8 moduri în care îți ajuți copiii să aibă un sistem imunitar puternic

Potrivit specialiștilor, există numeroase modalități prin care părinții pot întări sistemul imunitar al copilului lor. Imunitatea se dezvoltă în timp, prin urmare, cu cât suntem mai expuși factorilor de mediu, cu atât sistemul nostru imunitar se dezvoltă mai bine. Pentru copii, mediul înconjurător este nou, în continuă descoperire, dar cu timpul, sistemul lor imunitar se dezvoltă și se consolidează.

Întărirea imunității la copii este un aspect important pentru menținerea sănătății lor generale și pentru a-i ajuta să facă față infecțiilor și bolilor. Pentru a le consolida sistemul imunitar al celor mici, se pot lua câteva măsuri care implică alimentația, mișcarea și somnul, dar nu numai.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Imunitate solidă la copii

Specialiștii recomandă opt modalități cheie pentru a reduce riscul de răceală și de infecții virale și bacteriene la copii și a le consolida imunitatea. 

1. Alăptarea

Primul pas este alăptarea, care reprezintă o modalitate importantă prin care copilul poate să dezvolte un sistem imunitar puternic. În timpul alăptării, mama transferă copilului din propria imunitate, susțin specialiștii. Laptele matern este bogat în nutrienți unici, care servesc numeroase scopuri în dezvoltarea optimă a celui mic, așadar, dacă e vorba de o proaspătă mămică, este bine să aibă în vedere acest aspect.

2. Vaccinarea

Un alt factor crucial este vaccinarea. Administrarea tuturor vaccinurilor recomandate previne bolile potențial periculoase pentru copii, cum ar fi tusea convulsivă, pojarul, oreionul, hepatita și varicela. De asemenea, orice copil mai mare de 6 luni are nevoie să fie vaccinat antigripal. Uneori, copiii mici se îmbolnăvesc de gripă, care poate avea drept complicație pneumonia și, astfel, durează mai mult până își revin, ceea ce le slăbește în mod considerabil imunitatea. 

3. Alimentația hrănitoare

Chiar dacă noi, ca adulți, poate nu suntem mereu atenți la ce mâncăm, e important pentru copii să aibă un meniu zilnic sănătos, bazat pe alimente cât mai hrănitoare. E necesar ca părinții și alte persoane care se ocupă de cei mici să le asigure copiilor un regim alimentar echilibrat, cu multe fructe și legume proaspete, carne slabă și lactate. Toate acestea conțin antioxidanți, vitamine și minerale esențiale pentru întărirea imunității la copii și dezvoltarea corectă a organismului. 

Suplimentele alimentare vor fi adminsitrate la recomandarea medicului pediatru pentru tratarea deficitelor de vitamine sau de minerale, dar pot fi indicate și pentru efectele benefice pe care le au asupra sănătății organismului. De pildă, acizii grași de tip Omega 3 combat procesele inflamatorii din corp și susțin activitatea normală a sistemului imunitar al copilului. 

În cazul în care copilul nu poate înghiți gelulele cu ulei de pește (acestea sunt, de obicei, destul de mari), o alternativă este uleiul de pește lichid, care poate fi administrat cu lingurița. Atenție, însă, la gustul produsului – te poți orienta după un produs aromat, care să ascundă gustul original al uleiului de pește, care îl poate face pe micuț să refuze suplimentul.

4. Somnul odihnitor

Copiii au nevoie de somn suficient pentru o imunitate bună și pentru dezvoltarea generală. Dacă nu se odihnesc așa cum trebuie, organismul își pierde mecanismele de apărare naturale și se vindecă mai greu în urma bolilor. Bebelușii de până într-un an au nevoie de 12-16 ore de somn, copiii de 1-2 ani de 11-14 ore, iar preșcolarii până la 5 ani de 10-13 ore. Copiii de școală, de la 6 la 12 ani, au nevoie de 9-12 ore de somn, iar adolescenții de 8-10 ore.

5. Activitatea fizică

Activitatea fizică este, la rândul ei, foarte importantă pentru întărirea imunității la copii. Exercițiile fizice contribuie la o circulație a sângelui mai bună, ceea ce va duce la o funcționare mai bună a plămânilor și a inimii, fapt care ajută la o imunitate mai bună, susțin specialiștii. 

6. Igiena adecvată

Copiii trebuie învățați de timpuriu despre ce înseamnă o igienă corespunzătoare. Chiar și copiii mici pot fi încurajați să adopte obiceiuri simple, cum ar fi spălatul frecvent pe mâini pentru 20 de secunde înainte să se așeze la masă și strănutatul sau tușitul în pliul cotului.

7. Evitarea statului în fum de țigară

Un alt aspect deosebit de important este protejarea copiilor de fumul de țigară. Ca orice factor alergen, fumul de țigară va afecta sistemul imunitar al copilului. Copiii expuși la fum de țigară în mod regulat tind să dezvolte infecții respiratorii mult mai des, ca să nu mai vorbim de alte riscuri la care sunt expuși. Dacă părinții sau alți membri din gospodărie sunt fumători, este o idee bună să încerce renunțarea la acest obicei nociv, atât pentru sănătatea lor, cât și pentru cea a copilului sau, cel puțin, să nu fumeze în casă și în preajma copilului.

