Totul despre Cortizon: Ce este? ● Efecte si Beneficii

1.    Cortizonul – informații generale

a.    Ce este cortizonul
b.    Tipuri de cortizon
c.    Produse farmaceutice pe bază de cortizon
d.    Rolul cortizonului în organism
e.    Riscuri induse de lipsa secreției de cortizon în organism

2.    Efectele produselor pe bază de cortizon

a.    Beneficiile produselor pe bază de cortizon
b.    Efectele secundare ale cortizonului
c.    Administrarea tratamentelor pe bază de cortizon

3.    Diminuarea efectelor secundare ale tratamentelor pe bază de cortizon

a.    Regimul alimentar 
b.    Curele de detoxifiere
c.    Remedii naturale cu acțiune similară cortizonului

 

Cortizonul – informații generale

Cortizon sau cortizol? Cu siguranță că ai întâlnit atât termenul de cortizon, cât și pe cel de cortizol, însă te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre cele doua? Cortizolul este un hormon principal al glandei corticosuprarenale, pe când cortizonul este tot un hormon secretat de această glandă, preparat sintetic și folosit în tratamentul a numeroase afecțiuni, începând de la insuficiența suprarenala, reumatism, astm, infecții și altele.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Hidrocortizonul (substanță regăsită sub un număr mare de nume de branduri) este numele hormonului cortizol, când este furnizat sub formă de medicamente, precum acestea.

Ce este cortizonul

Cortizonul este un hormon natural produs de glandele suprarenale. El asigură funcționarea normală a organismului în condiții de stres fizic sau psihic. Cortizonul este un hormon steroid, el este unul dintre principalii hormoni secretați de glanda suprarenală, ca răspuns la stres. În privința structurii chimice, cortizonul este un corticosteroid înrudit cu (adică foarte apropiat de) cortizol. Cortizonul este folosit pentru a trata o varietate de afecțiuni și poate fi administrat intravenos, oral, intraarticular (injectat în articulație) sau transcutanat.

Acest medicament suprimă sistemul imunitar, reducând astfel inflamația, durerea și edemul (umflarea) de la locul unei leziuni. Corticosteroizii sunt o clasă de medicamente care sunt înrudite cu cortizonul, un steroid.

Medicamentele din această clasă reduc în mod eficient și puternic inflamația. Ele sunt folosite pentru a reduce inflamația cauzată de o gamă variată de afecțiuni. Cortizonul este un tip de corticosteroid, iar în unele situații, termenul de "cortizon" este folosit în mod interschimbabil cu cel de "corticosteroid".

Tipuri de cortizon

Hidrocortizonul sau cortizonul este folosit pentru a trata multe probleme de sănătate. Medicamentul acesta este disponibil în diferite forme de administrare, inclusiv că unguente sau creme pentru corp și scalp, sub formă de injecții (infiltrații cu cortizon) și tablete. Tipul de cortizon pe care îl folosești depinde de problema ta de sănătate.

Cortizonul natural

Corticosteroizii (cortizonul fiind un tip de corticosteroid / medicament) sunt folosiți pentru că oferă alinare în cazul zonelor inflamate ale corpului. Aceste medicamente calmează edemul (umflarea), roșeață, mâncărimile și reacțiile alergice.

Corpul tău produce, în mod natural, anumiți hormoni asemănători cortizonului, care sunt necesari pentru a-ți menține sănătatea într-o stare foarte bună. Dacă, însă, corpul tău nu produce suficient cortizon (hormon natural produs de glandele suprarenale), medicul tău îți poate prescrie acest medicament, pentru a te ajuta și pentru a echilibra lucrurile.

Cortizonul sintetic

Acest hormon poate fi preparat sintetic, adică în laborator, pentru a fi folosit în tratamentul a numeroase afecțiuni. Medicii prescriu medicamente precum cortizonul - adeseori numite, mai simplu, steroizi - pentru a trata o gama variată de afecțiuni sau boli inflamatorii, de la astm și până la artrită ori artroză, o formă de artrită. Cortizonul este o versiune sintetică a cortizolului, un steroid / hormon produs de glandele suprarenale. În cantități mari, cortizolul suprimă răspunsurile inflamatorii și alergice ale sistemului imunitar.

