Dermatita de scutec: cum o tratezi eficient și rapid

Dermatita de scutec este o formă de inflamație a pielii care apare sub formă de pete roșii și iritate pe pielea din zona scutecului a sugarului. Dermatita de scutec este adesea asociată cu o igienă precară a zonei predispusă la iritație (schimbarea scutecului nu se face suficient de des), cu o sensibilitate aparte a celui mic și cu iritația de scutec. De obicei, aceasta afectează bebelușii, deși oricine folosește scutec, de exemplu persoanele foarte în vârstă, pot face dermatită de scutec. 

Dermatita de scutec îi poate alarma pe noii părinți, dar e important de reținut că aceasta poate trece de la sine cu ajutorul unor remedii simple și rapide. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Simptomele dermatitei de scutec

Dermatita de scutec este caracterizată de următoarele simptome:
-    Piele iritată, roșie, în zona genitală a celui mic
-    Schimbări de dispoziție a sugarului (poți remarca faptul că bebelușul începe să plângă atunci când îi schimbi scutecul sau când îl speli în zona genitală)

Cauzele dermatitei de scutec

Aceasta este asociată cu mai multe tipuri de cauze, printre care se numără:
-    Iritație din cauza urinei și a materiilor fecale. Expunerea prelungită la aceste reziduuri poate irita pielea foarte sensibilă a bebelușului. De asemenea, copilașul poate dezvolta dermatită în urma unui tranzit intestinal frecvent sau a unui episod de diaree. 
-    Fricțiune în zona scutecului, cauzată de un scutec prea mic sau strâns sau de haine neadecvate, care se freacă de pielea bebelușului, ducând la instalarea iritației.
-    Iritație în urma aplicării unui produs cosmetic sau la contactul cu anumite materiale. Aici intră șervețelele de curățare, o marcă nouă de scutece, un detergent, balsam de rufe sau alți agenți de curățare care pot produce alergii sau iritații. Uneori, anumite ingrediente din loțiunile de bebeluși pot produce această formă de dermatită. 
-    Infecțiile bacteriene sau fungice. Uneori, o simplă infecție se poate răspândi, ajungând în zona scutecului și iritând-o. Zonele acoperite de scutec sunt în special sensibile, deoarece sunt, de regulă, calde și umede, ceea ce creează un mediu optim de dezvoltare a infecțiilor. 
-    Introducerea de alimente noi. Pe măsură ce bebelușul începe să mănânce alimente solide, conținutul scaunului se schimbă. Acest fenomen poate determina apariția dermatitei de scutec.
-    Sensibilitatea pielii. Bebelușii cu piele foarte sensibilă, cum ar fi cei cu dermatită atopică sau seboreică pot dezvolta și dermatită de scutec. Cu toate acestea, iritația pielii survenită în urma dermatitei atopice sau seboreice apare pe alte zone ale pielii, nu cea a scutecului. 
-    Consumul de antibiotice. Antibioticele ucid atât bacteriile nocive, cât și pe cele benefice pentru organism. Atunci când bebelușului îi sunt administrate antibiotice, bacteriile care reglează microbiomul organismului se împuținează, ceea ce poate duce la apariția dermatitei, pe fondul unui sistem imunitar mai scăzut. În plus, antibioticele cresc riscul de diaree la cei mici, ceea ce, din nou, poate declanșa dermatita de scutec. 

Dermatita de scutec poate să apară și din cauza unei infecții, așa cum am menționat și mai sus. Infecția fungică, în special cu Candida albicans este cea mai frecventă cauză infecțioasă. Alte micoze care pot fi asociate cu dermatita scutecului includ dermatofitoza, exacerbarea dermatitei seboreice de către Malassezia și alte afecțiuni pseudomicotice, cum ar fi eritrasma.

Dermatita de scutec poate să se dezvolte și din pricina unor infecții bacteriene. Infecția cu Staphylococcus aureus poate apărea la nou-născuți, secundară colonizării din cordonul ombilical. Streptococcus pyogenes este, de asemenea, un agent etiologic care poate cauza dezvoltarea dermatitei de scutec. 

Factori de risc în dermatita de scutec

Nou-născuții și sugarii prezintă un risc crescut de a se confrunta cu dermatită de scutec din cauza imaturității pielii. Iar, de regulă, cei mai mulți bebeluși se confruntă cu această problemă între 9 și 12 luni.  

Există factori de risc asociați cu dezvoltarea dermatitei scutecului, cum ar fi:

  • Vârsta: pielea nou-născutului și a sugarului este mai imatură și din acest motiv există riscul ca aceștia să se confrunte cu această problemă;
  • Dieta: modificările dietei pe măsură ce copilul crește sunt legate de modificările care au loc la nivelul microbiotei intestinale și ale pH-ului scaunului. S-a dovedit că alăptarea este un factor de protecție împotriva acestor modificări, și implicit, împotriva dermatitei de scutec. 
  • Frecvența schimbărilor scutecului: contactul prelungit cu iritanți precum urina și fecalele crește riscul de inflamație a pielii. Nou-născuții și copiii mici ale căror scutece sunt schimbate mai frecvent tind să fie mai puțin afectați de dermatita de scutec decât sugarii mai mari.