8. Evitarea folosirii excesive a antibioticelor

Nu în ultimul rând, pentru o bună imunitate, nu se vor da copiilor antibiotice decât la recomandarea medicului. Dacă acest tip de medicamente este utilizat haotic, cu o frecvență crescută, de mai multe ori pe an, fără să fie nevoie, bacteriile devin rezistente la efectul antibioticelor. Așadar, atunci când cel mic are o boală bacteriană, care în mod normal se tratează cu antibiotice, e posibil ca tratamentul să înceteze să mai funcționeze și să fie nevoie de un antibiotic mai puternic, care îi va slăbi imunitatea.

Mulți părinți încearcă să obțină antibiotice chiar și atunci când copiii au infecții virale, nu bacteriene, ceea ce este greșit, deoarece virusurile nu se tratează cu antibiotic. Ceaiurile și supele calde, citricele, kiwi-ul, suplimentele cu vitamina C, odihna la pat și siropurile pentru imunitate, cu ingrediente precum extract de echinacea și cătină, sunt utilizate ca tratament și pentru întărirea imunității la copii când aceștia au o infecție virală.

Învață-l pe copil importanța curățeniei personale și a locuinței

Există câteva obiceiuri, pe lângă spălatul pe mâini cu atenție, pe care copilul ar fi bine să le dobândească pentru a se feri de boli și pentru a-și susține imunitatea. 

În primul rând, este bine ca micuțul să învețe, cât mai devreme, că nu este bine să ducă mâna la ochi, nas sau gură fără să-și spele mâinile în prealabil. Desigur, atunci când este afară, la joacă, acest lucru nu mai e în controlul tău. De aceea, este recomandat să îi repeți celui mic să nu își ducă mâinile murdare la față iar, în timp, acest obicei i se va întipări în minte.

Un alt aspect important este igiena personală, de la hainele pe care le îmbracă, la așternutul în care doarme, la periuța de dinți pe care o folosește. Cel mic trebuie să înțeleagă că nu este bine să stea în haine murdare, că periuța de dinți trebuie spălată temeinic și schimbată la 3 luni (chair dacă părinții sunt cei care vor avea grijă să schimbe periuța, e important să îi spună și copilului pentru ca acesta să știe pentru când va crește), și că așternuturile trebuie să fie, de asemenea, schimbate periodic și spălate. 

Chiar dacă părinții fac toate aceste lucruri pentru copil, este important ca el să înțeleagă, de mic, importanța curățeniei, pentru a-i fi la îndemână să practice cu ușurință obiceiurile bune odată ce crește și devine mai autonom.

Oferă-i copilului un exemplu bun în ce privește alimentația

Pentru o imunitate mai bună, același principiu se aplică și în alimentație. Este bine ca un copil să aibă acces des la o varietate de alimente hrănitoare și mai rar la cele mai puțin nutritive, și pentru a-și păstra sănătatea cât e mic, dar și pentru a deprinde obiceiuri sănătoase pentru maturitate.

Din păcate, multe persoane le dau copiilor tot felul de produse cu mult zahăr sau cu făină albă, grăsimi trans și zahăr, motivând că micuții se uită la ei și le cer. Sigur că un copil mic, dacă te vede că mănânci orice, întinde mâna spre tine, dar asta nu înseamnă ca dacă tu mănânci o prăjitură plină de zahăr și făină albă trebuie să îi dai și lui. Oferă-i, în schimb, o bucată de fruct și o să vezi cum copilul îl mănâncă pe acela, cu cea mai mare plăcere. 

Totuși, când mai crește și nu mai poate fi păcălit așa, este important ca părinții să fie ei înșiși atenți la ce mâncare aduc în casă și cum compun mesele de familie. Copiii mai degrabă își imită părinții decât îi ascultă: degeaba îi spui copilului să mănânce broccoli cu pui dacă tu mănânci lângă el un hamburger cu cartofi prăjiți. În schimb, dacă pregătești, să spunem, carne de pui la cuptor cu broccoli și conopidă, stropite cu sos de iaurt și usturoi, alături de un piure de cartofi și mâncați toți la fel, copilul va ști că așa e bine să mănânci.

Ca adult, dacă ai fost învățat să mănânci nesănătos, poate fi greu să renunți la obiceiurile înrădăcinate de ani întregi, de aceea e normal să-ți mai satisfaci diverse pofte când copilul nu e cu tine. Dar acasă, e primordial să îi oferi un exemplu bun, pentru a-l ajuta să crească sănătos.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Boosting your child's immune system
https://www.health.harvard.edu/blog/boosting-your-childs-immune-system-202110122614
NCBI - Breastfeeding Contributes to Physiological Immune Programming in the Newborn
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8567139/
Studiul „Breastfeeding Contributes to Physiological Immune Programming in the Newborn”, apărut în Front Pediatr. 2021; 9: 744104. Published online 2021 Oct 21. doi: 10.3389/fped.2021.744104, autori: Alberto Camacho-Morales et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0