Medicamentele din clasa din care face parte și cortizonul mimează sau imită acțiunea cortizolului, dar au tendința de a fi mai puternice. Cortizonul și cortizolul sunt tipuri de glucocorticosteroizi, medicamente numite adeseori și corticosteroizi. Termenul "corticosteroizi" este uneori folosit interschimbabil cu termenii "cortizon" și "cortizol". În același timp, corticosteroizii suprimă sistemul imunitar, lucru care poate ajuta în a ține sub control afecțiunile ori bolile în care sistemul imunitar al pacientului atacă, în mod eronat, propriile țesuturi.

Derivați ai cortizonului

Există o listă amplă de corticosteroizi (glucocorticosteroizi și mineralocorticoizi) sau derivați ai cortizolului (hidrocortizon), care se găsesc în mai multe produse farmaceutice, disponibile sub diferite denumiri.

Produse farmaceutice pe bază de cortizon

Cortizonul ori medicamentele precum hidrocortizonul sunt folosite pentru a trata numeroase afecțiuni. Cortizonul poate fi disponibil sub formă de unguent, cremă, soluție (formă lichidă), spray sau loțiune pentru a fi aplicat pe piele, dar și sub formă de tablete. Cortizonul sau corticosteroizii sunt medicamente folosite pentru a trata artrita reumatoidă, lupusul, astmul, alergiile și multe alte boli.

De asemenea, el tratează boala Addison, o afecțiune în care glandele suprarenale nu sunt capabile să producă nici măcar cantitatea minimă de corticosteroizi de care corpul uman are nevoie. Poți lua corticosteroizi (cortizon) sub formă de:

Tablete cu cortizon

Cortizonul poate fi administrat pe cale orală (pe gură). Tabletele, capsulele și siropurile ajută în tratarea inflamației și a durerii asociate cu anumite boli cronice, cum sunt poliartrita reumatoidă și lupusul.

Creme cu cortizon

Cortizonul și medicamentele din clasa din care face parte pot fi aplicate și local. Cremele și unguentele cu cortizon pot ajuta la vindecarea multor afecțiuni ale pielii.

Spray nazal cu cortizon

Cortizonul poate fi administrat prin inhalare sau prin intermediul spray-urilor nazale. Aceste forme ajută în controlul inflamației asociate cu astmul și cu alergiile nazale.

Injecții cu cortizon

Cortizonul poate fi administrat și pe cale injectabilă. Această formă injectabilă este adesea folosită pentru a trata semnele și simptomele de la nivelul mușchilor și articulațiilor, cum ar fi durerea și inflamația din cazul tendinitei.

Rolul cortizonului în organism

Cortizolul este un hormon steroid, din clasa de hormoni glucocorticoizii. Când este folosit ca medicament, el este cunoscut sub numele de hidrocortizon. Hidrocortizonul este un medicament din clasa corticosteroizilor sau, pe scurt, a "steroizilor". El funcționează prin scăderea amplitudinii răspunsului imun al corpului pentru a reduce durerea, mâncărimea și umflarea (edemul).

De asemenea, hidrocortizonul (numele folosit pentru hormonul cortizol, atunci când este furnizat că medicament) poate fi folosit ca tratament de substituție hormonală, pentru persoanele care nu au o producție suficientă a hormonului natural "al stresului", cortizolul. În organismul uman, cortizonul are un rol complex.

Rezistența organismului la stresul fizic și psihic

Cortizonul, așa cum spun specialiștii, este un hormon steroid, este unul dintre principalii hormoni secretați de glanda suprarenală, ca răspuns la stres. El este un hormon natural produs de glandele suprarenale și tot el asigură funcționarea normală a organismului în condiții de stres fizic sau psihic. Astfel, el contribuie la o bună rezistență a corpului uman la stresul fizic și psihic.

Diminuarea inflamațiilor din organism

În unele cazuri, inflamația izolată a articulației și durerea cauzată de bursită, osteoartrita (cum mai este numita artroză), guta și alte afecțiuni din sfera artritei pot fi tratate cu o injecție cu cortizon. O injecție permite administrarea acestui medicament puternic direct în zona în care există inflamația, iar în acest fel, cortizonul diminuează inflamațiile din zonele tratate.

