Paraziti: 6 semne aparent banale ce indica o boala parazitara

Gândul că ai putea avea un parazit în organism poate fi unul extrem de înspăimântător. E bine de știut că, în multe cazuri, paraziții intestinali sunt de vină pentru multe probleme de sănătate care pot apărea, începând de la simptome digestive banale și până la insomnie, probleme ale pielii și multe ale neplăceri.

Ce este, de fapt, un parazit?

Un parazit reprezintă orice organism care trăiește și se hrănește de pe urma unui alt organism. Când se face referire la paraziții intestinali, se vorbește despre mici organisme, de regulă viermi, care se hrănesc cu nutrienții din intestinele umane.

Câteva exemple de paraziți de care este posibil să fi auzit la un moment dat sunt viermii cilindrici, viermii plați sau Enterobius vermicularis (paraziți cărora li se mai spune oxiuri), însă lista este mult mai lungă.

Pentru că paraziții sunt atât de mulți și atât de diferiți, pot cauza o paletă largă de probleme, așa că în acest articol vom încerca să îți prezentăm câteva dintre cele mai importante simptome care pot să indice o boală parazitară la nivelul intestinelor.

Semne care pot indica prezența unor paraziți intestinali

Iată, așadar, câteva cauze și semne nu foarte evidente care ar putea să indice faptul că ai paraziți în intestine:

1. Ai înghițit apă sau ai înotat în apă nu tocmai curată

Fie că ai călătorit peste granițele țării într-o țară exotică, dar nu numai, și ai băut apă de la robinet, fie că te-ai plimbat prin anumite zone rurale și ai ingerat apă dintr-un râu ori dintr-un lac (poate accidental, când înotai), e bine de știut că apa ar fi putut fi contaminată.

De altfel, ingerarea apei contaminate reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale infecțiilor cu paraziți. Indicat ar fi să bei doar apă îmbuteliată atunci când te afli într-o zonă geografică unde riscul ca apa de la robinet sau din alte surse să fie contaminată este mare.

2. Observi că scazi în greutate deși nu ai luat nicio măsură

Există multe boli care pot cauza pierderea inexplicabilă în greutate, însă slăbirea inexplicabilă este și unul dintre principalele simptome ale unui parazit, mai ales în anumite cazuri. Viermii plați, de exemplu, vor cauza scăderea în greutate, dar acest simptom este de cele mai multe ori însoțit de pierderea poftei de mâncare și de stomac deranjat.

3. Ai mâncat o friptură în sânge, nu prea bine făcută

Dacă te numeri printre cei cărora le place carnea mai puțin gătită, în sânge, reține că aceasta ar putea să nu fie tocmai cea mai bună opțiune, dacă vrei să eviți o infecție cu anumiți paraziți intestinali. Prin ingerarea cărnii de porc sau de vită care este crudă sau prea puțin preparată termic, se poate ajunge la infecția cu un tip de viermi lați paraziți, așa cum este tenia. Dacă, însă, o persoană mănâncă un anumit tip de pește crud, acest aliment poate duce la o infecție cu Diphyllobothrium latum, un tip de vierme lat intestinal.

4. Ai observat că petreci foarte mult timp în baie, pe toaletă

Și acesta este unul dintre cele mai frecvente simptome care pot fi observate la pacienții care sunt gazdele unor paraziți intestinali. Spre exemplu, infecția cu parazitul Giardia este una dintre cele mai des întâlnite boli parazitare. Dacă ai giardiază (numită și giardioza), vei observă destul de repede că ceva nu este în regulă în organism. Infecția cu acest parazit cauzează scaune apoase (diaree), acumularea gazelor în intestine, crampe abdominale și deshidratare într-un interval de 1 până la 3 săptămâni de la expunere.

5. Știi că ai sistemul imunitar compromis

Un sistem imunitar compromis ar putea să afecteze capacitatea organismului de a lupta contra paraziților. De exemplu, pacienții cu diabet sau cei cu HIV, cât și persoanele care au fost supuse unei operații de transplant (și care urmează tratamente cu medicamente imunosupresoare) sunt și categoriile de persoane cu cel mai mare risc de a face o boală parazitară.

6. Ai și alte simptome la nivelul sistemului gastrointestinal

Cele mai frecvente simptome ale unei infecții cu paraziți sunt și cele care mimează simptomele sindromului de intestin iritabil. Paraziții gastrointestinali pot cauza durere abdominală, balonare, diaree, mâncărimi anale, anemie și ocluzie intestinală.

Când să mergi la medic?

Dacă suspectezi că ai un tip de viermi intestinali, este important să ți se pună un diagnostic corect, așa că nu amâna vizita la cabinetul medicului de familie. Nu te autodiagnostica, pentru că există riscul să îți administrezi un tratament incorect și problema să se agraveze.

Pe scurt, simptomele unei boli parazitare sunt:

  • Durere abdominală
  • Diaree
  • Greață sau vărsături
  • Gaze sau balonare
  • Dizenterie (scaune moi care conțin sânge și mucus)
  • Erupție cutanată sau mâncărime în jurul rectului sau vulvei
  • Dureri de stomac sau sensibilitate
  • Senzație de oboseală
  • Pierdere în greutate
  • Eliminarea unui vierme în scaun

Unele tipuri de viermi intestinali pot dispărea de la sine dacă persoana are un sistem imunitar puternic și un stil de viață sănătos. Cu toate acestea, în funcție de tipul de infecție cu viermi intestinali, este posibil să fie nevoie de tratament cu un medicament antiparazitar. 

Infecțiile cu tenia sunt de obicei tratate cu un medicament oral, cum ar fi praziquantel, care paralizează teniile adulte, determină desprinderea teniei din intestin și eliminarea acesteia prin scaun. Tratamentele obișnuite pentru o infecție cu viermi rotunzi includ mebendazol și albendazol.

Medicamentele pentru viermi intestinali sunt indicate de obicei să fie luate timp de una până la 3 zile. Simptomele încep de obicei să se reducă în câteva săptămâni. Cel mai probabil, medicul va cere o probă de scaun după terminarea tratamentului pentru a vedea dacă paraziții au dispărut.

Semințele de dovleac, printre remediile contra paraziților intestinali

Unele remedii naturale contra paraziților intestinali pot fi de folos. Un remediu natural pe care îl poți încerca și tu în anumite situații, dacă ai paraziți în intestine, sunt semințele de dovleac. Studiile au arătat că acestea au mari cantități de aminoacizi, acizi grași esențiali și alți compuși chimici, precum berberină și cucurbitin. 

Cercetările în ceea ce privește folosirea semințelor de dovleac pentru a trata anumiți paraziți intestinali includ și un studiu preliminar în care s-a arătat că extractele din semințe de dovleac au o anumită activitate vermifugă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mount Sinai – Intestinal parasites
https://www.mountsinai.org/health-library/condition/intestinal-parasites
CDC – About Parasites
https://www.cdc.gov/parasites/about.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0