Diareea la copii: remedii și riscuri

Diareea este des întâlnită la copii, fiind modalitatea prin care organismul elimină virusuri, bacterii sau paraziți. În general, aceasta nu persistă mai mult de 3-5 zile și răspunde foarte bine la tratament.

Diareea este o afecțiune comună la copii, caracterizată prin scaunele frecvente și apoase. Aceasta poate fi cauzată de diverși factori, inclusiv infecții virale sau bacteriene, intoleranță alimentară, alergii, utilizarea anumitor medicamente sau schimbări în alimentație. În cele ce urmează, vei găsi informații despre remedii și riscuri asociate cu diareea la copii.

Care sunt cauzele diareei la copii

Diareea la copii poate fi cauzată de consumul unor alimente contaminate sau alterate, precum și de anumite virusuri sau de paraziți. Pentru a determina dacă diareea copilului are o cauză virală, bacteriană sau este vorba despre o infecție parazitară, medicul va face anamneză, examinarea fizică, precum și coprocultură.

Diareea cauzată de virus 

Denumită și gastroenterita virală, se manifestă prin diaree, greață și vărsături și este extrem de des întâlnită în rândul celor mici. Aceasta este cauzată de cele mai multe ori de rotavirus sau de enterovirusuri (mai ales pe timpul verii). Infecția cu rotavirus poate deveni periculoasă pentru copiii foarte mici, întrucât există risc mărit de deshidratare. Există, însă, posibilitatea de vaccinare împotriva rotavirusului.

Recomandările experților DOC.ro

Diareea cauzată de o bacterie 

Este vorba despre infecția cu E. coli, Sallmonela și alte bacterii similare, care pot cauza, de asemenea, diareea la copii. Acest tip de diaree apare la câteva ore după consumul unui aliment contaminat și se manifestă prin diaree acută și vărsături.

Diareea cauzată de infecții parazitare

Cum ar fi giardioza și criptosporidioza. Acestea sunt infecții parazitare comune în rândul copiilor, care se manifestă (și) prin diaree.

Alergii și intoleranțe 

Există și situații în care diareea copilului este cauzată de alergii la anumite alimente, intoleranță la lactoză sau boli inflamatorii intestinale, însă aceste situații sunt mai rare.

Care sunt simptomele diareei la copii

Diareea, atât la copii cât și la adulți, se manifestă prin scaune moi, dese, acompaniate de simptome precum: crampe abdominale, febră, pierderea apetitului, greață, vărsături, scădere în greutate și deshidratare.

Mergi la medic în cel mai scurt timp dacă bebelușul mai mic de 3 luni are diaree, dacă apar semne ale deshidratării sau dacă cel mic are diaree cu sânge sau mucus. De asemenea, cheamă medicul în cazul în care copilul are diaree care nu trece în trei zile, dureri abdominale severe și vărsături.

Cum se tratează diareea la copii

Tratamentul diareei la copii poate varia în funcție de cauza specifică și de severitatea simptomelor. Este important să consulți medicul pediatru înainte de a iniția orice tratament.

Diareea, atât la adulți, cât și la copii, este tratată în funcție de cauza care a declanșat-o. De pildă, diareea virală se vindecă, în general, de la sine. E suficient un regim alimentar, însoțit de hidratare corespunzătoare, pentru ca cel mic să își revină. Se pot bea ceaiuri de mentă și mușețel, suc de mere și se consumă pâine prăjită, orez, banane, cartofi copți, supă de pui ori de curcan, iaurt sau chefir. Se evită alte lactate, grăsimile, condimentele și sucurile carbogazoase. 

Pe de altă parte însă, diareea de cauză bacteriană necesită tratament pe bază de antibiotice, iar cea parazitară tratament antiparazitar. Medicamentele antidiareice vor fi administrate copilului numai la recomandarea medicului. În paralel cu tratamentul administrat pentru diaree, se recomandă regim alimentar sărac în grăsimi, zaharuri și lapte. De asemenea, e indicat ca cel mic să primească porții mici de mâncare, astfel încât sistemul gastrointestinal să nu fie suprasolicitat.

Hidratarea este extrem de importantă, de aceea copilul trebuie să bea apă, ceaiuri și să consume supe în perioada episoadelor de diaree. Dacă apar semne ale deshidratării, medicul va recomanda săruri de rehidratare orală. În cazuri de deshidratare severă, copilul va avea nevoie de perfuzii pentru rehidratare.

Dacă este vorba despre un bebeluș care este alăptat, continuă să-l alăptezi la cerere. Laptele matern conține substanțe nutritive și anticorpi care pot ajuta la combaterea infecțiilor. Dacă bebelușul primește lapte praf, nu-l opri brusc, dar consultă medicul pediatru cu privire la soluții de rehidratare și continuarea hrănirii.