Campanie DOC-Time RMN

De ajutor în bolile articulare

Injecțiile cu cortizon sunt, de fapt, injecții cu corticosteroizi sintetici, hormoni pe care corpul tău îi produce în mod natural, în glandele suprarenale, care sunt importante în multe procese. Injecțiile cu cortizon ajută în calmarea inflamației. Pe lângă faptul că oferă o alinare a durerii în cazul artrozei (osteoartritei), injecțiile cu cortizon sunt folosite frecvent pentru a trata tendinita, cotul tenismenului, sindromul de tunel carpian.

Când medicul tău injectează medicamentul în articulația sau articulațiile inflamate, cortizonul micșorează inflamația în și din preajma articulației, asigurând o calmare semnificativă a durerii în cazul artrozei și a altor afecțiuni articulare.

Riscuri induse de lipsa secreției de cortizon în organism

Când ești stresat, glandele tale suprarenale, care se află poziționate în vârful rinichilor, produc un hormon numit cortizol. Cortizolul îți ajuta corpul să răspundă în mod eficient la stres. El joacă un rol în sănătatea oaselor, în răspunsul sistemului imunitar și în metabolismul alimentelor consumate. Corpul tău, în mod normal, echilibrează cantitatea de cortizol pe care o produce. Criza Addisoniană este o afecțiune medicală gravă, cauzată de faptul că organismul e incapabil să producă o cantitate suficientă de cortizol.

O astfel de criză este cunoscută și sub numele de criză suprarenală (adrenală) acută. Persoanele care au o afecțiune numită boala Addison sau cele care au glandele suprarenale afectate (care nu mai funcționează cum trebuie) nu sunt capabile să producă suficient cortizol.

Simptomele crizei includ:

  • slăbiciune extremă,
  • confuzie mentală,
  • amețeală,
  • greață sau dureri abdominale,
  • vărsături,
  • febră,
  • o durere subită în zona lombară sau în picioare,
  • pierderea apetitului,
  • tensiune arterială extrem de scăzută,
  • frisoane,
  • erupții cutanate,
  • transpirație,
  • un ritm cardiac crescut,
  • pierderea conștientei.

Efectele produselor pe bază de cortizon

Corticosteroizii, clasa din care face parte și cortizonul, sunt medicamente antiinflamatoare puternice. Produsele farmaceutice pe bază de cortizon au numeroase efecte benefice în cazul anumitor afecțiuni.

Beneficiile produselor pe bază de cortizon

În ceea ce privește beneficiile produselor farmaceutice pe bază de cortizon, acestea sunt multiple, spun medicii specialiști.

Infiltratii cu cortizon pentru bolile articulațiilor

În anumite cazuri, dacă pacientul suferă de o boală articulară, medicul poate recomanda infiltrații (adică injecții) cu cortizon, iar acestea se fac direct în articulația afectată. Când sunt administrate de un expert, injecțiile cu cortizon asigură o reducere semnificativă a durerii din cauza inflamației. Infiltrațiile cu cortizon sunt deseori folosite pentru a trata artroza, adică articulațiile afectate de osteoartrită.

Injecțiile folosesc medicamente din clasa steroizilor, pentru a reduce inflamația din articulația pacientului, lucru care va scădea și durerea resimțită de pacient. Cele mai frecvente zone unde se fac injecții cu cortizon sunt: genunchiul, umărul, încheietura mâinii, piciorul. Acest medicament este folosit pentru a trata afecțiunile articulațiilor, cum e artrita, inclusiv artroza (numită și osteoartrită).

Cortizonul și bolile respiratorii

Cortizonul poate fi folosit și în tratarea afecțiunilor respiratorii, inclusiv în cazul alergiilor, cum sunt alergiile sezoniere, ori în cazul astmului. Cortizonul ajută la reducerea inflamației din corp, el funcționează prin stoparea eliberării acelor molecule ce cauzează inflamația în cazul alergiilor ori astmului. Acest lucru împiedică organismul să aibă un răspuns imun. În funcție de nevoile pacientului, medicul poate prescrie un tratament care include medicamente precum spray-urile nazale cu steroizi, pe bază de cortizon.

