Cum combati durerile de picioare cauzate de kilogramele in plus

Obezitatea este adesea asociată cu dureri la nivelul picioarelor, genunchilor, gleznelor. Asta pentru că greutatea în plus pune presiune sporită pe picioare, provocând o serie de probleme. 

De ce apar durerile de genunchi

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, cu toții riscăm să ne confruntăm cu creșterea în greutate și dureri articulare care apar în mod natural odată cu uzura generală. Durerea articulară este una dintre cele mai frecvente afecțiuni la adulții care au peste 35 de ani. Dar durerile articulare sunt adesea mai greu de suportat pentru cei care sunt supraponderali sau obezi.

Potrivit unui studiu mai vechi, forța pe genunchii la un adult mediu reprezintă echivalentul a 1½ din greutatea corporală. Cu alte cuvinte, pentru fiecare 10 kilograme în plus, pui 15 kilograme în plus de presiune pe articulațiile tale.

Acea presiune suplimentară asupra articulațiilor tale este dureroasă. Și poate duce la alte afecțiuni debilitante, cum ar fi artrita sau osteoartrita. Știm cu toții că pierderea în greutate poate fi dificilă, dar atunci când te confrunți cu inflamații și dureri la nivelul articulațiilor, acesta este un semn că organismul are nevoie de ajutor.

Studiile arată în mod constant că persoanele supraponderale au rate mai mari de osteoartrită decât persoanele care nu sunt supraponderale. Un studiu mai vechi a constatat că persoanele cu obezitate au de patru până la cinci ori mai multe riscuri de a face artrită la genunchi.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Dacă în cazul persoanelor supraponderale pot apărea disconfort și durere de picioare de intensitate medie, resimțită în special la efort, în cazul persoanelor care suferă de obezitate morbidă, de pildă, durerile pot fi extrem de puternice și pot apărea în timpul unor activități banale, precum mersul pe jos ori statul în picioare.

Ce probleme pot cauza kilogramele în plus

Excesul de greutate este definit ca indicele de masă corporală (IMC) de 25 sau mai mare. Obezitatea este definită ca indicele de masă corporală de 30 sau mai mare. Poți și tu să-ți calculezi indicele de masă corporală gratuit, aici, pe DOC.ro.

Printre problemele pe care le pot cauza kilogramele în plus la nivelul picioarelor se numără:

  • Slăbirea tendoanelor și ligamentelor
  • Presiune crescută pe mușchi, dar și pe articulații și oase (așa crește riscul de entorsă)
  • Tendonită
  • Vene varicoase
  • Crampe musculare (cârcei)
  • Umflarea gleznelor
  • Osteoartrită

Presiunea prelungită și excesul asupra articulațiilor va provoca inflamații. Iar cercetările recente sugerează că inflamația poate fi mai degrabă un factor de risc decât o consecință a apariției durerilor de picioare 1. 

Obezitatea poate crește nivelul de inflamație în organism, ceea ce poate duce la dureri articulare. Pierderea în greutate poate reduce acest răspuns inflamator.

 

Când e cazul să ajungi la medic

Indiferent de cauza durerilor de picioare, dacă observi că acestea persistă și apar chiar și simptome asociate precum edemul, e indicat să apelezi la un consult de specialitate, pentru a afla ce ai, dar și cum poți combate durerile.

Durerile de picioare pot limita și mai mult mobilitatea pacienților care suferă de obezitate, iar acest fapt nu face altceva decât să contribuie la degradarea stării de sănătate a acestora, precum și la menținerea obezității.

Tratament durere picioare cauzată de kilogramele în plus

Eliminarea kilogramelor în plus

Pentru a ameliora durerile de picioare ale pacienților obezi, trebuie combătută cauza acestor dureri – kilogramele în plus. Pacientul care reușește să slăbească va diminua presiunea pusă pe articulațiile, oasele și ligamentele picioarelor, ameliorând astfel durerile de la nivelul picioarelor.

Alegerea unor pantofi potriviți

Un alt aspect important constă în alegerea unor încălțări potrivite. Adesea, pacienții obezi au impresia că șlapii, de pildă, sunt încălțări comode, care le pot ameliora durerile de picioare. Ei bine, lucrurile nu stau deloc așa. Șlapii nu oferă susținerea necesară labei piciorului, iar glezna este afectată de lipsa de susținere. 

În acest fel, durerile de picioare sunt favorizate. Pacienții supraponderali ar trebui să evite șlapii și încălțările care nu oferă susținere și să aleagă, mai degrabă, o pereche de încălțări comode, care stau fix pe picior, și cu o talpă de 2-3 centimetri.

Mai mult, majoritatea persoanelor nu realizează că mărimea pantofilor crește probabil pe măsură ce îmbătrânesc, mai ales dacă sunt supraponderali. Și asta nu se întâmplă pentru că oasele piciorului cresc, ci pentru că ligamentele se întind, iar bolta tălpii piciorului tinde să se aplatizeze. Aceasta duce la fasciita plantară, o afecțiune dureroasă.

Pentru a îți proteja picioarele, alege întotdeauna pantofi care ți se potrivesc bine și care au oferă suport pentru bolta tălpii piciorului.  

Înlocuirea pantofilor uzați

La fel de importantă este și înlocuirea pantofilor atunci când sunt uzați. Majoritatea dintre noi ne uităm la vârful pantofilor ca un indicator al uzurii. Dar de fapt talpa este cea mai importantă. La adulți, aceasta se uzează de obicei cu mult înainte de a putea observa uzura vizibilă pe partea superioară a pantofului.

