Dermatita atopică (eczema): cauze, simptome, tratament

Dermatita atopică sau eczema este o afecțiune care face ca pielea să se usuce și să se crape și care generează mâncărimi. De ce apare și cum se poate trata?

Ce este dermatita atopică?

Dermatita atopică, denumită și eczemă, este cea mai frecventă boală inflamatorie a pielii la nivel mondial. Se prezintă ca o uscare generalizată a pielii și erupție cutanată cu mâncărimi. Problema este mai frecventă la copii, dezvoltându-se adesea înainte de vârsta de un an, dar poate apărea și la adulți.

Eczema este, de obicei, o afecțiune cronică, deci pe termen lung, deși se poate îmbunătăți semnificativ, sau chiar poate dispărea complet la unii copii pe măsură ce cresc.

O meta-analiză care a inclus peste 110.000 de participanți a constatat că 20% dintre copiii cu dermatită atopică aveau boala și 8 ani mai târziu și mai puțin de 5% aveau boala 20 de ani mai târziu. Copiii care au dezvoltat dermatită atopică înainte de vârsta de 2 ani au avut un risc mai scăzut de boală persistentă decât cei care au dezvoltat eczeme mai târziu în copilărie sau în adolescență.

Din ce cauze apare dermatita atopică?

Există multe teorii cu privire la mecanismele care stau la baza acestei afecțiuni, cercetările investigând rolurile pe care ar putea să le aibă sistemul imunitar, mutațiile genelor, defectele celulelor pielii, microbiomul suprafeței pielii (bacterii, virusuri, fungi) și mulți alți factori.

Teoriile actuale identifică faptul că dermatita atopică este în primul rând o boală a sistemului imunitar, citokinele fiind componente critice ale acestei afecțiuni. Citokinele, în special IL-4, IL-13 și IL-22 provoacă defecte de barieră a pielii și inflamații care duc la caracteristicile clinice ale eczemei.

Eczema apare adesea la persoanele care suferă de alergii, se poate transmite în familii și se dezvoltă adesea alături de alte afecțiuni, cum ar fi astmul sau febra fânului. Uneori  alergiile alimentare pot juca un rol, mai ales la copiii mici cu eczeme severe.

Dermatita atopică la sugari

La naștere sau la scurt timp după, dermatita atopică se poate prezenta inițial sub formă de dermatită seboreică infantilă, care implică pielea capului, precum și pliurile axilei și cele inghinale, iar apoi fața. Pielea are un aspect înroșit, uscat și aspru.

Dermatita atopică la copii de vârstă școlară și adolescenți

Pe măsură ce copiii cresc și se dezvoltă, distribuția dermatitei se modifică, afectând coatele, încheieturile, genunchii și gleznele. De asemenea, eczema poate apărea în jurul gurii și pe bărbie. Zgârierea și frecarea cronică pot provoca lichenificarea pielii (îngroșare și uscare). Starea copilului se îmbunătățește adesea pe măsură ce acesta crește, deși bariera pielii lui nu va funcționa niciodată complet normal.

Dermatita atopică la adulți

La adulți, dermatita atopică adultă poate lua o varietate de forme. În cazul unor persoane care au avut dermatită atopică în copilărie și s-au vindecat la un moment dat, eczema poate reapărea în zona mâinilor din cauza unor sarcinilor profesionale sau domestice. Este mai puțin obișnuit, dar nu imposibil, ca dermatita atopică să se dezvolte pentru prima dată la vârsta adultă.

Ce simptome are o persoană cu dermatită atopică?

Persoanele cu eczemă au pielea uscată, crăpată, dureroasă și se confruntă cu mâncărimi în zonele afectate. În timp ce unii pacienți au doar mici pete de piele uscată, alții pot prezenta zone mari de piele inflamată răspândite pe tot corpul. Zonele inflamate pot deveni de culoare roșie pe pielea mai deschisă sau pot avea o nuanță de maro, violet sau gri pe pielea mai închisă. Deși dermatita atopică poate afecta orice parte a corpului, boala se instalează cel mai des în zona mâinilor, pe coate, în spatele genunchilor sau pe față și scalp. 

Persoanele afectate de eczemă au de obicei perioade în care simptomele sunt mai puțin vizibile, precum și perioade în care acestea devin mai severe. Simptomele dermatitei atopice sunt declanșate adesea de factori precum săpunurile, detergenții, stresul și vremea.

Când trebuie cerut sfatul medicului?

De obicei, pentru a fi diagnosticată cu dermatită atopică, o persoană trebuie să fi avut o stare de mâncărime a pielii în ultimele 12 luni și trei sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • piele roșie vizibil iritată în cutele pielii (în pliul coatelor sau în spatele genunchilor (ori pe obraji, exteriorul coatelor sau partea din față a genunchilor la copiii cu vârsta de 18 luni sau mai puțin) la momentul examinării de către medic;
  • un istoric de iritație a pielii care apare în aceleași zone menționate;
  • pielea în general uscată în ultimele 12 luni;
  • antecedente de astm sau febra fânului (copiii sub 4 ani trebuie să aibă o rudă apropiată, cum ar fi un părinte, un frate sau o soră, care are una dintre aceste boli)
  • afecțiunea a debutat înainte de vârsta de 2 ani (acest lucru nu se aplică copiilor cu vârsta sub 4 ani).

Cum se tratează dermatita atopică?

Tratamentul pentru dermatita atopică poate ajuta la ușurarea simptomelor și multe persoane își îmbunătățesc starea în timp, dar în prezent nu există nicio terapie care să vindece complet boala. Eczema severă are adesea un impact negativ semnificativ asupra vieții de zi cu zi a persoanei afectate. Pe lângă impactul psihic, există, de asemenea, un risc crescut de infecții ale pielii la pacienții cu dermatită atopică. 

Multe tratamente pot fi utilizate pentru a controla simptomele și a gestiona eczemele, cum ar fi:

  • tehnici de auto-îngrijire, cum ar fi reducerea zgârierii pielii și evitarea factorilor declanșatori (apa de baie prea fierbinte, săpunurile iritante, purtarea hainelor de lână, stresul slab gestionat);
  • tratamente hidratante, cum ar fi creme pentru pielea uscată utilizate zilnic sau de mai multe ori pe zi;
  • corticosteroizi topici, recomandați de medic, utilizați pentru a reduce umflarea, roșeața și mâncărimea în timpul erupțiilor;
  • antihistaminicele administrate pe cale orală, care pot ajuta la reducerea mâncărimii sau în caz de alergii.

Dermatita atopică se poate preveni?

Copiii care sunt alăptați până la vârsta de 4 luni pot avea un risc mai redus de a suferi de eczeme. Dacă un copil nu este alăptat, utilizarea unei formule care conține proteine din laptele de vacă procesat (formulă parțial hidrolizată) poate scădea riscul de a dezvolta dermatită atopică.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Atopic eczema
https://www.nhs.uk/conditions/atopic-eczema/
DermNet NZ – Atopic dermatitis
https://dermnetnz.org/topics/atopic-dermatitis/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0