În alte situații, tratamentul pentru astm, de exemplu, poate include medicamente din clasa corticosteroizilor (cortizonul) care se inhalează, iar acestea sunt considerate, în general, prima linie de terapie pentru astm. Cortizonul este folosit în cazul unor alergii și în cazul unor afecțiuni respiratorii: astmul (crizele severe), BPOC (bronhopneumopatia cronică obstructivă), rinită alergică, dermatita atopică, polipi nazali, sarcoidoză, unele tipuri de pneumonie, boala pulmonară interstițială.

Cortizonul și bolile neurologice

Cortizonul este folosit, în anumite cazuri, în tratarea bolilor sistemului nervos. Steroizii (termenul folosit în mod frecvent pentru a descrie corticosteroizii) pot fi folosiți ca medicamente pentru a trata mai multe afecțiuni neurologice, inclusiv: bolile inflamatorii ale nervilor periferici, miastenia gravis, vasculita, arterita temporală, unele tipuri de dureri de cap (cele de tip cluster), recidiva sclerozei multiple etc.

Cortizonul și bolile dermatologice

Cremele sau unguentele pe bază de cortizon sunt folosite pentru a trata o gamă variată de boli ale pielii (începând de la înțepături de insecte, eczemă, dermatită, alergii, erupții, mâncărimi ale organelor genitale ale femeilor, mâncărimi anale). Hidrocortizonul reduce edemul, mâncărimile și roșeața care apar în aceste tipuri de afecțiuni dermatologice. În acest caz, medicul va recomanda ca aceste medicamente de tipul cremelor și unguentelor cu cortizon să fie folosite/aplicate doar pe piele.

Cortizonul și bolile cronice gastroenterologice

În ceea ce privește bolile gastroenterologice, cortizonul este folosit în anumite situații în tratarea colitei ulcerative, bolii Crohn și hepatitei autoimune.

Cortizonul și bolile reumatice

De asemenea, cortizonul este un medicament corticosteroid folosit și în tratamentul afecțiunilor reumatice și în cazul celor imunologice: artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, polimialgia reumatică, polimiozită etc.

Efectele secundare ale cortizonului

Cortizonul aparține unei clase de medicamente numite glucocorticosteroizi. O clasă de medicamente reprezintă un grup de medicamente care funcționează într-un mod similar. Aceste medicamente (din care face parte cortizonul) sunt deseori folosite pentru a trata afecțiuni similare.

Cortizonul este un medicament din clasa steroizilor, el ajutând la reducerea inflamației și edemului din corp. Din nefericire, acest medicament are și efecte secundare, mai ales dacă este utilizat pe termen lung. Administrarea cortizonului pe cale orală ori sub alte forme are un număr mare de potențiale efecte secundare, cum ar fi:

Afectarea echilibrului hormonal din organism

Poate să apară un dezechilibru hormonal în organismul pacientului care ia cortizon pe o perioadă mai lungă de timp.

Sindromul Cushing

În cazul apariției sindromului Cushing, apar simptome precum pielea subțire care se învinețește cu ușurință, apar vergeturi și semne pe coapse, dar și depozite de grăsime pe față.

Creșterea tensiunii arteriale

Descoperă soluțiile experților DOC
 

La unii pacienți, un efect advers întâlnit este hipertensiunea arterială (valorile mari ale tensiunii arteriale).

Mărirea predispoziției la infecții

În unele cazuri, există un risc mai mare de infecții, în special în privința unora precum varicela, zona zoster și rujeola.

Creșterea glicemiei

Există și cazuri când s-a observat o creștere a glicemiei sau chiar instalarea diabetului.

Mărirea riscului de osteoporoză

În urma folosirii îndelungate a cortizonului, există ca efect advers și slăbirea rezistenței oaselor (crește riscul de osteoporoză la unii pacienți).

Creșterea nivelului de colesterol

Folosirea cortizonului are un număr mare de potențiale efecte adverse, printre care și creșterea valorilor colesterolului.

Necrozarea țesutului de la locul injectării

În cazul injecțiilor cu cortizon, pot să apară efecte secundare pe termen scurt, cum ar fi atrofia și depigmentarea pielii la locul unde a avut loc injecția, poate să apară o sensibilitate în locul infiltrației, poate avea loc o infecție în articulație sau o sângerare locală din cauza vaselor de sânge sparte din piele sau din mușchi. În cazuri mai grave, un efect este necrozarea sau moartea țesutului osos din apropierea locului injecției (osteonecroză).