STUDII VIITOARE DESPRE PSORIAZIS JUVENIL

Este important să monitorizezi simptomele copilului și să acorzi atenție semnelor de deshidratare, cum ar fi gura uscată, lipsa de urinare sau scăderea cantității de urină, ochii înfundati sau lipsa lacrimilor, letargie sau iritabilitate excesivă. Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc, consultă imediat medicul pediatru.

Remedii naturiste pentru diareea la copii

Ceaiul de mentă se poate dovedi eficient pentru combaterea diareei la copii. Acesta nu numai că atenuează crampele abdominale și accelerează procesul de reglare a tranzitului intestinal, dar previne în același timp și deshidratarea. Alimentele probiotice precum chefirul sau iaurtul pot fi, de asemenea, de mare ajutor, întrucât probioticele refac flora intestinală și contribuie la reglarea tranzitului. De asemenea, îi poți da copilului un supliment pe bază de extracte vegetale (afin, nalbă de pădure, turiță mare, mușețel, mentă), cu efect antidiareic, antispastic, care să îi reducă disconfortul abdominal.

 

 

Riscuri la care este expus copilul care suferă de diaree

Cel mai mare risc la care copilul tău e expus când suferă de diaree este deshidratarea. Cu cât copilul este mai mic, cu atât acest risc e mai mare. De asemenea, copiii cu un sistem imunitar slăbit sunt expuși acestui risc. Deshidratarea ușoară nu pune viața celui mic în pericol, însă dacă deshidratarea este severă, pot apărea complicații pulmonare sau cardiace, iar uneori chiar și viața copilului este pusă în pericol. Așadar, dacă observi semnele deshidratării trebuie să mergi de urgență cu copilul la medic. 

Acestea sunt simptomele specifice pe care trebuie să le urmărești:

  • paloarea facială
  • reducerea volumului de urină
  • apatia
  • uscăciunea gurii
  • respirația accelerată
  • ochi înfundați și lipsa lacrimilor
  • accelerarea pulsului.

Alte riscuri și complicații asociate cu diareea la copii:

  • Malnutriția - diareea prelungită poate duce la malnutriție, deoarece copilul poate avea dificultăți în absorbția nutrienților esențiali din alimente. Este important să te asiguri că copilul primește o dietă echilibrată și sănătoasă pentru a preveni deficiențele de nutrienți.
  • Complicații infecțioase - în unele cazuri, diareea cauzată de infecții poate duce la complicații severe, cum ar fi infecții intestinale severe, inflamații sau disfuncții ale sistemului digestiv.
  • Pierderea în greutate - diareea prelungită poate duce la pierderea în greutate a copilului, mai ales dacă diareea este severă și persistentă. Este important să monitorizezi greutatea copilului și să consulți medicul pediatru în cazul în care observi o scădere semnificativă în greutate.
  • Dezechilibre electrolitice - diareea poate duce la dezechilibre electrolitice în organism, deoarece copilul pierde cantități semnificative de sodiu, potasiu și alți electroliți. Aceste dezechilibre pot afecta funcționarea normală a organismului și pot necesita intervenție medicală.

Cum se previne diareea la copii

Există o serie de strategii care pot reduce riscul de diaree în rândul copiilor, însă niciuna nu este în totalitate eficientă. Cu toate acestea, e bine să ții cont de următoarele îndrumări pentru a evita diareea:

  • Asigură-te că cel mic își spală frecvent mâinile cu apă și săpun, mai ales după ce merge la toaletă și înainte să mănânce.
  • Spală bine fructele și legumele înainte de a le oferi celui mic.
  • Spală cu atenție ustensilele de gătit, dar și suprafețele din bucătărie, mai ales după ce ai umblat cu carne crudă, în special carne de pasăre.
  • Refrigerează carnea imediat ce te-ai întors de la cumpărături. Indiferent de felul în care o consumați voi, părinții, carnea pentru cel mic trebuie să fie bine gătită (fără zone roz) și orice bucăți care rămân neconsumate trebuie puse imediat la rece.
  • Bolurile animalelor de companie nu vor fi spălate niciodată în chiuveta de la bucătărie, ci în cea de la baie, care va fi apoi dezinfectată. De asemenea, animalele vor fi hrănite într-un loc departe de zona în care cel mic mănâncă.
  • Copilul nu trebuie lăsat să bea apă din izvoare, fântâni sau alte surse similare, decât dacă autoritățile precizează printr-un panou sau alt fel de anunț că apa respectivă este potabilă. Apa îmbuteliată este cea mai sigură pentru copii, întrucât nu există pericolul de a fi contaminată cu Giardia sau cu alți germeni.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Mom’s Advice Is Still the Best for Treating Diarrhea 
https://health.clevelandclinic.org/moms-advice-is-still-the-best-for-treating-diarrhea/
“Diarrhea in Children” - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/diarrhea-in-children 


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0