Cum se pune diagnosticul de dermatită de scutec

Pentru a pune diagnosticul de dermatită de scutec, bebelușul trebuie să prezintă simptomatologie cutanată, printre care eritem, papule, descuamare și eroziuni care pot fi prezente în jurul coapselor, scrotului, zonei suprapubiene și feselor. De obicei, dermatita de scutec nu apare în cutele pielii1.

Dermatita cu Candida se prezintă cu eritem și plăci solzoase, însoțite de edem. Cea mai caracteristică trăsătură este prezența pustulelor sau papulelor satelit. Dermatita provocată de candida poate fi prezentă în pliurile pielii. În cazurile severe, pot apărea eroziuni și ulcerații.

Iar în cazul infecției cu S. aureus, dermatita de scutec se poate manifesta prin papule și pustule mici până la vezicule mari și fragile de impetigo bulos. S. pyogenes se prezintă cu eritem roșu aprins și macerare în pliurile pielii.

Complicații în dermatita de scutec

Dacă nu este tratată corespunzător, dermatita de scutec poate duce la infecția suprapusă fie cu microorganisme fungice, fie cu microorganisme bacteriene. O atenție specială trebuie luată atunci când aceste infecții apar la pacienții imunocompromiși, deoarece aceștia sunt expuși riscului de boală invazivă.

Forme de tratament eficiente și rapide în dermatita de scutec

În primul rând, este foarte important ca pielea iritată a bebelușului să fie menținută uscată și curată. Pentru acest lucru, va trebui să îi schimbi scutecul micuțului imediat după ce a avut scaun. Medicul pediatru îți poate prescrie o cremă blândă pe bază de hidrocortizon, o cremă antifungică, dacă este cazul și antibiotice orale sau topice, dacă se pune problema unei infecții bacteriene. 

De obicei, dermatita de scutec are nevoie de câteva zile pentru a răspunde la tratament și poate recidiva. Dacă iritația persistă, medicul pediatru îți poate recomanda o vizită la un specialist în dermatologie, pentru investigații mai amănunțite. 

În cazuri ușoare, se poate aplica o cremă sau un unguent pe bază de oxid de zinc și petrolatum, pe pielea proaspăt spălată. Oxidul de zinc vindecă, în timp ce petrolatumul creează o barieră fină de protecție împotriva umidității. De asemenea, produsul cu oxid de zinc trebuie aplicat într-un strat fin pe întreaga suprafață afectată. Pentru a accelera procesul de vindecare, încearcă să creezi o formă de ventilare a zonei scutecului. Poți lăsa pielea celui mic liberă, fără scutec, pe perioade scurte, cum ar fi de trei ori pe zi, timp de zece minute. 

De asemenea, evită îmbrăcămintea mulată și folosește scutece cu o mărime mai mare, până la vindecarea dermatitei. În ceea ce privește produsele de îngrijire a pielii celui mic, este foarte important să alegi numai produse special destinate bebelușilor. De asemenea, evită produsele care conțin bicarbonat de sodiu, acid boric, camfor, fenol, benzocaină, difenhidramină sau acid salicilic. Aceste ingrediente pot vătăma pielea sensibilă a bebelușului. Un alt sfat util este să îi faci băiță copilului zilnic, pe durata tratamentului pentru dermatită, până când aceasta va dispărea. Spală-l cu apă călduță și cu un săpun fără parfum. 

Remedii naturiste în dermatita de scutec

Există și o serie de remedii naturiste pe care le poți încerca, cum ar fi:
-    Apa sau unguentele pe bază de hamamelis. Ai grijă să optezi pentru un produs fără parfum, alcool sau uleiuri minerale.
-    Unguentele pe bază de centella asiatica sau mușețel. Ambele au proprietăți calmante și pot potoli iritația cauzată de dermatita de scutec. 
-    Unguentele pe bază de calendula și aloe vera
-    Produsele de curățare pe bază de argilă
-    Amestecul de ulei de măsline cu miere de albine

Când să mergi la medic

Dacă aspectul pielii bebelușului nu se îmbunătățește după câteva zile, maxim o săptămână, de la tratament, este important să mergi la medicul pediatru, pentru o evaluare. În anumite situații, este nevoie de un tratament pe bază de rețetă pentru vindecarea dermatitei de scutec, precum și de investigații mai amănunțite. 

Alte semne pe care trebuie să le iei în calcul și pentru care va trebui să mergi la medic sunt:
-    Dermatita este severă sau are un aspect neobișnuit (schimbarea culorii sau a texturii pielii)
-    Dermatita se înrăutățește în ciuda tratamentului aplicat
-    Zonele iritate încep să sângereze, să producă mâncărime excesivă sau să dea puroi
-    Bebelușul plânge mai frecvent ca de obicei, mai ales când are scaun sau urinează
-    Bebelușul face febră

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Diaper Dermatitis
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/diaper-dermatitis 
1 National Library of Medicine - Diaper Dermatitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559067/
American Academy of Dermatology Association -  How to treat diaper rash
https://www.aad.org/public/everyday-care/itchy-skin/rash/treat-diaper-rash


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0