Subțierea pielii

În cazul corticosteroizilor cu aplicare locală, un efect advers este subțierea pielii; acest efect face ca pielea afectată să fie mai vulnerabilă la anumite leziuni, de exemplu, te poți învineți cu ușurință.

Probleme neurologice

În unele situații, efectele adverse ale medicamentelor din clasa din care face parte și cortizonul țin de probleme neurologice. Pacientul poate avea dificultăți sau tulburări de somn și alt gen de probleme.

Reținerea de apă în țesuturi

Sunt și situații în care pacientul care ia acest medicament reține mai multă apă în țesuturi (apare retenția de apa sau umflarea unor țesuturi).

Probleme digestive

În unele situații, apar probleme digestive ca efecte adverse ale tratamentelor cu cortizon. Pacientul poate avea stomacul deranjat, poate avea un scaun cu o culoare modificată (scaun negru), ulcer peptic (cu simptome precum durere în partea de sus a stomacului, scaun de culoare neagră), pancreatită (inflamația pancreasului), însoțită de simptome precum durere în partea de sus a stomacului, greață, vărsături.

Deoarece acest medicament afectează fiecare persoană în mod diferit, nu garantăm că acest articol include toate efectele adverse posibile. Discută întotdeauna posibilele efecte adverse cu medicul tău, care îți cunoaște istoricul medical.

Administrarea tratamentelor pe bază de cortizon

Medicamentele din clasa din care face parte și cortizonul se iau la recomandarea medicului specialist, întocmai cum ți-au fost prescrise. Cortizonul are interacțiuni cu anumite medicamente, de aceea ar trebui să îi spui medicului tău despre toate celelalte medicamente pe care le iei (pe bază de prescripție medicală sau fără, substanțe ilegale, remedii pe bază de plante, suplimente nutriționale) în timp ce urmezi tratamentul cu cortizon, precum: acidul acetilsalicilic, diureticele, medicamentele anticoagulante, ciclosporină, insulină sau alte medicamente pentru diabet cu administrare orală, etc.
De altfel, nu este recomandat nici să te vaccinezi câtă vreme iei cortizon. De exemplu, vaccinul antigripal sau cel împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) sunt contraindicate în timpul administrării tratamentelor cu cortizon.

Campanie STOP ARTROZA

Durata tratamentelor cu cortizon

Ar trebui să iei acest medicament exact așa cum ți-a fost prescris de medicul tău și exact pe perioada recomandată de el. Nu întrerupe mai devreme tratamentul cu cortizon.

Dozarea tratamentelor cu cortizon

Nu lua doze mai mari sau mai mici de cortizon decât cele recomandate de medicul tău. Dozarea recomandată în cazul tău va depinde de o mulțime de factori, inclusiv de starea ta generală de sănătate și de afecțiunea pentru care ți-a fost prescris cortizonul. Informațiile legate de dozare sunt pentru tabletele pe bază de cortizon, cu administrare orală.

Doza ta, forma recomandată și cât de des ar trebui să iei cortizon vor depinde de:
• vârsta ta
• afecțiunea care este tratată
• cât de severă este boala ta
• alte afecțiuni de care suferi
• cum reacționezi la prima doză de cortizon.

Cortizonul, sub formă de tabletă cu administrare orală, poate avea doza de 25 mg.

Dozarea pentru toate afecțiunile

  • Pentru adulții (18 ani și peste aceasta vârstă): doza tipică este de 25-300 mg pe zi. Medicul tău va decide ce dozaj îți trebuie, în funcție de starea ta de sănătate.
    Pentru copiii (cu vârste între 0 și 17 ani): cortizonul nu s-a dovedit a fi sigur pentru a fi folosit la persoanele sub 18 ani. Discută întotdeauna cu medicul tău sau cu farmacistul despre dozele care sunt corecte în cazul tău.

