtarea de  ciorapi compresivi, care ușurează  edemul (umflarea gambelor) și îmbunătățesc fluxul sanguin.
  • mentineti regulat  picioarele ridicate deasupra inimii,  timp de 15 minute la fiecare 2 ore și în timp ce dormi printr-un rulou special sau o patura rulata
  • evita sedentarismul si mergi cat mai des
  • evita alimentele bogate în sare care promoveaza retentia la nivelul gambelor
  • abandoneaza fumatul

O serie de vitamine  si nutrienti care pot ajuta daca te confrunti cu dermatita de staza, precum:


Vitamina B stimuleaza consolidarea peretilor vaselor de sânge mai ales la cei care au un istoric de probleme cu circulatia și cheagurile de sânge în familie. Apeleaza la alimnete care le contin sau suplimnete cu

  • Vitaminele B6 și B12 sunt deosebit de importante pentru sustinerea  funcțiilor vaselor de sânge.
  • Vitamina B-3 sau niacina poate ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin 

Acizii grași Omega-3 ajută la deschiderea vaselor de sânge, reglarea tensiunii arteriale, prevenirea coagularii sângelui și sustine venele varicoase. Puteți găsi acizi grași omega-3 în peste gras, hering, somon, semințe de chia, semințe de in, nuci și fasole neagră.
Vitamina C și rutina, un pigment vegetal și antioxidant, pentru a ajuta la menținerea vaselor de sânge flexibile și sănătoase.

Extractul de castan salbatic, denumirea comună pentru aesculus hippocastanum, este un remediu natural promițător pentru tratarea insuficienței venoase cronice. Este o plantă antiinflamatoare despre care s-a descoperit că promovează normalizarea tonusului peretelui venelor, îmbunătățind astfel circulația prin vene.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC Time.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/varicose-eczema/
  • Scotland's national health information service - https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/skin-hair-and-nails/varicose-eczema#diagnosing-varicose-eczema
  • Stasis Dermatitis: Pathophysiology, Evaluation and Management, 2017, Swaminathan Sundaresan , Michael R Migden , Sirunya Silapunt 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0