Ligaturarea varicelor: scopul, riscurile si beneficiile procedurii

Varicele sunt acele vene dilatate si rasucite, localizate aproape de suprafata pielii. Ele se gasesc cel mai adesea pe picioare si glezne, deoarece mersul si statul in picioare creste presiunea sangelui din venele din partea inferioara a corpului. Chiar daca varicele nu reprezinta ceva grav, ele pot duce la alte probleme. Din fericire, exista numeroase optiuni de tratament pentru varice, iar una dintre aceste proceduri este ligatura (ligaturarea).

varice ligatura ligaturare vene

Ligatura chirurgicala si smulgerea (stripping) este o procedura efectuata in sala de operatii si este folosita, de regula, pentru indepartarea venei safene din picior, ca parte a tratamentului pentru varice (numite si vene varicoase).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Procedura implica legarea venei safene afectate si apoi indepartarea sau "smulgerea" intregii vene din picior, prin niste mici incizii facute in zona inghinala si in partea inferioara a piciorului. Pacientii sunt externati in aceeasi zi, urmand o scurta perioada de recuperare, timp in care este esential sa respecte recomandarile medicului chirurg.

Ce inseamna ligaturarea varicelor

Ligaturarea inseamna legarea chirurgicala a venelor prin intermediul unor mici incizii facute in piele (in zona inghinala si in gamba, sub genunchi), pentru a impiedica situatia in care sangele se acumuleaza si stagneaza (nu mai circula asa cum trebuie). Ligaturarea poate fi folosita de medic impreuna cu procedura de smulgere / scoatere a venei (numita si stripping), prin care se indeparteaza vena cu probleme.

In multe cazuri, vena este indepartata cu ajutorul unei proceduri chirurgicale minim-invazive, numita ablatie venoasa.

Scop ligaturare varice

Interventia chirurgicala este efectuata din doua motive principale. Primul este de a trata varicele. Impreuna cu procedura numita stripping, de indepartare a varicelor, ligaturarea venelor varicoase este adeseori efectuata pentru ca ajuta la prevenirea recurentei varicelor.

Aceasta procedura, spun medicii specialisti in chirurgice vasculara, este efectuata daca exista dovezi clare ale incompetentei valvelor venoase (acestea nu functioneaza normal), adica acele valve din interiorul venelor principale, care duc la aparitia dilatatiilor venoase.

Ligatura chirurgicala a varicelor si indepartarea acestora sunt efectuate si atunci cand sangele se acumuleaza, ca o cauza secundara a incompetentei venoase, iar pacientii sufera de simptomele insuficientei venoase.

Aceste simptome pot fi: picioare umflate, modificari ale pielii de pe picioare, durere si, in cazuri mai grave, ulceratii (citeste aici despre ulcerul varicos).

Prin indepartarea venelor care nu functioneaza corect, simptomele pot fi controlate, iar in cazurile in care pacientii au ulceratii, procedurile ajuta ulcerul varicos sa se vindece.

Indepartarea chirurgicala (strippingul) venelor este rareori necesara, insa ea poate fi recomandata de medicul chirurg in unele situatii, pentru a trata tromboza venoasa superficiala sau flebita.

Riscuri ligatura varice

Medicul chirurg va discuta cu pacientul despre riscurile procedurii si potentialele beneficii. In general, ligatura chirurgicala a venelor varicoase de la picioare este o procedura sigura, provocand o durere relativ scazuta ca intensitate si o durere bine tolerata.

Desigur, la fel ca in cazul oricarei proceduri chirurgicale, exista si riscuri, inclusiv riscul de infectie la locul unde sunt efectuate inciziile, riscul de a se dezvolta un cheag de sange in vena de la picior si iritarea nervului care se situeaza de-a lungul venelor care sunt indepartate prin procedura numita stripping.

Beneficii ligatura varice

Pentru cazurile mai grave de varice, medicul va recomanda indepartarea venelor (prin stripping) si ligaturarea chirurgicala a acestora. Pacientului i se poate face anestezie generala sau anestezie regionala ori i se va da un sedativ.

In functie de cum decurge procedura, pacientul ar putea sa mearga acasa in aceeasi zi in care a avut interventia chirurgicala. Unul dintre beneficii este ca perioada de recuperare nu este foarte mare: ea variaza de la o saptamana pana la 2 - 4 saptamani.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Cleveland Clinic - https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17614-venous-disease-vein-ligation--stripping/procedure-details
  • WebMD - https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/surgery-for-varicose-veins#2

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0