Diminuarea efectelor secundare ale tratamentelor pe bază de cortizon

Tratamentele pe bază de cortizon pot să îți scadă rezistența organismului în fața infecțiilor și au multe efecte secundare. În plus, orice infecție pe care o poți face va fi mai greu de tratat. Discută întotdeauna cu medicul tău, cât mai curând posibil, dacă observi orice fel de semne și simptome ale unei posibile infecții în organism, cum ar fi durere în gât, febra, strănut sau tuse. Pot să apară multe efecte secundare dacă iei acest medicament pe o perioadă lungă de timp, așa că este important să discuți cu medicul tău despre orice problemă de acest gen.

Pot să apară uneori unele efecte secundare care nu necesită atenție medicală. Aceste efecte secundare pot să dispară de la sine în timpul tratamentului, pe măsură ce corpul tău se obișnuiește cu medicamentul. Totodată, medicul tău îți poate spune care sunt măsurile și metodele eficiente pentru a preveni sau pentru a reduce ori diminua unele dintre efectele secundare ale tratamentelor pe bază de cortizon.

Regimul alimentar

În unele cazuri, în funcție de efectele adverse pe care le ai din cauza tratamentelor pe bază de cortizon, medicul îți va recomanda să acorzi o atenție sporită regimului tău alimentar.

Reducerea consumului de sare

Acest medicament (mai ales dacă iei cortizon pe cale orală) poate cauza retenția de apă, te poate face să reții sarea în organism. De asemenea, îți poate afecta și nivelurile de potasiu din organism. Medicul tău îți poate spune, în acest caz, să iei suplimente nutritive cu potasiu sau să reduci cantitatea de sare pe care o consumi; poate chiar îți va sugera să renunți complet la sare.

Diminuarea consumului de glucide

În cazul pacienților care au diabet, injecțiile cu cortizon pot crește concentrația de glucoză (zahăr) din sânge. Tocmai pentru că se întâmplă ca tratamentele pe bază de cortizon să crească glicemia, este important să diminuezi consumul de alimente bogate în glucide, așa cum îți recomandă medicul tău.

Suplimentele alimentare cu vitamina D

Administrarea orală a medicamentelor din clasa corticosteroizilor (cum e cortizonul) poate duce la o deficiență de vitamina D, iar pacienții care iau aceste medicamente puternice ar trebui să își facă teste de sânge pentru a afla dacă au o carență de vitamina D.

Studiile arată că pacienții care iau corticosteroizi orali pentru artrită și alte boli sunt de două ori mai predispuși să aibă un deficit de vitamina D, așa că este posibil ca medicul tău să îți recomande să iei suplimente cu vitamina D, pentru a diminua efectele secundare ale tratamentelor pe bază de cortizon.

Utilizarea pansamentelor gastrice

Sunt și situații în care pacientul are nevoie de pansamente gastrice, pentru că utilizarea cortizonului poate provoca probleme sau efecte secundare la nivel gastrointestinal. Cere sfatul medicului tău dacă urmezi un tratament pe bază de cortizon și nu știi ce fel de pansamente gastrice să iei de la farmacie.

Curele de detoxifiere

După ce ai oprit administrarea acestui medicament, corpul tău poate avea nevoie de timp pentru a se adapta. Această perioadă de adaptare poate să dureze mai mult sau mai puțin, în funcție de medicamentul pe care l-ai luat și de cât de mult timp l-ai folosit.

Dacă ai luat doze mari de cortizon sau corticosteroizi pentru o perioadă lungă de timp, corpul tău poate avea nevoie de un an ca să se adapteze. În timpul acesta, discută cu medicul tău despre ce măsuri poți lua sau despre ce poți face în cazul în care apar unele efecte secundare ale întreruperii tratamentului.

Dieta vegetariană

Dacă vrei să îți ajuți organismul să se detoxifice după perioada în care ai urmat tratamente pe bază de cortizon, poți încerca o dietă vegetariană. Pe de altă parte, dacă nu poți ține o dietă strictă de acest gen, poți încearcă o dietă sănătoasă, care să conțină alimente din aceste patru grupuri: produse din cereale, legume și fructe, produse lactate, pește și carne de pasăre.

Poți opta și pentru câteva gustări sănătoase, care să îți potolească foamea peste zi: fructe proaspete (mere, banane, căpșune, pepene galben), legume proaspete (ardei gras, morcovi, conopidă), etc. Sau poți cere sfatul unui medic nutriționist, care îți va spune ce regim alimentar te va ajuta să îți detoxifici ficatul după perioada de tratament cu cortizon.

