Tratamentul insuficientei venoase cronice: ce metode include

Studiile au aratat ca peste jumatate dintre pacientii cu vene varicoase (varice) netratate dezvolta tromboflebita superficiala la un moment dat in cursul vietii.

Tromboza venoasa profunda este o complicatie de temut, riscul de a o dezvolta fiind mai mare la pacientii cu varice ale membrelor, comparativ cu populatia generala. Pacientii cu tromboza venoasa profunda prezinta, de asemenea, un risc crescut spre a dezvolta embolism pulmonar, complicatie ce poate fi fatala.

Tratamentul insuficientei venoase cronice include:

•    terapia medicamentoasa-sistemica sau locala, 
•    terapia compresiva,
•    terapia locala a ulcerului venos
NEWSLETTER DEDICAT DOC

•    scleroterapia, 
•    terapia endovasculara 
•    si tratamentul chirurgical. 

Treptele terapeutice sunt parcurse de medicul dvs. in functie de gradul de severitate al afectiunii.

Purtarea ciorapilor elastici (medicinali) cu compresie gradata reprezinta o metoda conservatoare de tratament. Ciorapul compreseaza venele in care stagneaza sangele si il aduce in circuitul functional, stopand evolutia afectiunii. Gradul de compresie al ciorapului este stabilit de medicul dvs.

O alta metoda nonchirurgicala utilizata este scleroterapia, care consta in injectarea venelor varicoase cu o substanta sclerozanta. Aceasta micsoareaza vena, transformand o intr-un cordon fibros nefunctional. Este o metoda eficienta in cazul varicelor nesistematizate (rare), dar in anumite cazuri se poate aplica si varicelor sistematizate.

Antibioticele aplicate local sau cele administrate pe cale orala pot fi prescrise de medicul dvs. pentru a trata ulcerele cutanate suprainfectate. Este posibil ca medicul dvs. sa va prescrie si medicatie necesara pentru a fluidifica fluxul sangvin si medicatie pentru a preveni aparitia cheagurilor de sange.

S-a demonstrat faptul ca medicamentele eficiente sunt tonicele venoase. Dintre acestea s-a remarcat diosmina micronizata, utila pentru un tratament de cel putin 6 luni. Unguentele cu heparina pot fi utile datorita efectului lor antiinflamator local.

Curatarea si hidratarea sunt esentiale pentru a preveni ulcerarea pielii si a complicatiilor date de aceasta.

Tratamentul chirurgical este rezervat pentru mai putin de 10% din pacienti. Procedeele chirurgicale sunt ligaturarea venoasa si bypass-ul venos. Chirurgia inlatura, intr-un timp operator, cauza care a determinat aparitia varicelor, iar in cel de al doilea tip operator (bypass-ul venos), operatia rezolva vena defecta.

Terapia cu laser este, de asemenea, o metoda eficienta de tratament, putin invaziva, insa destul de costisitoare.

Medicul va recomanda insa, ecografia Doppler, si un amanuntit examen flebologic, inaintea alegerii oricarei masuri terapeutice potrivite afectiunii dvs.

Majoritatea metodelor de tratament sunt non-chirurgicale. Principalul obiectiv al tratamentului este prevenirea edemului sever (umflarea tesuturilor din zona picioarelor) si impiedicarea dezvoltarii ulcerelor varicoase. Ce trebuie sa retii despre metodele de tratament pentru insuficienta venoasa cronica:

* Ciorapii compresivi (medicinali) calmeaza simptomele si sunt de ajutor in vindecarea ulcerelor venoase.
* Daca venele superficiale sunt afectate, acestea pot fi tratate cu ajutorul ablatiei venoase sau injectiilor.
* Daca varicele (venele dilatate si proeminente) se dezvolta si sunt situate aproape de suprafata pielii, ele pot fi indepartate prin intermediul tehnicii numite "stripping" (scoaterea sau smulgerea venelor), care este, de regula, o procedura care nu necesita spitalizare.
* Daca venele profunde sunt afectate, in aceste cazuri severe, pacientului ii pot fi recomandate proceduri precum angioplastia ori folosirea stentului vascular.
* In cazuri rare, poate fi nevoie de un bypass venos.

Cum iti mentii sistemul venos din zona picioarelor sanatos

Expertii iti recomanda urmatoarele:

•    sa iti mentii o greutate normala
•    sa faci miscare in mod regulat
•    sa porti ciorapi ciorapilor elastici (medicinali) de compresie
•    sa ai o buna ingrijire a pielii
•    daca ai avut in trecut tromboza venoasa profunda, este esential sa respecti orice tratament recomandat de medic (aici este vorba de medicamentele anticoagulante care ti-au fost prescrise si sa le iei intocmai cum ti s-a spus.)

Tratamentul insuficientei venoase cronice include atat metode chirurgicale, cat si unele proceduri medicale. Pe langa acestea, specialistii recomanda:

•    dieta sanatoasa si un stil de viata sanatos, 
•    evitarea statului in picioare sau statului pe scaun pe perioade lungi de timp, 
•    sa iti ridici picioarele deasupra nivelului coapselor atunci cand stai jos si deasupra nivelului inimii, cand stai intinsa, de 3 sau de 4 ori pe zi, daca este posibil, pentru a reduce umflarea picioarelor. 
•    exercitiile structurate, cum ar fi mersul pe jos, pentru a intari muschii gambelor; aceste exercitii pot imbunatati functionarea musculaturii gambelor. 

 

 

Bibliografie: 

  • Society for Vascular Surgery - https://vascular.org/patient-resources/vascular-conditions/chronic-venous-insufficiency#causes
  • Vascular Cures - http://vascularcures.org/chronic-venous-insufficiency/

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0