Hidratarea, esențială în ameliorarea durerilor de picioare

Atunci când vine vorba despre crampele musculare, e indicat să se consume lichide din belșug, întrucât deshidratarea este cea care favorizează aceste crampe. De altfel, specialiștii recomandă și o analizare zilnică a piciorului. Aplicarea unei creme sau loțiuni pentru a evita picioarele uscate, crăpate este importantă, dar niciodată nu aplica cremă între degetele de la picioare, unde umiditatea poate favoriza infecțiile fungice.

Și deși îngrijirea picioarelor este importantă pentru toată lumea, dacă ești diabetic, este și mai importantă. În cazul în care observi că ai o rană care nu se mai vindecă, o problemă cu unghia de la picior, cum ar fi o unghie încarnată, sau o leziune sau o entorsă la picior sau gleznă, este timpul să faci o programare la un podolog.

Indiferent de cauza și de tipul de durere resimțită de pacient, important este că persoana supraponderala să își rezolve problemele cu greutatea pentru a reduce presiunea pusă pe picioare. De asemenea, se recomandă un consult de specialitate pentru a te asigura că greutatea este cea responsabilă pentru durerile de picioare și că nu există o altă cauză ascunsă a acestor simptome.

Reducerea greutății, strategie eficientă în combaterea durerilor de picioare

Potrivit Colegiului American de Reumatologie, pierderea a 5% sau mai mult din greutatea corporală poate avea un efect pozitiv atât asupra funcției genunchiului, cât și asupra rezultatelor tratamentului în cazul în care te confrunți cu supraponderalitatea sau cu obezitatea.

Pentru combaterea obezității, se va pune accentul pe crearea unui deficit caloric, precum și pe stimularea arderilor prin sport. Din punct de vedere al alimentației, se recomandă o dietă echilibrată, săracă în grăsimi nesănătoase și bogată în legume, fructe, cereale integrale și proteine de calitate. Porțiile de mâncare vor fi reduse și băuturile dulci, precum sucurile, vor fi eliminate din dietă. Se evită, de asemenea, produsele de tip fast-food, alimentele semipreparate, dulciurile, prăjelile, precum și produsele de patiserie.

Fii atent când, unde și cât de mult mănânci și când începi să te simți sătul. Mulți specialiștii spun sunt necesare doar 20 de minute pentru a termina o masă. Acesta este timpul necesar stomacului tău pentru a-i semnala creierului că ești sătul. În timp ce mănânci, concentrează-te pe mâncare în loc să citești sau să te uiți la televizor. Pune furculița jos între mușcături și mestecă mâncarea încet.

Observă textura, gustul și aroma alimentelor pe care le ai în farfurie. Punerea în joc a tuturor simțurilor poate spori dorința de a mânca alimente proaspete și sănătoase și poate ajuta la întreruperea ciclului alimentației legate de stres.

Dacă ai la îndemână gustări, le vei mânca. Acest lucru poate provoca probleme dacă mâncarea conține multe calorii, dar nu te satură. Când ți-e poftă de ceva dulce, consumă mere sau banane, care sunt foarte sățioase și conțin puține calorii.

Folosește porții și farfurii mai mici. Servește-ți mâncarea pe farfurii mai mici; porții mai mici înseamnă mai puține calorii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Un nutriționist poate face un plan alimentar personalizat, care va permite pacientului să țină cel mai eficient regim alimentar, fără însă să se înfometeze.

Și sportul e necesar în pierderea kilogramelor în plus

Sportul trebuie, de asemenea, să facă parte din viață pacientului obez, mai ales că persoanele cu un indice de masă corporală de peste 30 își dublează și riscul unei fracturi severe de gleznă. Chiar și simpla urcare a unor trepte sau o înclinare a corpului poate crește presiunea asupra gleznei de patru până la șase ori.

Pentru a combate aceste riscuri și pentru a reduce durerea, specialiștii recomandă exerciții pentru întărirea mușchilor piciorului. Ele pot fi foarte simple precum strângerea unui prosop cu degetele de la picioare, întinderea degetelor de la picioare, îndoirea piciorului sau rostogolirea unei mingi mici în timp ce stai pe scaun sau pe canapea. 

În primă fază, se recomandă practicarea a minimum 30 de minute de mișcare pe zi, cel puțin 5 zile pe săptămână. Se poate începe cu activități sportive de intensitate redusă precum: plimbările, înotul ori pilates. Treptat, se va prelungi durata antrenamentelor, dar se va spori totodată și intensitatea activităților sportive.

Pentru reducerea riscului de dureri de picioare în timpul, dar și în urma antrenamentului fizic, se recomandă purtarea unor încălțări adecvate, precum și încălzirea la începutul antrenamentului și stretching-ul la finalul acestuia.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Weight loss is a critical factor to reduce inflammation”, Clin Nutr ESPEN. 2018, Vittorio Emanuele Bianchi
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30390883/
Centers for Disease Control and Prevention - Health Effects of Overweight and Obesity
https://www.cdc.gov/healthyweight/effects/index.html
Spine & Orthopedic Center - How to Handle Weight Gain and Joint Pain
https://www.spineorthocenter.com/weight-gain-and-joint-pain/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0