Efortul fizic

Dacă starea de sănătate îți permite, nu uita că este important să faci exerciții cardio, precum exercițiile aerobice, înotul și alergatul preț de o oră, cu regularitate. Exercițiile fizice îți întăresc și îți stimulează ficatul, rinichii și alte organe vitale. De asemenea, mișcarea te ajută să elimini "reziduurile" medicamentelor prin transpirație.

Alimente cu vitamina C și calciu

Nu uita că organismul are nevoie acum de vitamina C și de calciu, esențiale pentru sănătatea ta. Cere sfatul medicului tău în privința suplimentelor alimentare și în privința alimentelor bogate în vitamina C și în calciu. De exemplu, poți consuma o sursa excelentă de vitamina C în fiecare zi: fie bei 125 ml de suc de fructe citrice sau un alt tip de suc (de portocale sau de grepfrut); fie îți alegi alimente bogate în vitamina C, precum broccoli, varză de Bruxelles, varza, ardeiul gras verde, pepenele galben, ananasul, roșiile și le incluzi mai des în dieta ta.

Depurative și diuretice naturale

Poți apela și la diuretice naturale (ceaiuri din diverse plante), care sunt utile în cazul retenției de lichide sau poți încerca remedii cu rol depurativ. Poți încerca și unele ceaiuri care sunt indicate pentru detoxifiere, precum ceaiul verde, de ghimbir, de anghinare, rooibos.

Remedii naturale cu acțiune similară cortizonului

Dacă vrei să încerci să tratezi inflamația cu ajutorul remediilor naturale, reține că există anumite plante cu o acțiune similară cortizonului. Unele pot fi folosite intern, pe când pe altele le poți folosi extern, aplicându-le local. Nu uita, însă, să ceri sfatul unui medic specialist în fitoterapie, pentru că și plantele pot să îți provoace efecte adverse neplăcute.

Plante pentru uz intern

Pentru uz intern, poți încerca anumite plante cu acțiune antiinflamatoare, bineînțeles, tot la recomandarea unui medic specialist și urmând sfaturile lui.

Ghimbirul este una dintre aceste plante. Se știe că este un remediu antiinflamator extrem de eficient, care poate fi în special benefic în afecțiunile gastrointestinale.
Mai poți încerca și remediile pe bază de Boswellia Serrata sau tămâia indiană. Boswellia este disponibilă sub formă de cremă, rășină sau tablete și este folosită pentru a trata astmul și artroza, mai ales că acționează ca un agent antiinflamator și ca un calmant puternic.

Curcumina e un alt remediu pe care îl poți încerca. Turmericul e un condiment popular, care are multe beneficii pentru sănătate, grație substanței active, curcumina. Are puternice proprietăți antiinflamatoare, este un antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi. Curcumina luptă contra inflamației cronice și poate fi folosită atât sub formă de capsule, cât și în produse ce pot fi aplicate local pe piele, pe răni etc.

Gheara-diavolului este o altă plantă care se găsește sub formă de supliment nutritiv. În unele părți ale lumii, rădăcinile uscate ale plantei sunt folosite ca remediu pentru inflamație și pentru a calma unele dureri din corp. Un studiu publicat în 2020 arată eficacitatea plantei în cazul pacienților care s-au plâns de dureri de șold sau de genunchi (sufereau de gonartroză și coxartroză) și de dureri de spate 1. Într-un studiu clinic dublu-orb, randomizat, eficacitatea și toleranța unui produs medicinal pe bază de plante, care conține gheara-diavolului, a fost comparat cu diacerheină 100 mg/zi, timp de 4 luni, la 122 de pacienți care suferă de osteoartrită la genunchi și șold. Evaluările durerii și dizabilității funcționale au fost făcute pe o scară vizuală analogică orizontală de 10 cm; severitatea osteoartritei a fost evaluată prin indicele Lequesne. 

La finalizarea studiului, pacienții care luau acest produs medicinal pe bază de plante au folosit mai puține antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și medicamente antalgice.   
Rădăcinile uscate sunt utile pentru ceai, iar capsulele și tabletele pe bază de gheara-diavolului se găsesc în farmacii și la plafare.

Plante pentru uz extern

Hidrocortizonul (cortizonul) cu aplicare topică/locală este folosit pentru a calma inflamația și alte simptome asociate cu afecțiunilor pielii. Anumite creme făcute din plante ar putea să îți ofere beneficii similare cu cele ale cortizonului, dar reține că ar trebui să discuți cu medicul tău înainte de a înlocui hidrocortizonul cu un remediu din plante.

Mușețelul - cremele topice cu mușețel pot ajuta la calmarea inflamației și pot suprima răspunsurile imune excesiv de active. Pentru a găsi o alternativă la tratamentul pe termen lung al pielii peristomale care implică produse cu corticosteroizi, a fost efectuat un studiu prospectiv pentru a compara efectul unei soluții de mușetel cu steroizii topici asupra leziunilor cutanate peristomale la pacienții cu colostomie 2

Persoanele care aveau nevoie de îngrijire pentru tratamentul unei leziuni cutanate peristomale au primit tratament cu hidrocortizon 1% unguent o dată pe zi sau au fost nevoiți să aplice de două ori pe zi de o compresă de mușețel. 42 dintre cei 72 de pacienți erau femei. Majoritatea participanților au avut stoma de mai mult de 1 an. Leziunile au fost evaluate la fiecare 3 zile timp de maximum 28 de zile. Leziunile s-au vindecat semnificativ mai repede la pacienții care au folosit mușețel decât în ​​grupul cu hidrocortizon. Deoarece corticosteroizii sunt agenți antiinflamatori nespecifici, utilizarea extractului de plante poate preveni efectele secundare ale utilizării topice pe termen lung a corticosteroizilor. Rezultatele acestui studiu sugerează că mușețelul german poate fi recomandat pentru a calma mâncărimea și inflamația și că aplicarea de două ori pe zi facilitează vindecarea leziunilor cutanate peristomale. Chiar și așa, sunt necesare studii suplimentare randomizate pentru a confirma rezultatele acestui studiu.

Lemnul-dulce - poate calma durerea și mâncărimile asociate cu inflamația pielii, în caz de dermatită, eczema și psoriazis. La fel ca mușețelul, lemnul-dulce are acțiune antiinflamatoare și imunomodulatoare, similară cu a unei creme cu hidrocortizon.

Hamamelis ar putea avea efecte astringente și antiinflamatoare care ar putea ajuta în tratarea multora dintre aceleași afecțiuni ce sunt tratate cu produse pe bază de hidrocortizon care se aplică pe piele. Planta e utilă în tratarea eczemei, însă trebuie să ceri sfatul unui medic mai întâi.

Gălbenele - cremele de gălbenele ar putea calma inflamația și ar putea să controleze sistemul tău imunitar, la fel ca unguentele și cremele pe bază de hidrocortizon. Un studiu a arătat că aplicarea locală a cremelor cu gălbenele au ajutat în reducerea riscului de dermatita severă apărută de pe urma radioterapiei, la pacientele cu cancer mamar.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Efficacy and Tolerance of Harpagophytum Procumbens versus Diacerhein in Treatment of Osteoarthritis”, Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology 7(3):177-83, 2020, P Chantre, A Cappelaere, D Leblan https://www.researchgate.net/publication/12144778_Efficacy_and_Tolerance_of_Harpagophytum_Procumbens_versus_Diacerhein_in_Treatment_of_Osteoarthritis
2 „Using chamomile solution or a 1% topical hydrocortisone ointment in the management of peristomal skin lesions in colostomy patients: Results of a controlled clinical study”, Ostomy/wound Management 57(5):28-36, 2011, Firuzeh Charousaei, Faraz Mojab, Azam Dabirian https://www.researchgate.net/publication/51169663_Using_chamomile_solution_or_a_1_topical_hydrocortisone_ointment_in_the_management_of_peristomal_skin_lesions_in_colostomy_patients_Results_of_a_controlled_clinical_study
American Society for Surgery of the Hand - Steroid Injections - http://www.assh.org/handcare/procedures-and-treatment/steroid-injection
Arthritis Foundation - Use of corticosteroids in osteoarthritis 
https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/medication/drug-types/corticosteroids/corticosteroid-injections.php
American College of Rheumatology - Joint injections (joint aspirations) - http://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Treatments/Joint-Injection-Aspiration

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0